7 semne și simptome frecvente ale BTS-urilor

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică. Ele pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, rasă sau sex. Cu toate acestea, tinerii și adolescenții sunt cei care se infectează cel mai des.

ITS = infecție cu transmitere sexuală

BTS = boală cu transmitere sexuală dată de o ITS

Primul și cel mai important pas în gestionarea acestor infecții este să te gândești că ai putea avea o BTS, pentru că nimeni nu știe mai bine decât tine prin ce experiențe ai trecut și să urmărești identificarea timpurie a semnelor și simptomelor. Astfel, poți primi un tratament corespunzător și poți preveni apariția complicațiilor.

Pentru început, e bine să știi că BTS-urile pot fi cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau fungi (ciuperci) și se transmit prin orice tip de contact sexual (inclusiv vaginal, oral sau anal) sau chiar prin obiecte sexuale contaminate dacă acestea nu au fost curățate în prelabil iar unul dintre parteneri are ITS.

BTS ar putea fi asimptomatice, iar în cazul în care apar, simptomele pot varia în funcție de tipul de infecție.

Iată care sunt cele mai frecvente 7 semne și simptome ale BTS

  1. Durerea sau arsura în timpul urinării poate indica infecții precum Chlamydia, Gonoreea sau infecții ale tractului urinar.
  2. Modificări ale secrețiilor vaginale, cum ar fi o creștere a cantității, culoare sau miros neobișnuit.
  3. Modificări ale secrețiilor penisului, cum ar fi culoare sau miros neobișnuit.
  4. Durere abdominală sau pelvină;
  5. Umflături, răni sau negi în zona anusului, vaginului, penisului sau gurii ca urmare a infectării cu herpesul genital, uneori creșterea în volum a ganglionilor limfatici inghinali sau din regiunea cervicală.
  6. Durere la nivelul organelor genitale, în timpul sau după actul sexual.
  7. Unele BTS-uri cum ar fi sifilisul pot provoca erupții cutanate sau leziuni, ulcerații pe piele.

Ce faci dacă recunoști aceste semne la tine

Dacă descoperi aceste semne sau simptome care ar putea indica o infecție cu transmitere sexuală, este important să nu te panichezi, să acționezi responsabil și să te consulți cu medicul tău:

  1. Nu amâna vizita medicală deoarece un diagnostic precoce poate preveni complicații grave.
  2. Înainte de a primi un diagnostic și tratament, evită contactul sexual neprotejat, astfel încât să nu transmiți infecția altor persoane.
  3. Informează-ți partenerul sau partenera cu care ai contact sexual.
  4. Urmărește cu strictețe tratamentul prescris și indicațiile medicului.
  5. Fă teste de depistare periodice pentru a verifica dacă ai scăpat de infecție și pentru a preveni recidive.
  6. Testele de laborator care pot confirma absența unei BTS trebuie repetate la intervale de câteva luni, unele și la 6 luni de la momentul contactului sexual neprotejat sau de la tratament.

Nu recunoști niciun simptom?

Departe de noi dorința de a te panica. Dar trebuie să știi că de cele mai multe ori, bolile sunt asimptomatice, adică nu prezintă semne care să indice prezența bolii. Lipsa simptomelor în cazul BTS poate fi dată de mai multe motive:

  1. Variabilitatea agentului infecțios. Persoanele infectate cu variante mai puțin virulente pot să nu dezvolte simptome sau să aibă simptome ușoare.
  2. Imunitatea individuală. Răspunsul imunitar al fiecărei persoane este diferit. Un sistem imunitar puternic poate controla sau elimina infecția fără a produce simptome notabile.
  3. Fazele incubării. BTS-urile pot avea o perioadă de incubație în care infecția se răspândește în corp înainte de a produce simptome. În acest timp, persoana infectată poate fi asimptomatică.
  4. Caracteristicile BTS-urilor. De exemplu, HPV (Human Papillomavirus) este adesea asimptomatic, dar infecția persistă pe termen lung. Unele tipuri de HPV pot duce în timp la complicații grave, cum ar fi cancerul de col uterin.
  5. Diferențe de gen. De exemplu, unele infecții pot determina apariția simptomelor doar la femei, bărbați sunt de multe ori purtători fără simptome.
  6. Factori de risc. Existența sau absența simptomelor poate fi influențată de factori precum vârsta, expunerea anterioară la ITS-uri, starea de sănătate generală, existența unor boli asociate și utilizarea incorectă a prezervativelor.

Așadar, depistarea acestor semne și simptome ale BTS-urilor este esențială pentru sănătatea ta. La fel și în cazul în care nu ai simptome dar ai suspiciuni, îți recomandăm să te consulți cu medicul tău.

Pentru binele tău, poate e util să te gândești că fiecare contact sexual neprotejat e un factor de risc în a contacta o BTS. Un partener de încredere va aprecia modul în care alegi să vă protejați, folosind prezervativul. Dacă nu apreciază dorința ta și îți dorești doar o unică întâlnire de conjunctură, este alegerea ta, însă ai un motiv în plus să accepți că singurul partener pe care te poți baza, fără urmă de îndoială, este prezervativul, ce te scutește de o grămadă de bătăi de cap și cheltuieli inutile.

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.