Mituri despre contracepție

O viață sexuală activă presupune și o mare atenție în ceea ce privește planificarea momentului potrivit pentru a concepe un copil (utilizarea metodelor contraceptive), un subiect important din momentul în care o persoană își începe activitatea sexuală.

Beneficiile și riscurile fiecărei metode de contracepție le-am alăturat în ghidul pe care-l găsiți aici: https://www.planificaneprevazutul.ro/metoda-ta-contraceptiva/. Pe lângă informațiile utile despre contracepție, din păcate, circulă încă în mediul online multe zvonuri și mituri despre unele metode contraceptive, despre cum se poate evita o sarcină nedorită sau despre cum se contactează infecțiile cu transmitere sexuală.

Separăm adevărul de simple speculații, care nu au niciun fundament, în cele ce urmează:

Mitul nr.1: Pilulele anticoncepționale ÎNGRAȘĂ

Adevărat/Fals 

De cele mai multe ori, efectul de îngrășare al pilulelor contraceptive este mai mult indus psihic decât real. Există cazuri în care pilulele anticoncepționale pot determina retenția de apă în organism, și de aici fetele pot avea impresia că s-au îngrășat. Retenția de apă se datorează progesteronului, unul din cei doi hormoni pe care îi conțin pilulele sau / și estrogenului (celălalt tip de hormon regăsit în compoziția contraceptivelor orale combinate – COC); la estrogen, influența poate fi dată de tipul acestuia și de concentrația utilizată în pilulă.

Ce trebuie reținut, însă, este că menținerea  greutății ideale este legată în primul rând de dietă, dar și de exercițiile fizice regulate. Dacă după începerea utilizării de pilule, greutatea nu poate fi controlată prin metodele de mai sus, este necesară reevaluarea tipului de pilulă recomandat.

Mitul nr.2: Dacă iau pilule pe termen lung, voi face CANCER?

Fals. Pilulele contraceptive oferă protecție și reduc riscul relativ pentru tipuri importante de cancere: endometrial, ovarian sau de col de uterin. De asemenea, pilulele pot avea efect protectiv și împotriva cancerului colorectal.

Mitul nr.3: Ar trebui să iau o PAUZĂ în admnistrarea pilulelor după o anumită perioadă

Fals. Nu exista dovezi care să evidențieze utilitatea pauzelor în administrarea pilulelor. Astfel, pilulele anticoncepționale pot fi folosite în siguranță ani la rând, până când femeia nu mai are nevoie de contracepție, dorește o alternativă sau beneficiile noncontraceptive nu mai sunt necesare și nu există alte contraindicații.

Este binevenit controlul medical anual în care medicul specialist să facă o evaluare, să constate dacă ai factori de risc sau afecțiuni ginecologice care necesită tratament.

Mitul nr.4:  Pilulele contraceptive pot provoaca apariția ACNEEI?

Fals:  Oricine poate experimenta apariția acneei. Aproximativ 95% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani sunt afectate de acnee într-un fel sau altul. Și aproximativ 3% dintre adulții cu vârsta peste 35 de ani vor avea acnee.

Aceasta poate fi legată de modificările hormonale. Mai mulți factori pot contribui la acest lucru, inclusiv menstruația și menopauza. Nivelurile crescute de hormoni androgeni (testosteron) pot declanșa un proces de creștere a producției de sebum (substanța uleioasă produsă de glandele sebacee de la nivelul pielii), schimbări în activitatea celulelor pielii, inflamație și colonizarea foliculilor de păr de către o bacterie.

Din contră, anumite pilule contraceptive ar putea ameliora acneea datorită scăderii nivelurilor de hormoni androgeni.

Mitul nr.5: Nu pot lua pilule contraceptive dacă am peste 35 de ANI

Fals. Utilizarea pilulelor contraceptive peste 35 ani poate fi continuată de către femeile sănătoase nefumătoare. Sigura condiție este ca acestea să nu prezinte contraindicații care ar putea crește semnificativ riscul absolut al unui eveniment advers.

Totodată ar trebui să fie reevaluate în mod regulat necesitățile contraceptive ale femeilor pe masură ce înaintează în vârstă. Specialiștii pot constata eventuala nevoie de a schimba pilula contraceptivă cu o altă metodă în funcție de fiecare situație în parte.

Mitul nr.6: Dacă iau pilule anticoncepționale timp îndelungat în viitor voi rămâne însărcinată mai greu

Fals. Pastilele anticoncepționale inhibă ovulația doar atât timp cât sunt administrate. Există studii care au arătat că nu sunt efecte adverse la capacitatea de reproducere după întreruperea utilizării pe termen lung a COC, iar rata sarcinilor este similară la un an după întrerupere. Femeile care au oprit pilulele au rămas însărcinate în aproximativ 2-6 luni de când au renunțat la metoda contraceptivă, ne spun rezultatele unei cercetări daneze privind fertilitatea femeilor și durata conceperii din momentul în care au renunțat la anticoncepționale.

Mitul nr.7: Pilulele contraceptive pot provoca MALFORMAȚII congenitale?

Fals. COC nu sunt asociate cu un risc crescut de malformații congenitale. Malformațiile congenitale sunt defecte sau anomalii care apar în viața intrauterină. Un studiu de mare amploare, publicat în 2016, a confirmat faptul că pilulele contraceptive utilizate înainte sau în timpul sarcinii nu sunt asociate cu astfel de riscuri.

Mitul nr.8: Folosirea unui prezervativ diminuează semnificativ plăcerea din timpul sexului

Fals. În urma unui studiu efectuat de Journal of Sexual Medicine atât pe femei, cât și pe bărbați, 5865 de tineri și adulți, 14-94 de ani, ambele tabere au afirmat că sexul cu prezervativ este la fel de bun ca sexul fără prezervativ. Mai mult, prin faptul că folosesc această metodă de protecție, cuplurile se protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, sunt mult mai relaxate în timpul actului și se pot concentra pe momentele de intimitate, fără să aibă grija unei posibile sarcini nedorite.

Mitul nr.9: Nu pot rămâne însărcinată dacă fac sex neprotejat când sunt la menstruație

Fals. Șansele sunt mult mai mici, dar ele există. În situația ciclurilor menstruale neregulate ovulația este imprevizibilă, astfel că la fel este și perioada fertilă, aceasta putând fi în următoarele zile după menstruație. Spermatozoizii au o durată de viață în interiorul corpului de aproximativ 5-7 zile. În consecință, se poate produce instalarea unei sarcini. Cât despre sexul în timpul menstruației, atenție, acesta este un pic mai delicat și există posibilitatea apariției unor posibile infecții.

Mitul nr.10: Dacă alăptez nu este posibil să rămân însărcinată

Fals. Proaspetele mămici cred în general în acest mit. Este adevărat că alăptarea întâzie ovulația, asta pentru că prolactina, hormonul care stimulează producția de lapte matern inhibă activitatea hormonului care declanșează eliberarea de ovocite, dar perioada până când femeia va începe să ovuleze din nou nu poate fi stabilită cu exactitate. Tocmai de aceea, este recomandată de catre unele ghiduri folosirea unei metode contraceptive începând cu 3 săptămâni după naștere.

Mitul nr.11: Nu pot să rămân însărcinată dacă fac sex în picioare sau dacă stau deasupra

Fals. Unii oameni cred că sexul în anumite poziții, în picioare, de exemplu, nu va permite spermei să ajungă în interiorul vaginului. Adevărul este că poziția nu are nicio legătură cu fecundarea ovulului de către spermatozoid. Când un bărbat ejaculează, sperma se depune în interiorul vaginului, iar spermatozoizii încep să treacă prin canalul cervical imediat după ejaculare.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.