Un mic ghid pentru prima experiență sexuală

Prima experiență sexuală este, de obicei, un moment tensionat și stresant pentru orice persoană virgină, indiferent de sex. De cele mai multe ori, la debut, poți simți o mică stânjeneală pentru că nu știi ce anume ai de făcut, deși ai urmărit înainte zeci de filmulețe sau ai citit zeci de site-uri pe acest subiect, sau, pur și simplu, nu ai suficientă încredere în tine.

Decizia. Înainte de a face acest pas, asigură-te că decizia îți aparține în totalitate și că nu te lași influențat de cei din jur, fie ei prieteni sau partener/-ă. Doar pentru că o bună parte din prietenii tăi sunt activi sexuali, asta nu înseamnă că trebuie să-ți începi și tu viața sexuală tot atunci dacă nu simți că ești gata. Nu există o vârstă standard la care trebuie să faci acest pas. La unii, prima experiență sexuală are loc mai repede, iar la alții mai târziu. Însă, un aspect de care ar fi bine sa ții cont este importanța unei discuții pe tema sex și tot ce ține de acesta: gesturile care provocă plăcere, contracepție, care sunt consecințele care pot să apară în urma unui contact sexual și ce este de făcut în cazul în care are loc un accident și eșuează metoda de contracepție folosită.

De asemenea, pregătirea psihologică este foarte importantă în această decizie. Ține cont că trebuie să fii capabil să faci față opiniilor altor oameni, pozitive sau negative, legate de activitatea sexuală, și, poate cel mai important, discută deschis cu partenerul/ partenera despre emoțiile cu care te confrunți.

Totodată, pentru ca prima experiență sexuală să fie una plăcută, este recomandat ca partenerul sau partenera să fie o persoană de încredere, de care să te simți atras și pentru care să ai sentimente. În acest fel, momentul intim dintre voi va fi unul relaxant pentru amândoi, lucru care vă va permite să simțiți plăcere.

Momentul adevărului. Apoi, este bine de știut că momentul dezvirginării este marcat de primul contact sexual, indiferent dacă acesta durează numai câteva secunde sau dacă s-a consumat. Dacă penisul a fost introdus în vagin, acesta reprezintă primul contact sexual. Așadar, după primul contact sexual, atât femeia, cât și bărbatul nu mai sunt virgini.

La unele femei, odată cu primul contact cu penetrare, himenul se poate rupe provocând o mică sângerare. Important de menționat este și faptul că la unele fete este posibil să nu apară sângerarea, lipsa ei fiind explicabilă prin elasticitatea himenului. La băieți, este posibil să se rupă ața sau frenul prepuțial, lucru care poate fi însoțit de apariția unei ușoare sângerări și a unor dureri de intensitate mică sau moderată. Durerile fie trec de la sine, fie prin administrarea unor calmante uzuale. Pentru a evita acest disconfort, puteți începe cu un preludiu mai lung, care să creeze o stare de dorință foarte intensă. Apoi, dacă nu sunteți suficient de lubrifiați natural, puteți folosi un lubrifiant sexual (se găsește în supermarket-uri sau în farmacii), care să faciliteze penetrarea, și aveți grijă ca apoi să aveți mișcări încete, lente.

De reținut: un lucru important de care trebuie să ții cont odată cu primul contact sexual și apoi mereu este contracepția. Este foarte important să folosiți o metodă contraceptivă de încredere pentru a evita momentul în care veți deveni părinți sau riscul de a vă infesta cu o boală cu transmitere sexuală.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.