Cât de repede poate reveni fertilitatea după naștere? Mai repede decât crezi! Dacă nu-ți dorești o sarcină nouă, e nevoie să apelezi la o metodă contraceptivă.
Multe femei cred că alăptarea este suficientă pentru a preveni apariția unei noi sarcini, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Hai să vedem ce e bine să știi despre viața sexuală după naștere și ce metode de contracepție poți folosi în siguranță.
Când poți relua viața sexuală după naștere?
După naștere naturală
- Medicii recomandă o pauză de 4-6 săptămâni pentru ca organismul să se refacă.
- E timpul necesar pentru vindecarea eventualelor rupturi perineale și reducerea riscului de infecții.
- Dacă simți disconfort, uscăciune vaginală sau dureri, nu ignora aceste semnale. Discută cu medicul tău pentru a găsi o soluție potrivită.
După cezariană
- Recuperarea poate dura mai mult, din cauza vindecării inciziei uterine și abdominale.
- De regulă, medicul recomandă reluarea activității sexuale după minim 6 săptămâni.
Când alăptezi exclusiv, corpul tău produce mai multă prolactină – un hormon care stimulează producția de lapte și care poate inhiba ovulația. Asta înseamnă că ai o protecție naturală împotriva unei sarcini.
Însă această metodă (Metoda Lactației și Amenoreei – LAM) nu este 100% sigură. Dacă nu vrei să-ți asumi riscul unui neprevăzut, este recomandat să folosești o altă metodă contraceptivă.
Funcționează doar dacă:
- alăptezi exclusiv (fără lapte praf sau solide),
- bebelușul are sub 6 luni,
- nu ți-a revenit menstruația.
Statistic, aproximativ 2 din 100 de femei pot rămâne însărcinate în această perioadă. În plus, riscul crește pe măsură ce bebelușul începe să fie hrănit cu lapte praf, alimente solide sau dacă alăptările din timpul nopții sunt mai rare.
Metode de contracepție după naștere
1. Contraceptive cu hormoni
Pilulele contraceptive sunt printre cele mai utilizate metode datorită eficienței ridicate și beneficiilor suplimentare. Pe lângă prevenirea sarcinii, pot reduce crampele menstruale, fluxul menstrual abundent sau acneea.
- Pilulele combinate (estrogen + progesteron) – oferă o protecție foarte bună, împiedicând ovulația și modificând endometrul astfel încât implantarea unei sarcini să fie dificilă. Inelul vaginal și plasturele hormonal – Conțin atât estrogen, cât și progesteron, motiv pentru care sunt recomandate doar femeilor care nu alăptează.
Potrivit ghidurilor internaționale, folosirea contraceptivelor combinate (CHC) în perioada postpartum trebuie făcută cu prudență. Chiar dacă eficiența este foarte bună, ele vin cu un risc crescut de tromboză pentru mamă și pot afecta în mod negativ laptele matern sau creșterea copilului. De aceea, este recomandat să fie inițiate doar după o evaluare medicală și în funcție de alți factori de risc individuali.
- Pilula doar cu progesteron (mini-pilula) – o opțiune sigură pentru femeile care alăptează, deoarece nu afectează lactația. Are un efect contraceptiv similar, dar poate provoca sângerări intermenstruale sau, în unele cazuri, absența menstruației (amenoree).
De fapt, potrivit ghidurilor actuale, nu există contraindicații legate de riscul tromboembolic pentru a le începe imediat după naștere.
2. Alte metode de contracepție după naștere
- Prezervativul – O variantă sigură, fără efecte adverse, dar care necesită utilizare corectă la fiecare contact sexual.
- Diafragma – O cupă din latex sau silicon care se plasează în vagin pentru a acoperi colul uterin. Poate fi utilizată doar după minimum 6 săptămâni de la naștere, pentru a permite refacerea completă a uterului.
- Steriletul (DIU – dispozitiv intrauterin) – Este o opțiune de lungă durată și foarte eficientă.
3. Contracepție permanentă
Sterilizarea chirurgicală – Este o metodă permanentă, indicată femeilor care sunt sigure că nu mai vor copii. Ligatura trompelor se poate face în timpul cezarienei sau printr-o intervenție minim invazivă (laparoscopică) după 6 săptămâni de la naștere.
4. Contracepția de urgență după naștere
Folosirea DIU cu cupru este o variantă de contracepție de urgență care poate fi folosita până la 5 zile de la un contact sexual neprotejat, cu avantajul alegerii unei metode de contracepție de durată.
Dacă ai avut un contact sexual neprotejat după cel puțin 21 de zile de la naștere, poți apela la pilula de a doua zi. Cu cât este administrată mai repede, cu atât eficiența este mai mare (până la 72 sau 120 de ore după contactul sexual, în funcție de preparat).
Important: Dacă ai luat o pastilă de urgență cu levonorgestrel, sau ulipristal acetat, se recomandă întreruperea alăptării timp minim 8 ore.
Pentru siguranță, este bine să discuți cu medicul ginecolog înainte de a folosi contracepția de urgență.
În concluzie, după naștere, fertilitatea poate reveni mai repede decât crezi, chiar și în absența menstruației. Alegerea unei metode contraceptive potrivite depinde de starea ta de sănătate, de faptul că alăptezi sau nu și de planurile tale reproductive. Cel mai bine este să consulți un specialist pentru a lua decizia potrivită pentru tine!
____
Sursă poză de copertă: Freepik.com