Cum ne cerem scuze într-o relație?

A fost o ceartă, te-ai înfuriat și ai spus cuvinte pe care le regreți acum? Da, suntem oameni cu limite și este normal ca uneori să rănim sentimentele celor dragi fără să intenționăm să facem acest lucru. Alteori, e posibil să facem ceva rău în mod deliberat din furie, impulsivitate sau răzbunare. Indiferent dacă o facem cu intenție sau fără intenție, conștiința ne împinge să ne cerem scuze ulterior.

Chiar și în relațiile care par perfecte, situațiile tensionate pot provoca stres și motive de furie care duc la ceartă. A ști să-ți ceri scuze poate repara daunele într-o relație, dar dacă nu știi cum să o faci, poți doar să înrăutățești situația.

Iată câțiva pași simpli care te vor ajuta să-ți răspunzi la întrebarea „Cum ne cerem scuze într-o relație?”

De ce să ne cerem scuze?

O scuză sinceră și eficientă este una care emană empatie autentică, dar și o promisiune a faptului că înveți din greșelile pe care le faci. Cu alte cuvinte, trebuie să crezi cu adevărat că ceea ce ai făcut este greșit și să-ți pară rău pentru dauna cauzată.

De ce să-ți ceri scuze? Iată câteva motive:

 • Recunoști că ai greșit;
 • Discuți ce anume este permis și ce nu este permis în relația ta;
 • Îți exprimi regretul;
 • Înveți din greșeli;
 • Găsești noi moduri de a face față situațiilor dificile;
 • Creezi o cale de comunicare cu cealaltă persoană;

O scuză sinceră poate aduce ușurare în viața ta și probabil că și persoana rănită se va simți puțin mai bine auzind că-ți pare rău pentru cele întâmplate.

Cum să ne cerem scuze?

Cu ceva timp în urmă, îți spuneam că există 5 limbaje ale iubirii. Tot așa, există multe modalități de a-ți cere scuze. Aici sunt doar câteva exemple de cuvinte pe care să i le spui persoanei rănite:

 • Mi-aș dori să-mi retrag cuvintele care te-au rănit. Îmi pare rău pentru ceea ce ți-am spus.
 • — Aș fi vrut să fiu mai atent/ă. Îmi pare rău că ți-am pierdut cartea.
 • — Eram supărat/ă, dar nu ar fi trebuit să-ți spun așa. Îmi pare rău. Ar fi trebuit să mă gândesc și la sentimentele tale.
 • — Îmi pare rău că ți-am rănit sentimentele.
 • Îmi pare rău că am țipat la tine.

Când ar trebui să ne cerem scuze?

Iată câteva momente cheie în care scuzele pot face diferența:

 • Dacă rănești pe cineva, chiar dacă nu ai vorbit serios.
 • Când pierzi sau distrugi ceva care a aparținut altcuiva.
 • Dacă ai făcut ceva despre care știai că este greșit, cum ar fi să spui o minciună sau să încalci o regulă în mod intenționat.
 • Dacă nu ai făcut ceva ce ar fi trebuit să faci – cum ar fi să ții o promisiune.

Multor persoane le este greu să-și ceară scuze pentru că au impresia că asta înseamnă să-și asume responsabilitatea pentru întregul conflict. Însă, să-ți ceri scuze chiar și atunci când doar o mică parte a conflictului a fost responsabilitatea ta este ok și sănătos. Mai mult decât atât, este un semn de maturitate și o cale către o relație fericită.

Cere-ți scuze pentru liniștea ta. Cealaltă persoană poate fi inspirată să facă același lucru.

Scuzele nu remediază totul

De cele mai multe ori, un „îmi pare rău” sincer rezolvă totul imediat. Alteori, poate dura ceva timp pentru ca persoana să treacă peste supărare. S-ar putea să fie nevoie să-i acorzi celeilalte persoane ceva timp. Ai răbdare.

Ce se întâmplă dacă ai fost rănit?

Când cineva își cere scuze față de tine, poți să fii gata să ierți orice s-a întâmplat și să mergi mai departe. Sau poate nu ai chef să fii din nou prietenos imediat. Dacă o persoană te tot rănește și își cere scuze fără a depune eforturi pentru a se schimba, s-ar putea să ignori niște red flags.

Doar pentru că cineva își cere scuze, nu înseamnă că trebuie să rămâneți prieteni în continuare. Este politicos să accepți scuzele, dar depinde de tine următorul pas, dacă le accepți sau nu. Dacă ai decis că nu vrei să mai păstrezi relația, descoperă cum să pui capăt unei relații de iubire.

Arta de a-ți cere scuze nu este neapărat ușoară, dar este o parte importantă a menținerii unei relații. Cu empatie, inimă deschisă și curaj, poți face pașii necesari pentru a-ți cere scuze sincer și eficient.

 

_____
Sursă poză de copertă: Wayhomestudio, Freepik.com

Surse: Very well mind

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.