Mituri despre contracepție

O viață sexuală activă presupune și o mare atenție la contracepție, un subiect care ar trebui să fie în centrul atenției din momentul în care o persoană își începe activitatea sexuală.  Beneficiile și riscurile fiecărei metode de cotnracepție le-am alăturat în ghidul pe care-l găsiți aici: https://www.planificaneprevazutul.ro/metoda-ta-contraceptiva/. Pe lângă informațiile utile despre contracepție, din păcate, încă circulă multe zonuri și mituri despre cum se poate evita o sarcină nedorită sau despre cum se contactează infecțiile cu transmitere sexuală. Separăm adevărul de simple speculații, care nu au niciun fundament, în cele ce urmează:

Mitul nr. 1. : Pilulele anticoncepționale îngrașă

Adevărat/Fals 

De cele mai multe ori, efectul de îngrășare al pilulelor contraceptive este mai mult indus psihic decât real. Există cazuri în care pilulele anticoncepționale pot determina retenția de apă în organism, și de aici fetele pot avea impresia că s-au îngrășat. Retenția de apă se datorează progesteronului, unul din cei doi hormoni pe care îi conțin pilulele.  Ce trebuie reținut, însă, este că menținerea  greutății ideale este legată în primul rând de dietă, dar și de exercițiile fizice regulate. Dacă după începerea utilizării de pilule, greutatea nu poate fi controlată prin metodele de mai sus, este necesară reevaluarea tipului de pilulă recomandat.

Mitul nr. 2: Dacă iau pilule anticoncepționale timp îndelungat în viitor voi rămâne însărcinată mai greu

Fals. Pastilele anticoncepționale inhibă ovulația doar atât timp cât sunt administrate. Din momentul în care femeia încetează să le mai ia, șansele să rămână însărcinată sunt aceleași ca în perioada de dinainte să ia pilulele. Este adevărat că organismul va avea nevoie de puțin timp să își revină, însă este ceva temporar. Există studii care au arătat că femeile care au oprit pilulele au rămas însărcinate în aproximativ 2-6 luni de când au renunțat la metoda contraceptivă, ne spun rezultatele unei cercetări daneze privind fertilitatea femeilor și durata conceperii din momentul în care au renunțat la anticoncepționale.

 Mitul nr. 3: Ar trebui să iau o pauză în admnistrarea pilulelor după o anumită perioadă

Fals. Nu exista recomandări în privința intervalului la care trebuie efectuată o pauză în administrarea de pilule. Astfel, pilulele anticoncepționale pot fi folosite în siguranță ani la rând – aproximativ 5 ani, cu condiția controlului medical anual care să includă analize de sânge și de urină uzuale, ecografie mamară, ecografie hepatică, testul Papanicolau .

Mitul nr. 4: Folosirea unui prezervativ diminuează semnificativ plăcerea din timpul sexului

Fals. În urma unui studiu efectuat de Journal of Sexual Medicine atât pe femei, cât și pe bărbați, 5865 de tineri și adulți, 14-94 de ani, ambele tabere au afirmat că sexul cu prezervativ este la fel de bun ca sexul fără prezervativ. Mai mult, prin faptul că folosesc această metodă de protecție, cuplurile sunt mult mai relaxate în timpul actului și se pot concentra pe momentele de intimitate, fără să aibă grija unei posibile sarcini nedorite.

Mitul nr. 5: Nu pot rămâne însărcinată dacă fac sex neprotejat când sunt la menstruație

Fals. Șansele sunt mult mai mici, dar ele există. În situația ciclurilor menstruale neregulate ovulația este imprevizibilă, astfel că la fel este și perioada fertila, aceasta putând fi în următoarele zile după menstruație. Cum sperma poate trăi în interiorul corpului timp de până la 5-7 zile, de aici se poate produce isntalarea unei sarcini. Cât despre sexul în timpul menstruației, atenție, acesta est eun pci mai delicat și există posibilitatea apariției unor posibile infecții.

Mitul nr. 6: Nu pot să rămân însărcinată dacă fac sex în picioare sau dacă stau deasupra

Fals. Unii oameni cred că sexul în anumite poziții, în picioare, de exemplu, nu va permite spermei să ajungă în interiorul vaginului. Adevărul este că poziția nu are nicio legătură cu fecundarea ovulului de către spermatozoid. Când un bărbat ejaculează, sperma se depune în interiorul vaginului, iar spermatozoizii vor începe să treacă prin canalul cervical imediat după ejaculare.

Mitul nr. 7: Dacă alăptez nu este posibil să rămân însărcinată

Fals. Proaspetele mămici cred în general în acest mit. Este adevărat că alăptarea întâzie ovulația, asta pentru că prolactina, hormonul care stimulează producția de lapte matern  inhibă activitatea hormonului care declanșează eliberarea de ovocite, dar perioada până când femeia va începe să ovuleze din nou nu poate fi stabilită cu exactitate. Tocmai de aceea este recomandată folosirea unei metode contraceptive la 3 luni de la naștere  – în situația femeilor care alăptează de minimum 5 ori pe zi sau după 6 săptămâni de la naștere în situația celor care nu alăptează.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.