Cum interpretezi corect testul de sarcină?

Testul de sarcină a ieșit pozitiv? Află care sunt următorii pași pe care îi poți face în această situație.

În primul rând, nu te panica. De ce spunem asta? Pentru că, uneori, testele de sarcină care analizează urina pot da un rezultat fals pozitiv. Mecanismul funcționează și invers, deoarece unele teste de sarcină pot apărea ca fals negative, deși s-ar putea să fii însărcinată.

În continuare, vei afla cum să interpretezi corect testul de sarcină, dar și care sunt situațiile în care rezultatele testului de sarcină ar putea să nu fie concludente.

Când se face testul de sarcină?

Înainte de a discuta despre rezultate, este important să menționăm care este perioada optimă pentru efectuarea unui test de sarcină.

În mod ideal, se recomandă ca testul de sarcină să fie făcut după cel puțin 11 zile de la contactul sexual. Abia atunci hormonul de sarcină va fi prezent în urină. Testul nu va spune nimic despre un eventual contact sexual recent, care a avut loc la mai puțin de 11 zile.

Cum funcționează testul de sarcină?

Conform surselor oficiale,  „The accuracy of qualitative urine pregnancy tests varies depending on the timing of the test relative to missed menses, recent sexual intercourse, or recent pregnancy. The sensitivity of a pregnancy test is defined as the concentration of human chorionic gonadotropin (hCG) at which 95% of tests are positive. Most qualitative pregnancy tests approved by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) report a sensitivity of 20–25 mIU/mL in urine (28–31). However, pregnancy detection rates can vary widely because of differences in test sensitivity and the timing of testing relative to missed menses (30,32). Some studies have shown that an additional 11 days past the day of expected menses are needed to detect 100% of pregnancies using qualitative tests (29). In addition, pregnancy tests cannot detect a pregnancy resulting from recent sexual intercourse. Qualitative tests also might have positive results for several weeks after termination of pregnancy because hCG can be present for several weeks after delivery or abortion (spontaneous or induced) (33–35).”

Cu alte cuvinte, la scurt timp după concepție, placenta produce un hormon numit Gonadotropina corionică umană (hCG) detectabil în urină cu ajutorul testelor de sarcină. Mai mult decât atât, testele de sarcină conțin reactivi specifici care detectează chiar și nivele scăzute de hCG (20-25 mUI/ml).

În momentul în care urina intră în contact cu reactivul benzii de testare, apare o linie de control (C) dacă persoana nu este însărcinată. Dacă apar două linii, înseamnă că persoana este însărcinată.

Tipuri de rezultate

Chiar dacă testele de sarcină au o precizie de 99,9%, există unele situații în care acestea pot fi fals pozitive sau fals negative.

1.   Rezultat pozitiv

Dacă testul indică un rezultat pozitiv, înseamnă că a fost detectat un nivel ridicat de hCG în urină, care indică faptul că ești însărcinată. În această situație, îți recomandăm să discuți cu medicul tău despre confirmarea rezultatului și stabilirea următorilor pași.

Testul poate fi pozitiv și în situația rară în care există o sarcină extrauterină.

Sarcina extrauterină: situația în care ovulul fertilizat se implantează în afara cavității uterine. Ea poate fi produsă de: țesut cicatricial sau inflamație a trompelor uterine, formă defectuoasă a trompelor uterine, istoric de infecții urinare.

2. Rezultat negativ

Deși încă menstruația nu ți-a venit rezultatul testului este negativ? Cel mai bine ar fi să repeți testul de sarcină după câteva zile. Dar nu te îngrijora, deoarece există mulți factori care pot duce la întârzierea menstruației.

3. Rezultat invalid

În cazul în care nu apare linia de control (C) în maxim 5 minute de la efectuarea testului, rezultatul este invalid. Recomandăm să repeți testarea.

4.   Rezultat fals pozitiv

În unele situații, testul de sarcină poate afișa un rezultat fals pozitiv. Cu alte cuvinte, persoana nu este însărcinată, dar testul spune că ar fi.

Situațiile în care acest rezultat ar putea apărea sunt:

  • Avortul menstrual cunoscut ca „sarcina chimică” înseamnă o pierdere a sarcinii foarte devreme, chiar după implantare, interpretată de multe ori ca ciclu menstual mai abundent. Pierderea sarcinii poate fi cauzată de defecte genetice ale embrionului, afecțiuni precum fibromul uterin, diferite anomalii ale uterului sau alte afecțiuni nelegate de sfera genitală.
  • Pierderi de sarcină sau avorturi recente: la încheierea unei sarcini, nivelurile de hCG încep să scadă, însă este un proces lent. Astfel că, hormonul hCG poate rămâne prezent în urină până la 6 săptămâni, testul de sarcină indicând un rezultat fals pozitiv.
  • Administrarea unor medicamente: pot crește nivelul de hCG. Acestea sunt: anti-anxietate, antipsihotice, anticonvulsivante, medicamente pentru boala Parkinson, diuretice etc.
  • Afecțiuni medicale: infecții ale tractului urinar, chisturile ovariene, cancerul ovarian.

5.   Rezultat fals-negativ

Dacă în urma efectuării testului, obții doar liniuța de control, cel mai probabil nu te confrunți cu o sarcină. Chiar și astfel, există situații să fii însărcinată dacă:

  • Testul era expirat;
  • Nu ai respectat instrucțiunile testului;
  • Ai făcut testul mult prea devreme;
  • Urina este diluată;
  • Iei anumite medicamente;

Pentru siguranță, îți recomandăm să refaci testul după o săptămână.

Pentru majoritatea femeilor, aducerea pe lume a unui copil generează sentimente de neegalat. Cu toate astea, situația este foarte diferită în cazul în care vorbim despre sarcini apărute în rândul adolescenților care sunt, de cele mai multe ori, #neprevăzute.

Dacă vrei să eviți aceste situații, îți recomandăm să apelezi la o metodă contraceptivă modernă și sigură care să te țină departe de situațiile imprevizibile.

În final, îți reamintim că un test de sarcină pozitiv, efectuat acasă, trebuie reconfirmat de către medicul specialist.

 

_____
Sursă poză de copertă: Jcomp, Freepik.com

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.