Dacă ai o viață sexuală activă și este important pentru tine să eviți o sarcină pentru moment, ai nevoie o metodă contraceptivă sigură și eficientă pentru tine. Când vine vorba despre contracepție, oferta este foarte diversificată, însă tu îți vei dori să folosești metoda potrivită, prin care să te simți protejată și să îți facă viața mai ușoară. În plus, relația de cuplu poate avea mult de câștigat dacă vă simțiți amândoi feriți de posibilitatea unei sarcini nedorite.

Așadar, la ce trebuie să te gândești înainte să alegi metoda contraceptivă? În primul rând, uită de metodele tradiționale, care, la un moment dat, te vor duce, inevitabil, la frământări de tipul: „oare s-a retras la timp?”, „oare ieri chiar eram în perioada fertilă?” sau, și mai problematic, la concluzii din categoria „nu știu cum s-a întâmplat” și „până acum a funcționat, nu credeam ca mie mi se poate întâmpla să rămân însărcinată așa”. În schimb, alege o metodă modernă, sigură și eficientă pe termen lung, care se ține de promisiune, atât timp cât o folosești corect. Iar ca să o poți utiliza corect, trebuie să ții cont de anumite lucruri:

1. Cât de des ai nevoie de contracepție?

Dacă ai o relație stabilă, bazată pe încredere, iar relațiile intime sunt regulate, folosește o metodă contraceptivă care te protejează pe termen lung de o sarcină nedorită. În această categorie intră anticoncepționalele și steriletul. Pe de altă parte, dacă ai parteneri sexuali multipli sau relații sexuale pasagere, este la fel de important să stai departe de bolile cu transmitere sexuală. Singura metodă care te ferește de BTS este prezervativul, însă trebuie să te asiguri că îl folosești corect, adică de la prima atingere a părților intime și până după ejaculare. Dacă prezervativul se rupe sau alunecă, folosește pilula de a doua zi în maximum 72 de ore, pentru a preveni sarcina. De asemenea, mergi la medicul specialist pentru a verifica dacă sănătatea ta a avut de suferit și a te trata, dacă este cazul.

2. Stilul de viață

Spre exemplu, anticoncepționalele au o eficiență foarte bună (99,7%) dacă le utilizezi conform indicațiilor de pe prospect. Dacă alegi să le folosești și ai și recomandarea medicului în acest sens, trebuie să te asiguri că stilul de viață îți permite să nu uiți vreo pastilă și să le iei la aproximativ aceeași oră a zilei. Sfatul nostru este să legi obiceiul de a lua pilula de o altă activitate pe care o faci zilnic, fără excepție, sau să folosești alarma telefonului. ‘

3. Vârsta

Atunci când discutăm despre vârstă, prezervativul este recomandat cu precădere la începutul vieții sexuale atât pentru efectul contraceptiv, cât și pentru protecția în fața bolilor cu transmitere sexuală. El este însă la fel de util și mai târziu, ori de câte ori ai un partener sexual nou și până vă asigurați că nu există riscuri de infecții cu transmitere sexuală. Ulterior, în cazul unei vieți sexuale active, anticoncepționalele sunt o alternativă foarte bună, datorită efectului îndelungat și eficienței ridicate.

4. Vizita la un medic

Dacă îți dorești să folosești anticoncepționale, este necesară o vizită la un ginecolog sau la un medic de planificare familială. Nu face greșeala de a începe să folosești un anumit tip de pilule numai pentru că le ia prietena cea mai bună. Nu degeaba există o mulțime de tipuri de anticoncepționale – trebuie să le identifici pe cele potrivite pentru tine. Specialistul va ști să te îndrume, iar tu vei ști că le poți folosi fără riscuri. De asemenea, indiferent de metoda pe care o folosești, alege să ai grijă de sănătatea ta și mergi anual la un control ginecologic, pentru a-ți menține sănătatea. Vei fi foarte mulțumită că ai avut grijă de tine în acest fel în momentul în care îți vei dori să ai copii.

Așadar, pentru a folosi metoda contraceptivă potrivită, este important să te cunoști bine. Poți apela fără probleme la consilierea oferită gratuit de un medic de planificare familială, care te poate ajuta să cauți răspunsuri la cele de mai sus. Există cabinete de planificare familială în toată țara, nu trebuie decât să intri aici și să-l găsești pe cel mai apropiat de tine.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.