8 temeri care te împiedică să ai o experiență sexuală plăcută

Pentru majoritatea femeilor, sexul este multe lucuri: distractiv, incitant, spontan sau relaxant. Însă, pentru unele, sexul este o sursă de frică și anxietate atât de adânc înrădăcinată în psihicul lor, încât ajung să nu se mai bucure deloc de experiență.

Dacă ai și tu temeri care te împiedică să ai o experiență sexuală plăcută, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te gândești serios la motivele pentru care nu te simți confortabilă în timpul actului sexual. Ai avut vreo experiență neplăcută sau dureroasă?

Înțelegerea diferitelor tipuri de temeri

Erotofobia este termenul care cuprinde orice fobie (temere) care are legătură cu sexul. Este un termen complex și cuprinde o gamă largă de alte temeri:

  • Genofobie – frica de actul sexual. Cei care au o astfel de temere sunt capabili să se bucure de relații romantice, dar se tem să se mute într-o zonă cu mai multă afecțiune fizică.
  • Teama de intimitate – cei care au o astfel de teamă, nu se tem de actul sexual în sine, ci de apropierea emoțională pe care acesta o poate aduce.
  • Parafobie – unele persoane care se confruntă cu această fobie pot avea relații sexuale tradiționale, însă nu sunt deschise să trăiască și alte experiențe.
  • Haptefobia – este frica de a fi atins și afectează toate relațiile, nu doar cele romantice.
  • Gimnofobie – frica de nuditate poate semnala probleme legate de imaginea corpului cum ar fi rușinea de felul în care arăți.
  • Filemafobia – teama de a săruta este adesea legată de preocupări fizice cum ar fi îngrijorarea privind respirația urât mirositoare.

8 temeri care te împiedică să ai o experiență sexuală plăcută

1. Partenerul tău nu dorește să se protejeze

Da, sexul fără prezervativ poate să fie mai plăcut. Cu toate acestea, prezervativul protejează împotriva BTS și a sarcinii nedorite, ceea ce este mai important. Dacă partenerul tău refuză ferm să folosească prezervativul, puteți alege alte mijloace de contracepție. Vezi care este cea mai potrivită contracepție pentru tine.

2. Crezi că partenerul îți va considera neatractiv corpul gol

Aproape 90% din temerile legate de contactul sexual sunt asociate cu problemele legate de imaginea corpului. Să fim serioși. Cu toții avem imperfecțiuni cum ar fi vergeturi pe coapse sau burtică. Mai important decât aspectul fizic este încrederea și conexiunea emoțională cu partenerul tău. Așadar, concentrează-te pe asta și vei realiza în curând că poți să te simți confortabilă și goală în fața partenerului tău.

Un exercițiu pe care poți să-l faci pentru a-ți crește încrederea în aspectul fizic este să stai în fața unei oglinzi, cât de goală poți. Uită-te la tine și notează tot ceea ce vezi și ceea ce-ți place. Fă acest exercițiu zilnic, până ajungi să te simți confortabil în corpul tău și să-l iubești pentru frumusețea sa unică.

3. Teama de a contracta o BTS

Chiar dacă ai același partener de ceva timp deja și folosiți contracepție, această temere este una legitimă. BTS sunt cauzate de diferiți viruși și bacterii care se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Din acest motiv, este recomandată folosirea prezervativului – singura modalitate de contracepție care, dacă este folosită corect, protejează împotriva apariției BTS.

Nu știi cum să-l folosești corect? Iată care sunt 5 dintre cele mai des întâlnite greșeli când vine vorba de folosirea prezervativului.

4. Teama că prezervativul se va rupe, ceea ce va duce la sarcină

Folosit în mod corespunzător, prezervativul te asigură că nu te expui riscului unei sarcini nedorite. Cu toate acestea, există diverse cauze care pot duce la ruperea prezervativului:

  • Termenul de valabilitate a expirat și calitatea materialului s-a deteriorat;
  • Atunci când îl deschizi, folosești dinții sau un obiect ascuțit și creezi o fisură;
  • Nu l-ai păstrat corespunzător, într-un loc ferit și unde nu există frecare a materialului;
  • Folosiți un lubrifiant pe bază de ulei, care interacționează cu latexul din care este creat prezervativul și astfel îl deteriorează;
  • Folosiți (în mod greșit) 2 prezervative puse unul peste celălalt.

Dacă vrei să fii informată, acest articol te învață tot ce trebuie să faci dacă te confrunți cu ruperea prezervativului.

5. Partenerul tău nu acceptă să-i spui „nu” ca răspuns

De obicei, prima experiență sexuală este una tensionată și stresantă, indiferent de vârstă sau de sex. De cele mai multe ori poți întâmpina chiar și o mică stânjeneală legată de ce anume ai de făcut sau cum să fii în siguranță.

Chiar dacă nu există o vârstă adecvată pentru începerea vieții sexuale, îți recomandăm să-ți răspunzi la câteva întrebări: Ai încredere în partener/ă? Te face să te simți în siguranță?

Totodată, îți recomandăm să inițiezi o discuție cu partenerul pe tema sex și tot ce ține de ea: contracepție, care sunt consecințele care pot să apară în urma unui contact sexual și ce este de făcut în cazul în care are loc un accident și eșuează metoda de contracepție folosită. Aici găsești un mic ghid care să te ajute în acest sens.

Ține minte că tu ești cea mai importantă și dacă nu te simți pregătită să faci acest pas, nu trebuie să-l faci.

6. Teama că partenerul tău nu va avea orgasm sau nu va fi mulțumit de experiență

Există o mulțime de lucruri satisfăcătoare care se pot întâmpla în timpul sexului. Așa că, orgasmul nu ar trebui să fie obiectivul. Iar dacă partenerul/partenera ta nu ajunge punctul culminant, nu vă considerați relația un eșec.

Dacă pui o presiune extraordinară asupra ta pentru a fi cea mai uimitoare parteneră de pe planetă, te vei stresa și nu te vei mai bucura de contactul sexual.

Și pentru că despre orgasm se spun multe și nevrute, iată care sunt cele mai frecvent întâlnite mituri legate de acest subiect.

7.  Teama de durere

Este una dintre acele temeri care apar la femeile care nu au făcut sex și se datorează noțiunii (neadevărate de altfel) că sexul pentru prima dată ar trebui să fie ceva dureros. Acordă atenția necesară preludiului, lubrifiați-vă și bucurați-vă de actul apropierea dintre voi doi.

8. Teama de a ieși în afara zonei de confort

Sexualitatea umană se schimbă mereu și nu există nimic rău în experimentarea diferitelor lucruri (și a tipurilor de oameni.) Atâta timp cât nu rănești pe nimeni, experimentarea pentru a afla ce anume îți place este întotdeauna folositoare.

Aceste temeri sexuale sunt mai comune decât crezi. Primul pas este să nu te judeci pentru că le ai. În cazul în care viața ta sexuală nu este atât de satisfăcătoare precum ai vrea sau ceva te împiedică să te bucuri de o experiență sexuală plăcută, îți recomandăm să faci un pas înapoi și să faci ceva care să-ți ofere plăcere și să te detensioneze. Oferă-ți timp și amintește-ți că nu există o modalitate corectă sau greșită de a face sex. Fă ceea ce te face să te simți bine și nu uita să te protejezi.

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.