Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Viaţa sexuală vine, de multe ori, la pachet cu anumite infecţii şi afecţiuni genitale, denumite boli cu transmitere sexuală (BTS). Aceste boli pot apărea chiar şi în cazul cuplurilor stabile, creând probleme dacă nu sunt depistate şi tratate corespunzător și la timp.

Aşadar, este important să nu neglijezi niciodată simptomele supărătoare în zona organelor genitale sau eventualele modificări de culoare, textură sau miros a secrețiilor intime. Pentru o mai bună informare, iată care sunt cele mai răspândite afecţiuni.

Virusul papiloma uman (HPV) este cu siguranţă unul dintre cele mai răspândite şi periculoase virusuri cu transmitere sexuală. Se transmite prin contact genital (sex vaginal şi anal) şi prin contact tegumentar. Cel puţin 50% din persoanele active sexual dobândesc HPV la un moment al vieţii. În foarte multe dintre cazuri, HPV nu crează nicio neplăcere, nu are simptome sau consecințe şi dispare de la sine. Sunt însă şi situaţii în care acest virus este responsabil pentru afecţiuni grave.

HPV reprezintă un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuală şi sunt clasificate în tipuri „cu risc scăzut” şi tipuri „cu risc crescut”. Ele pot infecta regiunea genitală la bărbaţi şi femei, respectiv penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul.

Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor.

  • Tipurile HPV “cu risc scăzut” pot cauza anormalităţi uşoare ale testului Papanicolau sau condiloame genitale (vegetaţii).
  • Tipurile HPV “cu risc crescut” pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau. Ele pot, de asemenea, conduce la displazie cervicală sau la cancer la nivelul colului uterin, al vulvei, al vaginului, al anusului sau al penisului. Tulpinile HPV prezente cel mai frecvent în leziunile precanceroase ale colului uterin şi în cancerul de col uterin sunt tipurile 16 şi 18. De asemenea, alte tulpini HPV cu potenţial malign (canceros) crescut sunt tipurile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 şi 68.

Herpesul este un virus pentru care nu există tratament, fiind imposibil să scapi de el odată ce ai fost infectat. Există două tipuri de herpes: unul provoacă băşicuţe la nivelul cavităţii bucale, iar celalat se manifestă în zona genitală.

Gonoreea  este o infecţie periculoasă care, netratată, poate duce la  sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Dacă apar usturimi în zona genitală, scurgeri vaginale sau la nivelul penisului sau dureri în zona pelvisului este recomandat să mergi în cel mai scurt timp la medic, pentru tratament. Acesta se bazează, în general, pe antibiotice.

Sifilisul este o infecţie gravă care, netratată la timp, afectează întreg organismul şi poate duce la complicaţii.  Este o boală contagioasă, așadar, oricine intră în contact cu o persoana infectată cu sifilis se poate îmbolnăvi la rândul său. Este important de precizat că nu este obligatoriu să fi avut loc un contact sexual pentru ca infecția să fie transmisă mai departe, astfel că o persoană se poate îmbolnăvi fie și numai prin simplul contact cu gura, rectul sau organele genitale ale unei persoane infectate. Primul simptom al sifilisului îl reprezintă apariția unor răni în zona genitală, urmate de erupții cutanate pe întreg corpul. În stadiu avansat, sifilisul generează probleme grave de inimă și ale sistemului nervos.

Vaginita  micotică este o inflamație vaginală apărută, în general, din cauza unei igiene genitale precare. De asemenea, este posibil ca antibioticele, pilulele contraceptive sau chiar sarcina să cauzeze dezvoltarea candidozei, așa cum mai este numită vaginita. Aceasta se transmite prin sex vaginal sau oral. Vaginita poate să apară și la femei și la bărbați – la femei se manifestă prin scurgeri albe sau gălbui, cu miros neplăcut, mâncărimi și dureri, iar la bărbați se manifestă prin mâncărimi genitale și contact sexual dureros.

Păduchii genitali sunt mici, de culoare albă și își găsesc adăpost în părul pubian. Se răspândesc prin haine, paturi sau toalete. Provoacă mâncărimi, stare febrilă, dureri și uneori inflamații ale amigdalelor.

În afară de aceste boli cu transmitere sexuală, există și câteva afecțiuni care, deși nu sunt la fel de răspândite, sunt mult mai grave și pot genera complicații mari de sănătate. Vorbim despre Hepatita B și despre HIV/SIDA. În cazul Hepatitei B, virusul se transmite prin contact sexual sau prin ace infectate. Se manifestă prin febră, migrenă, dureri, icter și, în cazurile foarte grave sau dacă nu este tratată corespunzător, Hepatita B poate duce la comă sau chiar la deces. Virusul HIV este un virus care se transmite prin sânge infectat, spermă, secreții vaginale, contact sexual de orice fel, utilizarea acelor infectate sau prin alăptare (de la mamă la copil). În cazul HIV, nu simptomele sunt cele care îl dau de gol, ci testele de sânge, în majoritatea cazurilor fiind nevoie de mai mulți ani până când boala în sine, cunoscută sub numele de SIDA, începe să se manifeste. Primele simptome sunt pierderea în greutate, transpirația excesivă și infecțiile cu ciuperci parazitare. Pentru HIV/SIDA nu există în acest moment un tratament care să elimine total infecția din organism, însă, dacă sunt respectate recomandările medicului, boala poate fi ținută sub control.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.