DESPRE CONTRACEPȚIE
Metode contraceptive Metoda calendarului Metoda retragerii Istoria pilulelor contraceptive Vasectomia
CONTRACEPȚIA ORALĂ DE LUNGĂ DURATĂ
Ce este și cum funcționează Recomandări Mituri Anticoncepționalele ca tratament Întrebări frecvente
CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ
Ce este și cum funcționează Siguranță și sănătate Pentru specialiștii în sănătate Unde pot găsi pilula de a doua zi Mituri Întrebări frecvente
DESPRE TINE
Dragoste și sex Sănătate Stil de viață Sondaje: află ce cred celelalte Quiz-uri: află mai multe despre tine Mituri Ghid pentru bărbați Ești părinte
LET'S TALK ABOUT
#FărăMituri
CE SPUNE MEDICUL?
INTERVIURI
Întreabă medicul Răspunsurile medicului Arhivă webinarii Webinarii, pe scurt Planificare familială
Webinarii Videoblog Infografice Cabinete planificare Contactează-ne
Planifică neprevăzutul - Totul despre contracepția modernă
Facebook Instagram Scrie-ne
ACASĂ Acasă MENIU
  • DESPRE CONTRACEPȚIE
    • Metode contraceptive
    • Metoda calendarului
    • Metoda retragerii
    • Istoria pilulelor contraceptive
    • Vasectomia
  • CONTRACEPȚIA ORALĂ DE LUNGĂ DURATĂ
    • Ce este și cum funcționează?
    • Recomandări
    • Mituri
    • Anticoncepționalele ca tratament
    • Întrebări frecvente
  • CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ
    • Ce este și cum funcționează?
    • Siguranță și sănătate
    • Pentru specialiștii în sănătate
    • Unde pot găsi pilula de a doua zi?
    • Mituri
    • Întrebări frecvente
  • DESPRE TINE
    • Dragoste și sex
    • Sănătate
    • Stil de viață
    • Sondaje: află ce cred celelalte
    • Quiz-uri: află mai multe despre tine
    • Mituri
    • Ghid pentru bărbați
    • Ești părinte?
  • LET’S TALK ABOUT
  • #FărăMituri
  • CE SPUNE MEDICUL?
    • Întreabă medicul
    • Răspunsurile medicului
    • Arhivă webinarii
    • Webinarii, pe scurt
    • Planificare Familială
  • INTERVIURILE PLANIFICĂ NEPREVĂZUTUL
WEBINARII VIDEOBLOG INFOGRAFICE CABINETE PLANIFICARE
Nu deveni victima bolilor cu transmitere sexuala - BTS
întreabă-mă orice

trimite întrebările tale și îți răspund în cel mai scurt timp

Ce spune medicul?
Nu deveni victima bolilor cu transmitere sexuala - BTS
Sănătate

Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Nu deveni victima bolilor cu transmitere sexuala - BTS

Viaţa sexuală vine, de multe ori, la pachet cu anumite infecţii şi afecţiuni genitale, denumite boli cu transmitere sexuală (BTS). Aceste boli pot apărea chiar şi în cazul cuplurilor stabile, creând probleme dacă nu sunt depistate şi tratate corespunzător și la timp.

Aşadar, este important să nu neglijezi niciodată simptomele supărătoare în zona organelor genitale sau eventualele modificări de culoare, textură sau miros a secrețiilor intime. Pentru o mai bună informare, iată care sunt cele mai răspândite afecţiuni.

Virusul papiloma uman (HPV) este cu siguranţă unul dintre cele mai răspândite şi periculoase virusuri cu transmitere sexuală. Se transmite prin contact genital (sex vaginal şi anal) şi prin contact tegumentar. Cel puţin 50% din persoanele active sexual dobândesc HPV la un moment al vieţii. În foarte multe dintre cazuri, HPV nu crează nicio neplăcere, nu are simptome sau consecințe şi dispare de la sine. Sunt însă şi situaţii în care acest virus este responsabil pentru afecţiuni grave.

HPV reprezintă un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuală şi sunt clasificate în tipuri „cu risc scăzut” şi tipuri „cu risc crescut”. Ele pot infecta regiunea genitală la bărbaţi şi femei, respectiv penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul.

Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor.

  • Tipurile HPV “cu risc scăzut” pot cauza anormalităţi uşoare ale testului Papanicolau sau condiloame genitale (vegetaţii).
  • Tipurile HPV “cu risc crescut” pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau. Ele pot, de asemenea, conduce la displazie cervicală sau la cancer la nivelul colului uterin, al vulvei, al vaginului, al anusului sau al penisului. Tulpinile HPV prezente cel mai frecvent în leziunile precanceroase ale colului uterin şi în cancerul de col uterin sunt tipurile 16 şi 18. De asemenea, alte tulpini HPV cu potenţial malign (canceros) crescut sunt tipurile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 şi 68.

Herpesul este un virus pentru care nu există tratament, fiind imposibil să scapi de el odată ce ai fost infectat. Există două tipuri de herpes: unul provoacă băşicuţe la nivelul cavităţii bucale, iar celalat se manifestă în zona genitală.

Gonoreea  este o infecţie periculoasă care, netratată, poate duce la  sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Dacă apar usturimi în zona genitală, scurgeri vaginale sau la nivelul penisului sau dureri în zona pelvisului este recomandat să mergi în cel mai scurt timp la medic, pentru tratament. Acesta se bazează, în general, pe antibiotice.

Sifilisul este o infecţie gravă care, netratată la timp, afectează întreg organismul şi poate duce la complicaţii.  Este o boală contagioasă, așadar, oricine intră în contact cu o persoana infectată cu sifilis se poate îmbolnăvi la rândul său. Este important de precizat că nu este obligatoriu să fi avut loc un contact sexual pentru ca infecția să fie transmisă mai departe, astfel că o persoană se poate îmbolnăvi fie și numai prin simplul contact cu gura, rectul sau organele genitale ale unei persoane infectate. Primul simptom al sifilisului îl reprezintă apariția unor răni în zona genitală, urmate de erupții cutanate pe întreg corpul. În stadiu avansat, sifilisul generează probleme grave de inimă și ale sistemului nervos.

Vaginita  micotică este o inflamație vaginală apărută, în general, din cauza unei igiene genitale precare. De asemenea, este posibil ca antibioticele, pilulele contraceptive sau chiar sarcina să cauzeze dezvoltarea candidozei, așa cum mai este numită vaginita. Aceasta se transmite prin sex vaginal sau oral. Vaginita poate să apară și la femei și la bărbați – la femei se manifestă prin scurgeri albe sau gălbui, cu miros neplăcut, mâncărimi și dureri, iar la bărbați se manifestă prin mâncărimi genitale și contact sexual dureros.

Păduchii genitali sunt mici, de culoare albă și își găsesc adăpost în părul pubian. Se răspândesc prin haine, paturi sau toalete. Provoacă mâncărimi, stare febrilă, dureri și uneori inflamații ale amigdalelor.

În afară de aceste boli cu transmitere sexuală, există și câteva afecțiuni care, deși nu sunt la fel de răspândite, sunt mult mai grave și pot genera complicații mari de sănătate. Vorbim despre Hepatita B și despre HIV/SIDA. În cazul Hepatitei B, virusul se transmite prin contact sexual sau prin ace infectate. Se manifestă prin febră, migrenă, dureri, icter și, în cazurile foarte grave sau dacă nu este tratată corespunzător, Hepatita B poate duce la comă sau chiar la deces. Virusul HIV este un virus care se transmite prin sânge infectat, spermă, secreții vaginale, contact sexual de orice fel, utilizarea acelor infectate sau prin alăptare (de la mamă la copil). În cazul HIV, nu simptomele sunt cele care îl dau de gol, ci testele de sânge, în majoritatea cazurilor fiind nevoie de mai mulți ani până când boala în sine, cunoscută sub numele de SIDA, începe să se manifeste. Primele simptome sunt pierderea în greutate, transpirația excesivă și infecțiile cu ciuperci parazitare. Pentru HIV/SIDA nu există în acest moment un tratament care să elimine total infecția din organism, însă, dacă sunt respectate recomandările medicului, boala poate fi ținută sub control.

Dacă ai vreo nelămurire, medicul îți răspunde în cel mai scurt timp!
Click aici ca să-i trimiți mesaj!
Trimite pe mail Share

QUIZ!

Vezi cât de multe ştii despre sexualitate şi protecţie

răspunde la quiz
De câte ori ai utilizat pilula de a doua zi în ultimii 3 ani?

Cabinete de Planificare Familială

în orașul

Medicul de planificare familială te poate ajuta să identifici metoda contraceptivă potrivită și să afli mai multe despre o viață sexuală sănătoasă. Consultațiile sunt gratuite.

AFIȘEAZĂ LISTA CABINETELOR
#planificaneprevazutul
Participă la discuții

Despre tine

Pornim la drum împreună, ne cunoaștem mai bine, învățăm unii de la ceilalți și de la specialiștii care ne pot lămuri cu mai multă acuratețe.

Propune un subiect sau trimite-ne comentariile tale încât împreună să fim mai bune și mai informate!




18 ianuarie 2017

Secțiunea > Dragoste și sex

CITEȘTE MAI MULT

Contracepția – excepții despre care trebuie să știi neapărat

31 octombrie 2016

Secțiunea > #FARAMITURI

CITEȘTE MAI MULT

Este nevoie de contracepție chiar dacă este „prima dată”?

5 martie 2015

Secțiunea > Dragoste și sex

CITEȘTE MAI MULT

7 locuri pentru prima întâlnire

VEZI MAI MULTE ARTICOLE

Află mai multe pe această temă!

planifica-nepreavazutul-analize-medical

CITEȘTE MAI MULT

Analizele obligatorii periodice pentru o viață sănătoasă

planifica-nepreavazutul-analize-medical

CITEȘTE MAI MULT

Părul în exces – cauze și tratament

planifica-nepreavazutul-analize-medical

CITEȘTE MAI MULT

Cum poți evita apariția unei răni pe col

WEBINARII
VIDEOBLOG
INFOGRAFICE
CABINETE PLANIFICARE
Ține legătura cu noi și pe facebook!

DESPRE CONTRACEPȚIE

Metode contraceptive

CONTRACEPȚIA ORALĂ
DE LUNGĂ DURATĂ

Ce este și cum funcționează Recomandări Mituri Anticoncepționalele ca tratament Întrebări frecvente

CONTRACEPȚIA
DE URGENȚĂ

Ce este și cum funcționează Siguranță și sănătate Unde pot găsi pilula de a doua zi Mituri Întrebări frecvente

DESPRE TINE

Dragoste și sex Sănătate Stil de viață Sondaje: află ce cred celelalte Quiz-uri: află mai multe despre tine Mituri Ghid pentru bărbați Ești părinte

LET'S TALK ABOUT

#FărăMituri

CE SPUNE MEDICUL?

Întreabă medicul Răspunsurile medicului Arhivă webinarii Webinarii, pe scurt

INTERVIURI

Toate drepturile rezervate.
Termeni şi condiţii