Tot ce trebuie să știi despre testul de sarcină

Ok, ai făcut sex neprotejat și acum te neliniștește gândul ca testul de sarcină să-ți arate un rezultat pozitiv? Sau ți-a întârziat menstruația după un contact neprotejat și bănuiești că ești însărcinată?

În timp ce pentru unele persoane, apariția unei sarcini poate fi o veste bună și mult așteptată, altele nu sunt pregătite să intre în rolul de părinți, dar vor să știe verdictul după primele semne care ar putea indica o sarcină. Iată o metodă simplă și la îndemână prin care poți să afli adevărul!

  1. Ce este un test de sarcină?

Testul de sarcină este un dispozitiv care are rolul de a măsura cantitatea de hormoni de sarcină (gonadotropină corionică umană), cunoscut sub abrevierea de HCG. Acesta se regăsește în sânge și urină la aproximativ două săptămâni după contactul sexual neprotejat și rezistă până la 12 săptămâni de gestație. Un test de sarcină este pozitiv sau negativ în funcție de valoarea acestui hormon HCG.

Testele de urină pot fi făcute acasă la circa 2-3 săptămâni după contactul sexual. Este o metodă rapidă și ieftină prin care poți verifica existența unei posibile sarcini.

  1. De unde poți achiziționa un test de sarcină?

Testele de sarcină pot fi achiziționate de la orice farmacie sau supermarket, ceea ce reprezintă un avantaj, că sunt foarte la îndemână. Un test mai scump nu înseamnă neapărat că este un test mai bun. Toate funcționează conform aceluiași principiu și măsoară la fel gradul de veridicitate al rezultatului.

  1. Cum se utilizează testele de sarcină?

Testele care se pot achiziționa sunt de trei tipuri: tip stilou, tip bandă și tip casetă.

Pentru a le utiliza corect este necesar să citești prospectul care le însoțește. Tipul stilou are forma așa cum îi spune numele și e nevoie să urinezi pe el pentru a afla rezultatul. Pentru cel de tip bandă se colectează urina într-un recipient, apoi se introduce bețișorul până la linia indicată și se lasă conform timpului indicat. Testele de tip casetă au indicații specifice: e nevoie de un recipient de unică folosință în care se urinează, apoi se iau cu pipeta câteva picături și se toarnă în spațiul special indicat.

În cazul în care testul afișează o singură liniuță asta înseamnă că rezultatul este negativ, adică nu ești însărcinată. Cele două liniuțe indică un rezultat pozitiv, o sarcină existentă.

În ceea ce privește testele de sânge, acestea pot detecta sarcina încă din a 6/8 zi de la ovulație, însă rezultatul durează mai mult decât cel de urină. Pentru efectuarea lor e nevoie să-ți faci o programare la cabinet sau la un laborator medical. Cu toate astea, nu este cea mai des utilizată soluție, în comparație cu prima variantă.

  1. Cât de sigure sunt testele de urină, respectiv cele de sânge?

Precizia rezultatelor variază în funcție de perioada în care sunt făcute. Momentul ideal în care trebuie efectuat testul este la cel puțin o săptămână după absența menstruației. De sugerat este ca testul să fie făcut dimineața, imediat după trezire, când urina este cea mai concentrată. Testele de urină sunt 99% sigure, iar restul de 1% se întâmplă ca testul să fie expirat, deteriorat sau nu este făcut conform indicațiilor. Testele de sânge garantează rezultatele 100%.

Faptul că faci un test de sarcină nu este un semn rău, însă informarea corectă este esențială întrucât te ajută să știi cum să-l utilizezi, care este rolul lui și cum să interpretezi rezultatul. În majoritatea cazurilor, medicul ginecolog recomandă și validarea rezultatului printr-un consult de specialitate prin care poate fi verificată și starea generală de sănătate.

Pentru a evita orice dubiu sau riscul apariției unei sarcini nedorite, recomandăm folosirea metodelor contraceptive sigure.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.