Ce e bine să știi despre sexul fără penetrare sau „petting”

Poate că ești într-o relație și te gândești să-ți începi viața sexuală, dar ai atâtea întrebări despre asta, încât nu te simți total pregătit sau poate vrei să treci la următorul pas cu partenera, dar încă ai temeri și nu știi cum să scapi de ele. Petting-ul ar putea fi un început „jucăuș” pentru amândoi. Nu ai aflat despre el? Uite ce ar trebui să cunoști!

Ce înseamnă „petting” ?

Petting-ul este termenul oferit de britanici pentru alintat, giugiulit, pipăit. În anii ’50 era o tactică des folosită de adolescenții americani care, din lipsă de metode contraceptive, preferau să se stimuleze prin mângâieri și săruturi până ajungeau la orgasm. Este atunci când partenerii doar se ating, își cunosc reciproc trupurile, devin dezinhibați și își descoperă preferințele erotice. Pe scurt, este un „joc de-a excitația”, un sex fără penetrare.

Care este rolul sexului fără penetrare?

În cazul adolescenților, dacă nu se simt încă pregătiți să-și înceapă viața sexuală, petting-ul este o variantă mai mult decât safe pentru ei. Petting-ul vine de la sine când ambii parteneri se lasă purtați de valul dorinței și fac exact ceea ce simt, explorând diverse forme ale plăcerii.

Această tactică a început să fie folosită și ca terapie de cuplu. În cazul în care apare rutina, rolul petting-ului este de a-i apropia pe parteneri și de a-i face să se redescopere unul pe altul doar prin mângâieri, ca într-un joc în care sexul este interzis. În modul acesta ei învață cum să fie tandri și afectuoși. Indiferent de situație, petting-ul nu este un lucru pentru care să stai mult pe gânduri, el vine de la sine și este safe de practicat.

De la petting la heavy petting

Dacă la început, vă atingeți cu timiditate și vă explorați trupurile cu hainele pe voi, pasul următor ar fi, când vă simțiți pregătiți, să renunțați la haine și să coborâți cu atingerile sub talie. Acest pas este numit heavy petting, când băiatul îi poate atinge clitorisul fetei, iar fata poate mângâia penisul băiatului. Chiar și la acest nivel, jocul se rezumă la atingeri cu mâinile și nu la contactul organelor sexuale. Penetrarea nu își are locul când vorbim despre petting.

Poți să ajungi la orgasm fără penetrare?

Cu siguranță! Mângâierea reciprocă și îndelungă poate duce la orgasm. Stimularea prin mângâiere a organelor genitale este foarte excitantă și chiar dacă nu include penetrarea, poate avea ca rezultat orgasmul dacă ambii parteneri intră în joc și se lasă duși de valurile plăcerii.

Poate o persoană virgină să rămână însărcintă dacă practică petting-ul?

Dat fiind faptul că cei mai mulți dintre adolescenți apelează la petting pentru a-și cunoaște corpurile, întrebările sunt tot mai întâlnite despre posibilele riscuri. E important de reținut că atâta timp cât sperma nu pătrunde în interiorul vaginului, nu există riscul de apariție a unei sarcini nedorite, mai ales în cazul persoanelor virgine.

Totodată, în timpul heavy petting-ului, organele genitale se pot atinge chiar dacă nu există penetrare, moment în care lichidul preejaculator poate intra în vaginul fetei. Este recomandat ca dacă ajungeți la astfel de jocuri, să folosiți un prezervativ pentru siguranța voastră.

De asemenea, dacă baiatul are spermă pe mâini, acesta nu ar trebui să atingă vaginul fetei până nu se spală corespunzator pentru că, de asemenea, vă expuneți riscului apatiției unei sarcini.

Există riscul de BTS?

Poate în cazul heavy petting-ului, există șanse de infectare cu o boală cu transmitere sexuală, dar altfel, acest risc este foarte redus. Este totuși foarte important ca partenerii să acorde o atenție crescută igienei intime, în general, pentru propria lor stare de bine, fie că recurg la jocuri cu partenerul, fie că nu.

Cum faci din petting o experiență cât mai plăcută

  1. Fii sigur că asta îți dorești și asigură-te că îi transmiți partenerului care sunt limitele până unde accepți să te atingă – dorința și consimțământul sunt o combinație câștigătoare când vine vorba de trecerea la pasul următor în relația intimă. E în regulă dacă nu vreți să treceți la atingerile zonelor intime, poate nu vă simțiți pregătiți și aveți nevoie de mai mult timp. Puteți crea o mulțime de momente frumoase și cu hainele pe voi.
  2. Lasă-te condus(ă) de dorință – pentru ca momentul petting-ului să fie o experiență frumoasă, e nevoie să țineți cont de ceea ce vă doriți și să fiți relaxați.
  3. Spune-i partenerei/ului cum preferi să fii mângâiat(ă) – când te simți suficient de confortabil cu partenera/ul, îi poți conduce tu mâna în zonele în care îți face plăcere să fii atins(ă).

Oricum vă gândiți să vă bucurați unul de altul, important este să vă simțiți în largul vostru, să lăsați inhbițiile deoparte, iar dacă vă hotărâți că e timpul să vă începeți viața sexuală, nu uitați să fiți safe și să folosiți o metodă de contracepție sigură.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.