Să discutăm despre „Cum se fac copiii?”

O parte esențială din educația sexuală este să ne cunoaștem foarte bine corpul, indiferent dacă avem corp de fată sau corp de băiat, să înțelegem cum funcționează organele noastre sexuale și cum poate apărea o sarcină.

Pentru că scopul acestui articol este să aflăm cum pot fetele să rămână însărcinate, o să discutăm foarte pe scurt despre sistemul reproducător, atât la băieți, cât și la fete și mai apoi, trecem în revistă cum are loc conceperea sau „cum apar copiii”.

Sistemul reproducător la băieți

Sistemul reproducător al băieților este alcătuit din organe genitale externe (penis, testicule, scrot) și organe genitale interne (epididim, căi spermatice, funicul spermatic, uretra și glandele anexe: veziculele seminale, glande bulbo-uretrale, prostata).

În procesul conceperii, rolul băiatului este reprezentat de faptul că organele sexuale masculine produc sperma (lichidul seminal). Cum se întâmplă acest lucru?

În testicule, milioane de spermatozoizi sunt produși zilnic. Pe măsură ce se maturizează, acești spermatozoizi sunt depozitați în epididim (un organ cilindric care este anexat testiculului și care se continuă spre veziculele seminale).

Din epididim, spermatozoizii trec prin vasele deferente (canalele spermatice), prin veziculele seminale, de unde ajung în prostată și ulterior, în ductul ejaculator și sunt eliminați împreună cu lichidul seminal prin uretră.

Fun fact: spermatozoizii reprezintă doar 1-5% din ce cunoaștem noi drept spermă/lichid seminal. Restul lichidului (spermei) este produs în alte glande, cum ar fi în prostată și în veziculele seminale, și are ca scop hrănirea și protejarea prinicipalilor actori cu rol în concepere, a spermatoizilor.

Rezultatul expulzat prin ejaculare se numește spermă.

Ejacularea, care are loc în momentul de apogeu al excitării sexuale a bărbatului, fie în urma unui contact sexual, fie în urma masturbării, reprezintă eliberarea lichidului seminal (a spermei).

Înainte de ejaculare, bărbatul poate elibera un lichid cunoscut sub numele de „lichid preejaculator”, despre care am scris aici. Acest lichid are rol doar pentru a lubrifia penisul în timpul excitației și este creat în niște glande din vecinătatea uretrei și a prostatei. El nu conține spermatozoizi în compoziția sa inițială, dar, având în vedere că toate lichidele produse de organele sexuale masculine sunt eliminate prin uretră, care are forma unui furtun, e ușor să ne imaginăm că pe acest „furtun” pot rămâne resturi de spermă de la o ejaculare anterioară și astfel, lichidul preejaculator este înșelător pentru că poate duce la apariția unei sarcini. Acesta este principalul motiv pentru care „metoda retragerii” nu funcționează. Ea mai dă greș și pentru că bărbatul nu poate anticipa 100% corect momentul ejaculării și e de ajuns ca o mică cantitate de spermă să ajungă în vagin ca să se poată produce sarcina, așa cum vom vedea mai jos.

Sistemul reproducător la fete

Ca și în cazul băieților, sistemul reproducător la fete are și el atât organe interne (vaginul, cervixul, uterul, trompele uterine și ovarele – despre care am discutat în acest articol), cât și organe externe, ce poartă numele de vulvă și se referă la zona formată din: labiile mici și mari, himen, clitoris și diverse glande – despre care am discutat în acest articol.

Sistemul reproducător al fetelor este controlat de secreția de hormoni care sunt produși atât în creier, cât și în ovare. Combinația de hormoni și fluctuația lor determină ciclul menstrual al unei femei, cu rol foarte important în procreare. Dar despre etapele ciclului menstrual, am discutat deja în acest articol.

În corpul fetei se produce ovulul (1), iar în corpul băiatului se produc spermatozoizii (zeci de milioane sau chiar mai mult).

Deci și rolul fetei, ca și rolul băiatului este la fel de important!!! 😊

Fun fact: o femeie se naște cu un număr limitat de ovule. Lunar, un ovul ajunge la maturitate și este eliberat de la nivelul ovarelor, pentru a se întâlni cu un spermatoizoid în vederea conceperii. Acest moment este numit „ovulație” și are loc pe la jumătatea ciclului menstrual. Practic, în fiecare lună, corpul femeii se pregătește pentru a purta o sarcină și dacă aceasta nu apare, are loc menstruația.

După terminarea menstruației, în interiorul uterului femeii începe să crească un țesut (mucoasa endometrială) ca un culcuș moale și catifelat, format din vase de sânge și țesut moale care poartă numele de endometru. Endometrul este creat pentru a putea permite unui eventual ovul fecundat să se cuibărească și să se dezvolte sarcina în interiorul uterului. În cazul în care niciun ovul nu este fecundat și nu se cuibărește în endometru, atunci această membrană este eliminată sub formă de sângerare lunară (menstruația).

 

Cum are loc de fapt procesul conceperii („cum se fac copiii?”)

 

Procesul conceperii este unul fascinant. Este nevoie de un corp de băiat și un corp de fată, care să întrețină un act sexual. În timpul unui act sexual cu penetrare vaginală, penisul erect al băiatului pătrunde în vaginul lubrifiat al fetei.

Așa cum povesteam și mai sus, datorită excitării, băiatul ejaculează lichidul seminal (care conține spermatozoizi). Dacă nu a fost folosită o metodă contraceptivă de barieră, cum ar fi un prezervativ, atunci sperma va ajunge direct în vagin.

Spermatozoizii eliberați prin ejacularea în vagin încep o călătorie interesantă și provocatoare, o cursă de viteză, de fapt: din vagin trec prin cervix și uter, intră în trompele uterine, unde poate avea loc întâlnirea cu ovulul, dacă acesta a fost deja eliberat de ovar și a călătorit și el până la locul de întâlnire din trompele uterine, o călătorie mai scurtă și mai relaxată.

Lung și spectaculos este traseul, fapt pentru care nu toți spermatozoizii ajung la „destinație”. Prin ejaculare se elimină circa 3 ml de lichid care conține milioane de spermatozoizi. Pe măsură ce spermatozoizii avansează în cursă,  numărul lor scade rapid. Și doar unul va fi câștigător, doar 1 din multele milioane va fi alesul care va trăi o poveste de dragoste cu ovulul. Cu toate acestea, nu uita de timpul în care sperma poate rezista în interiorul vaginului (aproximativ 5 zile) tot sperând să se întâlnească cu ovulul mult dorit. Acesta este principalul motiv pentru care „metoda calendarului” eșuează.

Fertilizarea are loc atunci când spermatozoidul se contopește cu ovulul.

Ovulul fecundat se divide în mai multe celule, și rămâne sub forma unui ghem care coboară liniștit și fără grabă spre uter, traseu care poate dura 3-4 zile.

Odată ajuns în uter, ghemul astfel creat mai evoluează câteva zile până când se atașează de mucoasa din interiorul uterului, această atașare purtând numele de implantare. Nu întotdeauna aceste ghemuri celulare reușesc să se atașeze de uter, de aceea nu orice ovul fertilizat se transformă în sarcină.

Dacă implantarea se produce, corpul femeii începe să producă și să elibereze hormoni specifici sarcinii și astfel corpul ei se adaptează pentru a crea condiții de dezvoltare a sarcinii.

Dacă implantarea nu are loc, atunci endometrul este eliminat și ciclul menstrual își continuă ritmul, adică femeia începe sângerarea lunară și după terminarea ei, tot procesul de creație o ia de la capăt 😊

Dacă și tu te întrebai de unde vin copiii, sperăm că acest articol a reușit să răspundă curiozităților tale 😊

Pentru a evita o sarcină nedorită, asigură-te că folosești o metodă contraceptivă sigură și modernă. Rolul metodelor contraceptive este acela de a împiedica întâlnirea dintre spermatozoizi și ovul, fie prin crearea unei bariere (ca în cazul prezervativului, deși acesta se poate rupe în timpul sexului), fie prin inhibarea sau amânarea ovulației (ca în cazul pilulelor anticoncepționale sau a pilulei de a doua zi).

Dacă ai orice fel de dubii, nu ezita să îi scrii Specialistului Planifică Neprevăzutul.

 

Sursă fotografii: https://www.freepik.com/

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.