Pubertatea și principalele schimbări

Odată ce ajungi la vârsta pubertății te simți de parcă ești într-un rollercoaster prin care descoperi cine ești în procesul tău de a deveni adult în toată puterea cuvântului. Despre ce este pubertatea și cu ce provocări te poți întâlni în această perioadă din punct de vedere fizic și emoțional îți spunem în detaliu în acest articol.

1. Ce este pubertatea?

Pubertatea e o călătorie în care ți se conturează personalitatea, un trip în care experimentezi emoții de tot felul, iar hormonii aflați în mișcare produc schimbări asupra corpului tău. Aceiași hormoni te pot face să te simți amuzant/ă, sexy sau te poți surprinde gândindu-te, mai nou, la sex. Well, toate astea sunt normale și dacă se întâmplă sau nu și nu ai de ce să te îngrijorezi! Fiecare călătorie e unică și singurul element comun este necunoscutul.

2. Provocările pubertății la fete

Înainte să vorbim despre elefantul din cameră trebuie să știi de la bun început că pubertatea nu are o vârstă standard la care se declanșează, ci diferă de la o persoană la alta. În general, primele schimbări apar de la 9-10 ani și pot să dureze între 3 și 4 ani sau chiar până la 5 ani, în funcție de fiecare organism. Deci nu îți face griji dacă nu ți-au crescut încă sânii sau șoldurile sunt prea dezvoltate. Dă-i timp fiecărei etape și stay chill!

Modificări în corp

Unele dintre lucrurile cu care fetele se confruntă în această perioadă sunt prima menstruație și acneea. De asemenea, șoldurile se lățesc, iar sânii se dezvoltă începând cu o mică umflătură. Uneori un sân crește mai repede decât celălalt și poate fi mai mare decât altul, dar acest lucru nu este foarte evident. Pentru a te simți mai confortabil în jurul celorlalți, poți începe să porți sutien sau bustieră. E o senzație mai ciudată la început, dar te vei obișnui în timp.

Pe măsură ce timpul trece, vei observa creșterea părului în zone precum sub braț, în jurul organelor genitale sau pe picioare, dar nu te speria – treci prin pașii specifici vârstei. Transpirația este și ea un aspect nou pe care nu ai cum să îl ignori în această etapă. Ca să eviți situațiile neplăcute, indicat ar fi să acorzi o atenție mai mare regulilor de igienă și să folosești un antiperspirant.

O altă surpriză va fi când vei constata că bluza preferată îți este mică sau că pantalonii pe care obișnuiai să îi porți la școală nu te mai încap. Ha ha, ai crede că cineva a făcut o glumă și ți-a scurtat hainele, dar nu e așa! Explicația este aceea că ai crescut în înălțime, iar în 3-4 ani vei atinge înălțimea unui adult. Evident, acest lucru depinde de moștenirea genetică, alimentație și alte aspecte. În plus, te poți confrunta și cu secreții vaginale, adică scurgeri albe din vagin, însă asta înseamnă că organismul tău funcționează corect.

3. Provocările pubertății la băieți

Ok, guys, acum este rândul vostru! Așa cum se întâmplă și în cazul fetelor, specificăm de la bun început că momentul în care pubertatea spune „START” poate fi diferit pentru fiecare persoană. În cazul băieților poate începe între 9 și 15 ani.

Principalul hormon care determină schimbările în corpurile băieților este testosteronul. Astfel, unele dintre cele mai evidente schimbări care apar la băieți sunt: creșterea părului pe față și corp, erecții spontane și creșterea penisului, formarea spermei, creșterea testiculelor, așa numitele „vise umede” și apariția dorinței pentru masturbarea. Transpirația este și ea de luat în calcul, iar recomandările sunt aceleași ca pentru fete.

În plus, vocea va începe să se schimbe încet, încet în jurul vârstei de 13 ani. Iar asemenea fetelor, e posibil să apară câteva coșuri pe față.

4. Alte posibile provocări

Ca urmare a schimbărilor declanșate de hormoni, în special a creșterii interesului pentru sex, e bine să știi că debutul pubertății marchează și posibilitatea de a purta o sarcină. Așadar, dacă ți-ai început viața sexuală sau te gândești să faci asta, este necesar să iei în calcul și folosirea unei metode de contracepție sigure încă de la primul contact sexual, atât pentru evitarea unei sarcini cât și pentru ferirea de boli cu transmitere sexuală. Informarea este cea mai importantă înainte de luarea oricărei decizii.

5. Cum gestionezi pubertatea din punct de vedere emoțional?

La fel cum hormonii creează modificări asupra corpului la exterior, aceștia produc schimbări și la interior. La pubertate te simți confuz sau poți avea sentimente puternice așa cum nu ai avut niciodată. S-ar putea să te simți excesiv de sensibil sau să te superi cu ușurință, deci vei avea schimbări de dispoziție mai intense. E posibil chiar să experimentezi starea de excitare și e natural dacă simți nevoia de mai multă intimitate sau spațiu personal.

În această trecere e esențial să știi că cei din jurul tău înțeleg prin ce treci și intenția nu este să-ți rănească sentimentele, ci să te ajute. Până la urmă, absolut toți oamenii trec prin aceste schimbări și e de înțeles că și pentru tine e o adaptare la propriul sine.

6. Reminders, pe scurt

  • Discuțiile cu adulții sau prietenii ajută super mult în unele momente. Cu toate astea, nu lua în calcul chiar tot ce se spune din exterior, evită miturile legate de pubertate și informează-te din surse sigure sau cel mai bine, întreabă medicul.
  • Ai grijă la stilul tău de viață! Dat fiind faptul că ești într-o perioadă de dezvoltare fizică, dar și psihică, organismul are nevoie de alimente sănătoase, multe lichide și mișcare cât cuprinde ca tu să devii o versiune mai bună a ta.

So… da! Pubertatea vine cu o mulțime de provocări, dar… hei, nu ești singur/ă. Fiecare fată și fiecare băiat trec prin asta, așa că… felicitări – ești pe cale de a deveni adult! Și nu în ultimul rând, nu uita să te bucuri de oportunitățile acestei călătorii!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.