Cum reacționezi dacă partenera nu-și oferă consimțământul pentru relații sexuale cu tine

Înainte oricărei activități intime, ambele persoane trebuie să-și dea consimțământul explicit pentru a se implica în raporturi sexuale. În cazul în care nu-l primești și treci peste el, sexul este considerat viol sau agresiune sexuală.

Mai pe larg despre ce înseamnă consimțământul poți citi în articolul despre ce este și ce nu este consimțământul sexual.

Însă, cele mai importante 3 lucruri despre consimțământ sunt:

  • Absența unui „NU” nu echivalează cu un „DA”;
  • Un „hmmm…” ezitant nu înseamnă „DA”;
  • „Nu sunt pregătit/ă” nu înseamnă „DA” și că ar trebui să inșiși.

Ce faci în cazul în care partenera nu-și oferă consimțământul pentru a avea relații sexuale cu tine?

Motivele pentru care nu-și oferă consimțământul

E grijulie, amuzantă, inteligentă dar, în ciuda chimiei explozive dintre voi, partenera nu-și oferă consimțământul să faceți sex? Faceți petting și chiar heavy petting, dar nu reușiți nicicum să treceți la următorul nivel? Este o situație în care se regăsesc multe persoane care nu au nicio idee cum să continue discuțiile cu partenera în acest caz.

Motivele pentru care o persoană refuză activitatea sexuală de orice fel sunt diferite și nu ne propunem să le dezbatem pe toate. Însă, cele mai frecvente sunt următoarele:

1.    Îi este frică de sex

În majoritatea cazurilor, persoanele fără experiență sexuală, sau cu experiențe sexuale traumatice, simt teamă la ideea de sex pentru că, cel puțin în teorie, sexul este dureros.

2.    Se simte inconfortabil cu corpul

Unele persoane au o imagine negativă despre corpul lor și despre imperfecțiunile pe care le ascund cu brio hainele.

3.    Este la menstruație

4.    Îi este frică să nu fie judecată

Din păcate, societatea a înrădăcinat în mintea multor persoane ideea că fetele cuminți nu fac sex înainte de căsătorie;

5.    Se confruntă cu mult stres, iar nivelurile de energie îi sunt scăzute

6.    Se regăsește într-o dispoziție proastă (este obosită, supărată, nemulțumită, tristă etc.)

7.    Ia anumite medicamente care îi afectează libidoul

Cum reacționezi dacă nu-și dă consimțământul

După cum vezi, există multe motive pentru care cineva nu vrea să facă sex sau și-a pierdut interesul pentru sex. Vorbește cu partenera ta despre ceea ce se întâmplă și gândește-te la orice factori externi care ar putea avea un impact asupra felului în care partenera se simte. Dar fă-o într-un mod constructiv, deschis și empatic, nu într-o formă de reproș și judecată.

1.   Discută cu partenera ta

Dacă partenera ta nu prea pare interesată să facă sex, vorbiți despre asta. Știm că pare jenant să aveți această conversație, dar comunicarea este singura cale de a găsi o soluție. Alegeți un moment oportun și un loc în care nu aveți întrerupere.

2.   Află ce se întâmplă în viața partenerei

Dacă jumătatea ta se confruntă cu stres sau anxietate, vorbește-i despre asta. Sprijin-o sau ajut-o să găsească soluția de care are atât de mare nevoie.

3.   Respectă-i limitele

Amintește-ți că fiecare persoană este diferită, și ceea ce-ți dorești poate să nu fie ceea ce partenera își dorește. Discută cu ea și află care-i sunt limitele, cu ce se simte confortabil și cu ce nu se simte confortabil.

Este important să știi că riscul sarcinii apare chiar și în cazul sexului fără penetrare. Dacă vrei să eviți această situație, apelează la o metodă contraceptivă modernă în caz de heavy petting. Dacă prezervativul se rupe sau apare alt accident, pilula de a doua zi este soluția.

4.   Oferă alternative

Dacă partenera ta se simte ciudat cu ideea de sex, poate există alte lucruri pe care este dispusă să le încerce. Există diverse moduri de a fi intim cu un partener care nu implică acțiuni sexuale.

5.   Spune-i că ești acolo

S-a putea ca partenera ta să nu aibă neapărat toate răspunsurile întrebărilor tale. Așadar, asigură-te că știe că rămâi acolo pentru ea.

6. Discutați cu un profesionist

Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor suplimentar, luați în considerarea apelarea la consiliere sau psihoterapie sexuală. Un consilier de relații sau un terapeut sexual vă poate ajuta să găsiți o soluție împreună, care să funcționeze pentru amândoi.

În concluzie, este important să discuți cu partenera despre reținerile pe care le are când vine vorba de sex. În niciun caz nu este recomandat să o forțezi să facă ceva cu ce nu se simte confortabil.

_____
Sursă poză de copert: Stefamerpik, Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.