„Red flags” pe care nu ar trebui să le ignori într-o relație

Este important să fii open minded când începi să ieși cu cineva, dar la fel de important este să vezi care sunt „red flags” sau semnalele care îți arată că ai putea fi într-o relație nepotrivită.

Ce sunt red flags?

„Red flags” sau „stegulețele roșii” este ceva ce partenerul tău face / nu face și care indică o lipsă de respect, integritate sau chiar interes față de relație.

Indiferent dacă te decizi să faci un compromis sau pur și simplu să accepți că o persoană nu este potrivită pentru tine, iată câteva „red flags” de avertizare. Dacă te confrunți cu vreunul dintre ele, ar fi timpul să-ți reevaluezi relația:

1. Partenerul/Partenera încearcă să te controleze și este gelos/geloasă

O idee de gelozie pe ici colo nu strică, este inofensivă. Dar dacă partenerul tău/partenera ta începe să devină posesiv/ă, să-ți controleze planurile, felul în care te îmbraci, cu cine petreci timpul liber sau te izolează de prieteni și familie, poate fi un semn grav de abuz emoțional.

2. Nu se poate opri să-ți spună cât de perfect/perfectă ești

Sună irezistibil la început, dar nu este nimic mai enervant decât să fii pus pe un piedestal de către partener. Această persoană nu te vede cu adevărat pe tine. Ești o proiecție a unei idei perfecte pe care o are în cap și, de fiecare dată când distrugi acele așteptări, fiind o ființă umană normală, partenerul/partenera ta poate deveni imposibil de mulțumit.

3. Consumul excesiv de alcool și alte substanțe nocive

Te vezi cu cineva care nu-și poate controla consumul de alcool și alte substanțe nocive? Ar putea fi vorba de o dependență. În acest caz, primul pas este o conversație serioasă. Dacă partenerul / partenera ta nu crede că are nevoie de ajutor, consideră acest red flag ca o bombă cu ceas gata să explodeze. Pe de altă parte, dacă recunoaște problema și chiar primește ajutor, acest lucru v-ar putea aprofunda relația.

4. Îți prinzi partenera/partenerul cu minciuni

Dacă ți-ai prins partenerul/partenera mințind din nou și din nou, ar trebui să te oprești și să te întrebi cât de onestă este relația voastră de fapt? Ce altceva mai poate ascunde? Relațiile se construiesc pe încredere, iar minciunile chiar de la începutul unei relații sunt cu siguranță red flags și motive de îngrijorare.

5. Nu-ți respectă limitele

Cu toții avem limitele, iar acestea sunt menite să fie respectate. Un partener n-ar trebui să te oblige niciodată să faci lucruri care te fac să te simți inconfortabil. Acest lucru este valabil mai ales dacă cineva nu-ți respectă limitele și nevoile sexuale.

Tot aici includem și situația în care partenerul îți cere parola de la telefon, e-mail și de la rețelele sociale. Să-ți verifici conturile de social media în liniște, fără ca cineva să-ți respire peste umăr este un drept de bază! Ai 100% dreptul la autonomie și intimitate.

6. Te ține într-o relație „secretă”

Dacă a trecut ceva timp de când vă vedeți și simți că trăiești într-o relație „secretă” este timpul să ai o discuție cu partenerul. Nu e nevoie să posteze fotografii de cuplu pe Instagram sau TikTok, dar dacă evită să ieșiți alături de prieteni, poate fi un steag roșu. Te ascunde de cineva?

7. Este dur față de părinții săi

Cu toții ne înfuriem și ne „luptăm” câteodată cu părinții. Însă partenerul/partenera care are o lipsă fundamentală de respect față de părinții săi (cu excepția cazului în care părinții ei/lui sunt abuzivi) este un mare semnal de alarmă.

Dacă partenerul tău/partenera ta se comportă dur și nerecunoscător față de oamenii care i-au dat viață, cum îi va trata pe alții care se apropie de el/ea?

8. Are ieșiri violente

O persoană care arată violență față de tine, de cei dragi, de străini și chiar de animale, este un red flag serios. Indică că nu a dezvoltat o modalitate sănătoasă de a-și canaliza emoțiile în mod corespunzător. În unele cazuri, ar putea indica, de asemenea, că îi lipsește empatia pentru ceilalți.

9. Îți oferă tot timpul lor

Când un partener nu are relații, hobby-uri sau alte activități, relația voastră va fi una nesănătoasă și neîmplinită. Este important să înțelegi că fiecare dintre voi aveți vieți independente în care vă dezvoltați unul fără celălalt.

10. Te abuzează

Fie că vorbim despre abuzul fizic sau emoțional, abuzul este un red flag pentru care nu ar trebui să faci niciun compromis.

…iar lista poate continua.

Cum să gestionezi „red flags” într-o relație

Dacă partenerul tău este abuziv în vreun fel sau te pune în pericol, îți recomandăm să termini relația. Vezi cum să pui capăt unei relații de iubire într-un mod matur și sănătos.

Însă, unele semnale de alarmă sunt mai puțin periculoase decât altele și poate fi greu să-ți dai seama dacă le-ai putea discuta cu partenerul tău sau nu. Iată câțiva pași de urmat pentru a evalua dacă acest lucru poate fi rezolvat sau nu:

  • Nu ignora niciodată un steag roșu. Dacă observi ceva care este în neregulă sau chiar te face să te simți într-un anumit fel, nu-l ignora.
  • Pune-ți întrebări. Odată ce ai identificat un red flag, este timpul să-ți pui următoarea întrebare: „Sunt o persoană prea critică sau este o problemă reală?”
  • Vorbește. Dacă problema în cauză este încă îngrijorătoare pentru tine, este timpul să comunici cu partenerul tău.
  • Nu te mulțumi. Dacă ai discutat cu partenerul/partenera și comportamentul său nu s-a modificat, ar trebui să accepți că nu sunteți compatibili.

În concluzie, dacă observi red flags în relația ta, nu le ignora și încetează să crezi că acestea dispar de la sine. Din contră, de obicei se accentueză odată cu trecerea timpului. Comunică cu partenerul tău și decideți fie rezolvarea problemei, fie terminarea relației.

_____
Sursă poză de copertă: Shurkin_son, Freepik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.