Metoda retragerii? Prea multe riscuri!

Denumită și „coitus interruptus”, metoda retragerii este una dintre cele mai vechi forme de contracepție folosite de partenerii sexuali și presupune retragerea penisului din interiorul vaginului, înainte de ejaculare. De multe ori însă, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar partenerii ajung să se confrunte exact cu ceea ce și-au dorit să evite: o sarcină neplanificată și nedorită.

Metoda retragerii aruncă în joc o rată de eșec semnificativă. In termeni matematici, există probabilitatea ca în peste 26% dintre cazurile în care este folosită (1 din 4 contacte sexuale!), să apară o sarcină nedorită. Unul dintre factorii de risc lichidul preejaculator, care poate conține spermatozoizi perfect pregătiți să fecundeze ovulul și care poate fi eliminat încă din momentul în care bărbatul are erecție. Așadar, chiar dacă multe femei spun că partenerul se controlează foarte bine și ejaculează în exteriorul vaginului, aceasta nu este o condiție suficientă pentru a preveni apariția sarcinii. În plus, există situații în care bărbatul nu poate controla perfect momentul ejaculării. Dacă punem la socoteală și stresul cauzat de îndoieli și tragem linie, avem, fără îndoială suficiente dezavantaje ale folosirii acestui tip de protective.

Așadar, fiind o metodă de contracepție tradițională și atât de ineficientă, de ce este totuși atât de răspândită în rândul cuplurilor?

Una dintre explicații este faptul că partenerii nu se gândesc la protecție, ceea ce poate atrage după sine atât o sarcină nedorită, cât și infecții cu transmitere sexuală (BTS) care pot cauza atât simptome foarte neplăcute pe termen scurt, cât și infertilitate, pe termen lung. Așadar, înainte de a te gândi că aplicarea unui prezervativ în mijlocul pasiunii întrerupe magia, ține cont de faptul că siguranța e cea mai importantă. În plus, prezervativul poate fi aplicat în atâtea și atâtea moduri!

O altă explicație este aceea că partenerii, în special tinerii, nu au suficiente informații pentru a alege o metodă care să-i protejeze cu adevărat. Dacă prezervativul este absolut necesar la începutul vieții sexuale și, apoi, ori de câte ori apare un partener nou, pentru femeile implicate în relații stabile, anticoncepționalele reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure metode contraceptive moderne. Pilulele sunt ușor de utilizat și au și numeroase beneficii non-contraceptive.

În cazul în care ai folosit metoda retragerii și ai îndoieli, nu uita de pilula de a doua zi. Ea este singura care mai poate preveni o sarcină nedorită daca este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual. După ce ai mers rapid la farmacie și ai utilizat-o, uită de retragere și alege să te protejezi eficient!

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.