Secreție albă – Secreție galbenă – Scurgeri verzui – Care sunt semnele unor modificări neobișnuite?

Pentru organismul femeiesc, secrețiile vaginale reprezintă o funcție normală a aparatului reproducător, prin care acesta se „curăță” în mod natural. Uneori, acestea se modifică și sunt însoțite cu simptome supărătoare care anunță prezența unor boli genitale, pentru care este necesar consultul de specialitate și tratamentul medicamentos.

Când este secreția vaginală anormală?

Adesea, o secreție modificată este însoțită de o senzație de disconfort fizic care poate fi de intensitate scăzută sau ridicată. Secreția vaginală este anormală atunci când devine mai abundentă decât în mod obișnuit, are un miros neplăcut, o consistență neobișnuită sau o culoare atipică (secreție albă sau scurgeri verzui). În plus, de cele mai multe ori, poți simți usturime sau mâncărime persistentă, dureri locale după urinat sau pot apărea sângerări în afara perioadei menstruației. Toate aceste simptome pot semnala prezența unei boli, iar primul lucru pe care este recomandat să-l faci este să mergi în cel mai scurt timp la medicul ginecolog. Acesta te va îndruma către un tratament eficient și sigur după realizarea unor analize specifice.

Care sunt principalele cauze care declanșează o secreție vaginală anormală?

Scurgerile vaginale neobişnuite pot apărea atunci când igiena intimă nu este corespunzătoare sau în urma spălăturilor vaginale și a folosirii unor produse care conțin substanțe parfumate în exces, care pot afecta flora vaginală. De asemenea, același efect l-ar putea avea și utilizarea antibioticelor puternice, dietele extreme care modifică pH-ul vaginal, tampoanele care nu sunt schimbate suficient de des, anumite boli (de exemplu, diabetul zaharat) sau stările prelungite de stres. Așadar, încearcă întotdeauna să fii foarte atentă la igiena intimă, precum și la reacțiile neobișnuite transmise de corpul tău atunci când urmezi un tratament cu antibiotice.

Ce boli pot semnala scurgerile vaginale neobișnuite?

De cele mai multe ori, secrețiile vaginale anormale indică prezența unor boli genitale precum Chlamydia, Candidoza vaginală, Gonoreea, Boala Pelvină Inflamatorie sau Vaginita.

  • În cazul Chlamydiei, este posibil ca simptomele să lipsească; atunci când apar, acestea pot include: senzație de usturime la urinare, secreția vaginală anormală, iar, ulterior, febră, greață, durere în timpul actului sexual sau sângerări între menstruații.
  • Candidoza vaginală se manifestă prin mâncărime vaginală și usturime, secreție vaginală vâscoasă, albicioasă și durere la contactul sexual sau la urinat. Și Gonoreea poate fi uneori asimptomatică, iar atunci când semnele se fac simțite, acestea pot fi usturimi la urinare, mâncărime, scurgeri vaginale anormale, dureri în zona pelvisului sau cicluri menstruale neregulate.
  • Boala inflamatorie pelvină este o infecție a uterului, dar se poate localiza si la nivelul colului uterin ori al trompelor uterine. Apare atunci când bacteriile (cel mai adesea Chlamydia sau Gonoreea) pătrund în sistemul reproductiv și se manifestă prin dureri abdominale, febră, sensibilitate mărita a uterului si a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseală, amețeli, stări de voma, dureri în timpul actului sexual.
  • Vaginita este semnalată prin scurgere vaginală densă, de culoare albă sau gălbuie, miros neplăcut, mâncărime și durere.

În cazul în care ai observat prezența acestor simptome, îți recomandăm să apelezi cât mai rapid la sfatul unui medic ginecolog care te poate ajuta cu un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.