4 mituri despre orgasm

Orgasmul, senzația mult vânată din timpul contactelor sexuale, are anexate și multe mituri pe care ne propunem să le spulberăm aici. Dar, înainte de a aborda subiectul ”mituri despre orgasm”, să vedem ce este mai exact orgasmul.

Definiția medicală ne spune următoarele:

Orgasmul = punctul culminant și final al excitării sexuale care se manifestă prin senzații fizice intense, care pot să difere de la bărbat la femeie, dar și de la femeie la femeie și de la bărbat la bărbat.

La bărbat, orgasmul corespunde ejaculării când sperma este expulzată prin 5 sau 6 contracții spasmodice. După orgasm, penisul revine în stadiul flasc iar bărbatul are o perioadă în care nu mai este în dispoziția de a fi excitat sexual.

La femei, orgasmul înseamnă o intensitate mult mai mare a dorinței sexuale, dar și modificări la nivelul organelor sexuale: umflarea clitorisului, umflarea labiilor vulvei, întărirea sânilor. De asemenea, când se apropie de orgasm, femeile pot experimenta și senzații fiziologice precum accelerarea ritmului cardiac și a respirației, un val de căldură sau o înroșire a pielii. Faza finală a orgasmului presupune contracții incontrolabile ale mușchilor vaginului și perineului, dar și eliminarea unei secreții a glandelor vaginale.

Acum că avem definiția orgasmului atât pentru bărbați, cât și pentru femei, să vedem și care sunt cele mai frecvente 4 mituri cu privire la acesta:

Mit: Femeile mimează orgasmul mai des decât o fac bărbaţii

Adevărat: Dacă ne gândim că între 10-20% dintre femei nu au avut niciodată un orgasm, în timp ce numai 2% dintre bărbați nu l-au experimentat, e clar cine mimează orgasmul mai des. Studiile arată că 28% dintre bărbați au mimat cel puțin o dată orgasmul, pe când un studiu recent ne spune că 50% dintre femei au simulat cel puțin un orgasm. Mai mult, o cercetare făcută de un brand de prezervative anul acesta în U.K ne spune că una din 10 femei mimează orgasmul, uneori chiar săptămânal, și așa ajung să se însumeze peste 100.000.000 de orgasme false în fiecare săptămână. Aceste cifre pot fi explicate prin faptul că doar 30% dintre femei pot ajunge la orgasm doar prin penetrare, dar și pentru că femeile obișnuiesc să mimeze orgasmul de dragul partenerului ca să nu-l facă să se simtă prost sau rușinat.

Mit: Orgasmul începe, în primul rând, de la cap

Adevărat: Grija partenerilor de a ajunge la orgasm poate împiedica fix atingerea punctului culminant. Cu cât sunteți mai relaxați și vă gândiți mai puțin la atingerea climaxului, cu atât vă veți bucura mai mult de moment și vă puteți acorda libertatea de a ajunge în punctul mult dorit. Mai mult, dacă sunteți protejați în timpul actului sexual, asta e o altă grijă pe care o tăiați de pe listă și care vă permite să vă bucurați de efectele benefice ale sexului și, cel mai probabil, de orgasm. Așadar, aveți grijă și de minte ca să puteți savura momentul orgasmului.

Mit: Trebuie să ai orgasm de fiecare dată când faci sex

Fals: Nu orice raport sexual trebuie să se termine cu orgasm. Orgasmul ține foarte mult și de un anumit echilibru mental și de o stare de spirit per total bună. Așa se explică de ce doar o treime dintre femei reușesc să ajungă la orgasm. Plăcerea în timpul actului sexual nu presupune neapărat atingerea orgasmului, multe femei se bucură mai mult de preludiu și de intimitatea momentului. Repetăm, cu cât vă gândiți mai mult la atingerea orgasmului, cu atât e mai puțin probabil să vă relaxați și chiar să aveți orgasmul mult dorit.

Mit: Orgasmul vaginal este mai intens decât cel clitoridian

Adevărul e la mijloc: câte femei, atâtea tipuri de orgasm și de a ajunge la acesta. De aceea, există femei care preferă stimularea clitoridiană până la orgasm, dar există și femei care consideră această zonă ca fiind foarte sensibilă și preferă penetrarea. Există și cazul invers, în care se ajunge la punctul G și poate fi o sursă de plăcere, pe când pentru alte femei această acțiune poate fi considerată dureroasă. În clitoris se regăsesc mai multe terminații nervoase decât în alte părți ale corpului, ceea ce face orgasmul clitoridian mult mai la îndemână. Acest lucru s-a descoperit în anul 1960, aspect care s-a confirmat și de studiile mai recente din domeniu când s-a concluzionat că 52% dintre femei nu au atins niciodată orgasmul vaginal. Mai mult, un studiu medical publicat de 2 italieni în 2014 propune schimbarea termenului de orgasm vaginal, întrucât acesta nu există, iar singurul termen corect ar fi de fapt ”orgasmul femeii”. Cum spuneam, adevărul e la mijloc.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.