Contracepția – excepții despre care trebuie să știi neapărat

Dacă ești (încă) în perioada în care îți dorești să amâni zilele în care vei schimba scutece și vei îngâna cântecele de leagăn, atunci trebuie neapărat să afli câteva lucruri.

Se poate să rămâi însărcinată în afara ovulației – este posibil? Da.

Pentru un ciclu regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a de la venirea menstruației. Însă o femeie nu este fertilă numai atunci când este la ovulație. Un ovul rămâne fertil în tuburile falopiene 24 de ore după ovulație. În plus, sperma poate rezista în vagin între 3 și 5 zile. Astfel se explică acele cazuri în care o sarcină apare chiar dacă partenerii s-au protejat sau chiar nu au făcut sex la ovulație. Metoda calculului perioadei fertile este însă este una riscantă și destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicația este aceea că este greu pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul său menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, să existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval.

Care sunt șansele să rămâi însărcinată? Ești gata să fii „acel” 1 din 4 cazuri?

Pasiunea e mare, iubirea, la fel, iar atracția, nu mai vorbim! Dacă vă ia valul, iar singurul mod în care vă protejați este metoda retragerii, atunci trebuie să știți că aveți șanse de 25% să deveniți părinți. Iar cauzele sunt 4 la număr:

• Uneori, bărbatul nu poate controla perfect momentul ejaculării.
• În cazul bărbaților mai tineri sau mai neexperimentați, se poate întâmpla ca ejacularea să aibă loc înainte ca ei să aibă timp să se retragă pentru a ejacula în afara vaginului.
• Chiar dacă nu avut loc penetrare, dacă bărbatul a ejaculat recent și nu s-a spălat (cu apă, nu doar șters), este posibil să mai fi rămas spermă pe vârful penisului.
• Chiar dacă bărbatul nu a ejaculat în interiorul vaginului, lichidul preejaculator poate să conțină sperma rămasă în uretră de la o ejaculare anterioară.

Dușuri vaginale…contraceptive? NU.

Spălăturile vaginale nu te ajută să eviți o sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat. Din contră – jetul de apă poate să împingă spermatozoizii și mai sus, în vagin, ei ajungând, astfel, la ovul. Dacă ai făcut sex neprotejat, soluția este pilula de a doua zi – ai la dispoziție maximum 72 de ore și o găsești la farmacie!

Ce erau la început pilulele contraceptive?

Primele pilule contraceptive au fost lansate în 1957 ca tratament pentru tulburările menstruale, iar efectul contraceptiv era numai un efect secundar. Însă, peste numai doi ani, jumătate de milion de femei deja le foloseau exclusiv pentru efectul contraceptiv. În anul următor, primele pilule destinate create special pentru efectul contraceptiv au fost aprobate de către autoritățile competente. De atunci, pilulele contarceptive au fost perfecționate continuu, iar astăzi, ele reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente modalități de a evita o sarcină.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.