Pilulele contraceptive – de unde au apărut miturile și care e adevărul despre această metodă contraceptivă

Mă îngraș dacă le iau? O să mai pot avea copii după ce opresc utilizarea lor? Există riscuri asupra propriei sănătăți?

Există multe întrebări cu privire la utilizarea pilulelor contraceptive, dar și mai multe mituri care au luat naștere și care s-au răspândit rapid, până când a devenit greu să separăm adevărul de ficțiune. Aceasta a fost și misiunea interviului de mai jos: să vorbim despre pilule și să aflăm de la un medic specialist care este adevărul despre această metodă contraceptivă.

Dna. Dr. Bălașa Daniela ne-a ajutat să despicăm mitu-n 4, până când am rămas doar cu adevărul despre anticoncepționale. Vă invităm să citiți interviul de mai jos, unde venim să facem mai multă lumină pe această temă.

 

  1. Puteți să ne explicați cât mai clar cum funcționează pilulele contraceptive și care este efectul lor asupra organismului? Cum acționează pilula astfel încât se evită apariția unei sarcini nedorite?

Dr. Daniela Bălașa: Pilulele contraceptive, ca de altfel toate contraceptivele hormonale, introduc în corpul nostru hormoni femeiești, care există în mod normal, produși de ovare sau de placentă, în cazul unei sarcini.

În fiecare luna, la sfârșitul ciclului de 28-30 de zile, hormonii ovarieni scad drastic dacă femeia nu a rămas gravidă și acest lucru provoacă menstruația. Medical vorbind, aceasta scădere e percepută de glanda hipofiză și ea începe să producă gonadotropine, care stimulează ovarele să funcționeze din nou luna următoare.

Atunci când apare o sarcină, nivelul hormonilor în sânge nu mai scade, așa cum se întâmplă când ovarele își încheie ciclul lunar ci, dimpotrvă, crește. Hipofiza simte hormonii și nu mai stimulează ovarele, deci acestea intră în repaus pe timpul sarcinii și alăptării.

Când luăm pilule contraceptive, deci hormoni, hipofiza îi simte în sânge și este păcălită cumva că acești hormoni provin de la o sarcină. Ea nu mai pune ovarele să funcționeze deoarece „crede” că ele și-au îndeplinit misiunea. În acest fel, ovarele intră în repaus, așa cum se întâmplă în sarcină și alăptare. Astfel, nu se mai produce ovulație, deci nu putem rămâne însărcinate.

 

  1. Pilulele contraceptive acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei). Presupun astfel un anumit risc asupra fertilității, devin ele o piedică pentru femeile care vor să rămână însărcinate după ce opresc pilula?

Dr. Daniela Bălașa: Contraceptivele orale opresc ovulația, dar la fel face și sarcina.Toată lumea e de acord că sarcină ne reglează organismul deoarece ovarele se odihnesc. Exact la fel se odihnesc și în timpul contraceptivelor orale. Condiția este să le luăm corect, fără întreruperi.

 

  1. Utilizarea pilulei contraceptive este recentă sau există un istoric semnificativ care să ne poată demonstra eficiența și siguranța acestei metode contraceptive?

Dr. Daniela Bălașa: Contracepția orală a început să fie utilizată în anii ’60. Se foloseau doze mult mai mari, lucru care a condus la reacții adverse. Din anii ‘70 s-au introdus pilulele microdozate, astfel că putem spune că există o experiență îndelungată. Deci de aproape 50 de ani, sute de milioane de femei din lume le-au folosit pentru a-și putea alege momentul în care să aibă un copil. S-au făcut deja studii pe milioane de femei ajunse la vârste înaintate, care au utilizat zeci de ani pilulele contraceptive și s-a putut compara starea lor de sănătate cu a altor femei care nu le-au folosit.

 

  1. Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor înainte de a începe tratamentul contraceptiv cu pilule este aceea că se vor îngrășa. Este aceasta o teamă reală? Dacă nu, de unde a pornit acest mit și care este adevărul despre pilule și luarea în greutate?

Dr. Daniela Bălașa: Pilulele contraceptive conțin estrogen și progesteron. Progesteronul poate determina o minima retenție de apă în organism, așa cum se întâmplă în mod normal înainte de menstruație sau în timpul sarcinii, adică atunci când femeia are progesteronul crescut în sânge.

Dacă atunci când se inițiază administrarea pilulelor se poate observa o creștere în greutate, aceasta e determinată de retenția apei, dar femeia crede că s-a îngrășat și, automat, devine foarte preocupată de acest lucru. Începe să i se pară că îi e mereu foame și să mănânce mai mult, drept care se poate îngrășa. Deci efectul de îngrășare al pilulelor contraceptive este mai mult indus psihic, decât real. Oricum, utilizatoarea de pilule care constată creștere în greutate la un anumit tip de contraceptiv, trebuie să se adreseze medicului, pentru a i se administra un alt tip de pilulă, care să aibă altă combinație a componentelor hormonale, altă cantitate de hormoni în componență sau alt regim de administare.

 

  1. Ne puteți ajuta să clarificăm un alt topic asociat administării pilulelor contraceptive, important și el pentru multe dintre femei: pilula contraceptivă poate determina apariția coșurilor?

Dr. Daniela Bălașa: Coșurile au o determinare dublă, una hormonală și cealalată ce ține de pielea fiecăreia dintre noi, adică de modul cum recepționează pielea hormonii existenți în sânge. Acești hormoni sunt estrogenii, progesteronul și testosteronul (hormon pe care îl au bărbații în cantități mai mari, dar e produs și de ovare). Nivelul crescut de testosteron și/sau sensibilitatea sporită către acesta e responsabilă de apariția acneei în cele mai multe dintre cazuri.

Pilulele contraceptive limitează producția de hormoni a ovarelor și în sânge vor există doar hormonii din pilulă, adică estrogenul și progesteron, în cantitate mult mai mică decât înainte de administrarea pilulei. În schimb, în sânge nu va mai fi testosteronul, care este și el produs de ovare, dar nu e conținut de pilulă. Testosteronul poate fi una dinte cauzele de producere a acneei, seboreei și păr pe corp în exces. Deci, dacă vom lua contraceptive, efectul lor cel mai probabil va fi acela de ameliorare a acneei, prin scăderea nivelului hormonilor răspunzători de aceasta, în primul rând prin scăderea testosteronului. Ele se folosesc de către dermatologi chiar ca tratament al acneei.

Există și cazuri rare în care progestativul dintr-un anumit tip de pilulă poate produce coșuri pe un anumit tip de piele cu o sensibilitate aparte. Dacă se constată așa ceva, atunci trebuie ales un alt contraceptiv, care să conțină un progestativ diferit.

 

  1. Un alt subiect discutat de femei in cadrul forum-urilor este acela legat de asocierea administrării pilulei cu riscul de malformații congenitale. Este acesta un risc real?

Dr. Daniela Bălașa: Toate studiile făcute pe loturi de milioane de femei au demonstrat că pilulele anticoncepționale nu au niciun efect de producere a malformațiilor congenitale, atât în cazurile de sarcină apărută după întreruperea lor, cât și în sarcinile apărute în timpul utilizării. Femeile care au uitat să ia pilula și au rămas gravide, apoi au continuat să ia restul foliei fără să știe că sunt gravide, au născut feți perfect sănătoși.

 

  1. O altă mare teamă a femeilor în raport cu pilula contraceptiva este potențialul risc de cancer, care poate apărea în urma utilizării acestei metode contraceptive. De unde a pornit această teamă? Care este baza medicală și ce ne spun dovezile științifice?

Dr. Daniela Bălașa: Toate studiile recente efectuate pe milioane de femei demonstrează că utilizarea îndelungată a contraceptivelor nu crește riscul de cancer. Numărul deceselor prin cancer nu a fost mai mare la cele care au folosit pilula, ba mai mult, anumite cancere au avut chiar incidența scăzută.

Singurul cancer cu frecvență ușor crescută este cel de sân, dar acesta poate fi și în legătură cu faptul că femeile care au luat pilule au născut mai puțini copii și, deci, au alăptat mai puțin. De aceea, când indicăm contraceptive la paciente care au avut rude de gradul întâi cu cancer de sân, trebuie să le explicăm că e nevoie de o atentă supraveghere. Pilulele sunt contraindicate doar pacientelor care și-au testat profilul genetic și prezintă modificări clare ale genelor responsabile de apariția cancerului de sân.

Per total, însă, niciun studiu nu a constatat creșterea frecvenței cancerelor în legătură cu folosirea anticoncepționalelor.

 

  1. Un studiu recent ne arată că femeile care au luat pilule contraceptive și decid să opreasca administrarea acestora sunt expuse unui risc mai mic de a face unele tipuri de cancer, precum cancer endometrial și cancer ovarian. De asemenea, utilizatoarele pilulelor contraceptive sunt mai protejate de cancerul colorectal. Sunt importante aceste reduceri de risc? Dumneavoastră ce le spuneți femeilor care se tem de riscul unui cancer asociat cu pilulele contraceptive?

Dr. Daniela Bălașa: Da, contraceptivele previn anumite tipuri de cancer. Un studiu recent efectuat de Institutul Național al Cancerului din Maryland, SUA, publicat pe site-ul medical american Medscape în ianuarie 2018, a examinat datele a 118.144 femei care nu au luat niciodată pilule în raport cu 34.866 femei care le-au folosit timp de 1-4 ani, 25.564 femei care le-au folosit între 5 și 9 ani și 18.962 femei care le-au folosit cel puțin 10 ani din viață. Jumătate dintre femei aveau peste 62 ani când au intrat în studiu.

Comparativ cu lotul care a folosit pilule mai puțin de 1 an, femeile care au luat contraceptive peste 10 ani au avut un risc cu 40% mai mic în cazul cancerului ovarian și cu 35% mai mic pentru cancerul endometrial. La fumătoare, contraceptivele au redus chiar mai mult riscul, cu 53% cancerul endometrial, iar la obeze și mai mult, cu 64% . Aceste riscuri scad deci cu cât scade numărul de ovulații pe care le are femeia.

Pilulele contraceptive utilizate mai mult de 10 ani reduc și frecvența cancerului colorectal, printr-un mecanism deocamdată puțin cunoscut, dar acest lucru este o evidență. Cancerul ovarian și cel colorectal se regăsesc frecvent la membrii aceleiași familii, deci există o legătură între cauza apariției lor.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.