Etapele ciclului menstrual

Când intrăm la pubertate, apar tot felul de schimbări. Deși momentul exact în care acestea se declanșează diferă de la persoană la persoană (poate să fie 10 ani, dar la fel de bine și 16 ani). În timpul pubertății, corpul începe să secrete o serie de hormoni, care trimit semnale corpului, iar unele îi vor “comunica” acestuia că ești fertilă – poți rămâne însărcinată. În fiecare lună, de la pubertate și până la menopauză, corpul feminin trece printr-o serie de schimbări, determinate de hormonii sexuali, care poartă denumirea de ciclu menstrual.

Ce este ciclul menstrual? Ciclul menstrual este definit de o serie de procese prin care corpul tău trece, în timpul cărora nivelul de hormoni sexuali crește și descrește, în funcție de etapa ciclului menstrual în care te afli. Acești hormoni sunt responsabili și pentru starea de spirit și nivelul de energie al femeii, după cum vom arăta în continuare.

Durata unui ciclu menstrual variază, de la 23 la 35 de zile, asta pentru că nu toate ciclurile menstruale sunt regulate, lucru perfect normal. Sângerările menstruale pot varia de asemenea, la unele femei durează 2-3 zile, în timp ce la altele durează chiar și 7-8 zile.

Ciclul menstrual este compus din 4 etape distincte:

Etapa menstruală: atunci când vine menstruația și începe sângerarea. Această fază începe atunci când un ovocit din ciclul menstrual precedent nu este fertilizat. Pentru că sarcina nu s-a întâmplat, nivelurile de estrogen și de progesteron încep să scadă. Mucoasa de pe pereții uterului va fi eliminată, alături de ovocit, sub forma sângerării lunare.

Cum te afectează: în timpul menstruației, vei simți că ai mai puțină energie decât în restul  zilelor și cel mai probabil te vei confrunta cu crampe menstruale (jumătate dintre femei suferă de crampe menstruale în primele zile de sângerare). Crampele apar atunci când mușchii uterului se contractă, spărgând mucoasa care va ieși odată cu sângele menstrual. Acestea se resimt în abdomentul inferior și în zona pelvisului și de regulă nu durează mai mult de 1-2 zile.

Ce poți face pentru a ameliora aceste simptome: exerciții pentru mușchi (de exemplu, mișcări lente de yoga), ai putea să eviți cafeaua în acele zile și să mănânci cât mai multe fructe și legume.

Etapa foliculară: sau pregătirea pentru ovulație. După ultima zi de menstruație, corpul se pregătește pentru ovulație, astfel că un hormon numit hormon foliculostimulant stimulează ovarele, încercând să le „convingă” să producă un nou ovul. În timpul acestui proces corpul secretă estrogen, care ajută la îngroșarea pereților uterului cu substanțe nutritive și sânge, în așa fel încât acesta să fie pregătit să ofere ovulului tot ce are nevoie în cazul în care se produce o sarcină.

Cum te afectează: nivelul de estrogen crește, astfel te vei simți plină de energie, într-o stare de spirit bună. De-a lungul acestei faze este posibil să observi o cantitate mai mare de scurgeri vaginale filante, translucide, de culoare albă, care trebuie să știi că sunt perfect normale, nu trebuie să te alarmezi.

Ovulația: în timpul acesteia, ovulul este captat de catre trompa uterină și urmează să se deplaseze spre  cavitatea uterină. Acesta supraviețuiește între 12 și 24 de ore. În acest timp, dacă intră în contact cu un spermatozoid, va fi fertilizat. De aceea, dacă ai contact sexual neprotejat în această perioadă, există cele mai mari șanse din timpul ciclului menstrual în care poți rămâne însărcinată.

Cum te afectează: aceasta este perioada în care poate vei observa o dorință mai mare decât de obicei de a face sex, datorită nivelului crescut de testosteron care influențează libidoul.

Etapa luteală: după ce ovulul a călătorit spre tubul uterin ajunge în uter, moment în care corpul începe să producă un hormon numit progesteron, al cărui rol este să asigure condiții pentru implantarea ovocitului fecundat. Dacă ovulul nu este fertilizat, nivelurile de estrogen și progesteron încep să scadă. Uterul nu mai are de ce să țină mucoasa nutritivă pe care a creat-o, așa că începe să o elimine.

Aceasta, alături de sângele care s-a strâns de-a lungul ciclului menstrual vor părăsi corpul. Este vorba, desigur, de menstruație, pentru că ciclul menstrual o ia de la capăt.

Cum te afectează: din cauza creșterii nivelului de progesteron, sunt șanse să fii mai stresată decât de obicei în această perioadă și să treci prin stări pe care poate nu poți să ți se explici (fie ești iritată, fie tristă fără un motiv anume, fie te confrunți cu anxietate etc).

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.