Mindfulness pentru adolescenți: cum să te îngrijești pe plan fizic, psihic și emoțional

Mindfulness este un subiect despre care se vorbește tot mai des în cercurile de prieteni, pe holurile de la liceu sau pe rețelele social media.

Mindfulness înseamnă pur și simplu să fii în prezent fără să te gândești la trecut sau viitor, să te concentrezi pe un singur lucru la un moment dat. Pare complicat? Nu-i deloc așa. Gestionarea emoțiilor și menținerea echilibrului emoțional este o abilitate care se învață prin practică.

La fel de esențial precum ai grijă de sănătatea ta fizică este și sănătatea emoțională.

Iată câteva activități de mindfulness pentru adolescenți pe care le poți face începând de acum:

1.   Ai grijă la sănătatea ta fizică

În primul rând, poți să fii o persoană sănătoasă dacă mănânci sănătos. Redu consumul de alimente bogate în grăsimi, zahăr, tutun sau alcool. Consumul de alimente proaspete bogate în vitamina B-12 și acizi grași Omega 3 menține nivelul de substanțe chimice care reglează starea de spirit în creier.

Concret, poți introduce măcar de două ori pe săptămână câte o jumătate de avocado la micul dejun. Nu doar că te va ajuta să te simți mai bine, dar te vei și putea concentra la școală sau la evenimentele ce apar peste zi.

2.   Expune-te la soare

Vine primăvara și odată cu ea ne putem bucura de soare. Studiile arată că expunerea la lumină naturală crește producția de serotonină, o substanță chimică care reglează starea de spirit în creier.

3.   Fă sport

Fie că alegi să participi la ore de yoga, fotbal sau pilates, activitățile fizice care implică întinderea musculară, îmbunătățirea flexibilității, conectarea minții și a corpului – sunt utile pentru reducerea stresului și bunăstare.

4.   Conectează-te cu prietenii

Conexiunile de grup sunt importante nu doar din punct de vedere social, ci și din punct de vedere psihologic. Puteți organiza proiecte împreună, mergeți într-o drumeție sau city break.

Socializarea este cheia îngrijirii de sine. Dar, de multe ori, este greu să-ți faci timp pentru prieteni și este ușor să-ți neglijezi relațiile atunci când viața este plină și înveți pentru examene sau teste.

Nu există un anumit număr de ore pe care ar trebui să le dedici prietenilor tăi sau să lucrezi la relațiile tale. Fiecare are nevoi sociale ușor diferite. Cheia este să îți dai seama care sunt nevoile tale sociale și să acorzi suficient timp în programul tău pentru a crea o viață socială optimă.

Provocare: ia 2 ore pauză pe zi de la notificările constante de pe telefon, laptop sau tabletă. Vezi ce se întâmplă cu tine când faci asta.

5.   Dormi suficient

Știm că-i cool să stai până noaptea târziu să te uiți la filme sau pe Snapchat. Dar, pe termen lung, somnul suficient e și mai cool.

Pentru ca mintea și corpul tău să se dezvolte suficient, ai nevoie să dormi între 8-10 ore pe zi.

Cum știi că dormi suficient și care sunt semnele că ai nevoie de mai mult somn:

  • îți este dificil să te trezești dimineața;
  • ai probleme de concentrare peste zi;
  • ți se face somn în timpul orelor;
  • treci prin episoade depresive;

Dacă te regăsești în situațiile de mai sus, știi ce ai de făcut: dormi mai mult.

6.   Mindfulness pentru minte

Felul în care gândești și lucrurile cu care îți umpli mintea influențează foarte mult bunăstarea ta psihologică.

Ce poți să faci pentru mintea ta? Puzzle-uri, să înveți despre un subiect care te fascinează, să citești cărți, să te uiți la filme etc.

Tot aici intră și practicarea empatiei, compasiunii și acceptării față de tine, dar și față de cei din jur.

7.   Fă-ți analize regulat

Fie că vorbim despre autoexaminarea lunară a sânilor sau ecografii, este important să mergi la medic cel puțin o dată pe an pentru controlul de rutină.

8.   Protejează-te de bolile cu transmitere sexuală

Dacă nu știi care sunt bolile cu transmitere sexuală, ți le detaliem în acest articol. Mai multe detalii despre BTS poți să citești în acest articol. La final, îți reamintim că singura modalitate să te protejezi împotriva acestora este prin intermediul prezervativului.

9.   Îți dorești un copil?

Dacă răspunsul tău este „Nu!” atunci protejează-te împotriva unei sarcini. Poți face asta fie prin folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, fie prin folosirea anticoncepționalelor în cazul în care ai o relație stabilă.

Fie că vorbești cu un partener sau cu un prieten apropiat despre cum te simți, fie că îți aloci timp pentru activități de petrecere a timpului liber care te ajută să-ți procesezi emoțiile, este important să încorporezi îngrijirea emoțională de sine în viața ta.

Exercițiile de mindfulness nu sunt unitare pentru toate persoanele. Planul tău de îngrijire personală va trebui să fie personalizat și adaptat în funcție de nevoile tale.

Iar dacă ai întrebări sau subiecte pentru care ai nevoie de răspunsuri, dar nu ai la cine să apelezi, îți reamintim că Specialistul Planifică Neprevăzutul este la un click distanță și îl găsești aici: doctorul@planificaneprevazutul.ro

 

_____
Sursă poză de copertă: Wayhomestudio, Freepik.com

 

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.