Legătura dintre lichidul preejaculator și riscul de sarcină

„Poți rămâne însarcinata de la lichidul preejaculator?” – aceasta este una dintre întrebările frecvente care apar în contextul evitării unei sarcini nedorite, folosind metoda retragerii. Inclusiv despre acest subiect există o mulțime de informații greșite, iar răspunsul pe scurt este „Da!”.

 

Ce este lichidul preejaculator?

Acest lichid este eliberat de bărbat atunci când este excitat sexual (în timpul preludiului, în timpul actului sexual sau în timpul masturbării), dar înainte de ejaculare, după cum îi zice și numele – PREEJACULATOR.

Lichidul de la momentul secreției este transparent, iar consistența lui este vâscoasă. Uneori poate fi observat pe vârful penisului, dar mulți dintre bărbați nu-l simt și nu-l pot controla. Acesta este cunoscut și că acționează ca un lubrifiant natural în timpul sexului.

 

E adevărat că poate conține spermatozoizi?

Ei bine, spermatozoizii nu intră în alcătuirea lichidul preejaculator în mod normal, dar asta nu înseamnă că la un moment dat nu poate să conțină  spermatozoizi activi.

Ok, ok, lasă-ne să explicăm: șansele ca lichidul preejaculator să conțină spermatozoizi înainte de o primă ejaculare sunt scăzute. DAR, dacă înainte de un contact sexual (chiar și cu 48 de ore înainte) a avut loc un alt act sexual (sau masturbare) în care s-a produs ejacularea, atunci spermatozoizii pot rămâne în uretră, deci pot fi prezenți în lichidul preejaculator la al doilea contact sexual neprotejat.

 

Când poti rămâne însarcinata de la lichidul preejaculator?

Lichidul preejaculator prezintă un pericol atunci când partenerii „merg la risc”, adică au contacte sexuale neprotejate și apelează la metode deloc sigure precum metoda retragerii, în cele mai multe cazuri. Sau dacă folosesc protecție, nu o folosesc corect. Spre exemplu, mai multe studii demonstrează că peste 23% dintre bărbați își penetrează partenera înainte de a folosi prezervativul, iar asta reprezintă un risc crescut de sarcină.

 

Rolul contracepției de urgență

Recomandarea principală este folosirea unei metode contraceptive sigure la fiecare contact sexual. Totuși, în situațiile în care „ai mers la risc” și ai folosit metoda retragerii sau dacă metoda utilizată a dat greș și ai dubii că lichidul preejaculator a ajuns în interiorul vaginului, atunci e momentul administrării pilulei de a doua zi. Aceasta este o metodă de urgență care te poate scăpa de o sarcină nedorită dacă e luată în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore.

 

Metode de prevenire a riscului de sarcină

Fie că ești la începutul vieții sexuale sau ai experiență, e bine de știut că neprevăzutul pândește la orice pas. Și ca să fii safe de fiecare dată, cel mai bine ar fi să folosești o metodă contraceptivă modernă și sigură, ca nici măcar lichidul preejaculator să nu-ți stea în calea momentelor neplanificate.

 

Alte pericole

Chiar dacă ai eliminat varianta instalării unei sarcini nedorite din cauza lichidului preejaculator, asta nu înseamnă că riscul de contractare a unei boli cu transmitere sexuală este, de asemenea, eliminat. Acest risc este eliminat doar în cazul în care folosești deja și prezervativul pentru că este singura metodă care te ferește de BTS. Iar dacă nu te-ai gândit încă la această variantă, spre binele tău ar fi bine să ții cont de PROTECȚIE.

Dacă ai întrebări despre lichidul preejaculator, nu ezita să-i scrii Specialistului Planifică Neprevăzutul în secțiunea „Întreabă medicul”, iar acesta îți va răspunde în cel mai scurt timp.

Te așteptăm și pe pagina de Facebook Planifică Neprevăzutul!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.