6 mituri frecvente despre Sindromul Ovarelor Polichistice

Sindromul Ovarelor Polichistice, denumită în continuare SOP, este o afecțiune comună de care suferă una din 10 femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și se caracterizează prin dezechilibru hormonal. Cu alte cuvinte, femeile care suferă de această afecțiune produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal. În cazul acestora, există o rezistență la insulină, adică organismul produce insulina, dar nu poate fi utilizată corespunzător. Mai pe larg am discutat despre SOP în acest articol.

Cauzele afecțiunii sunt necunoscute, motiv pentru care există și o mulțime de mituri despre Sindromul Ovarelor Polichistice. Iată care sunt cele mai comune dintre ele:

1.   Trebuie să ai chisturi pe ovare ca să suferi de SOP

Fals. Deși ai putea crede că numele afecțiunii este dat de chisturile de pe ovare, nu este așa. Multe femei care suferă de această afecțiune nu au chisturi pe ovare, în timp ce a avea chisturi pe ovare nu înseamnă automat că te confrunți cu SOP.

Pentru ca o femeie să fie diagnosticată cu SOP, ea trebuie să îndeplinească simultan două din cele 3 condiții:

  • iregularitatea menstruației sau chiar lipsa ei;
  • excesul de androgeni (semnele includ hirsutism, acnee, căderea părului);
  • aspect ecografic de ovar micropolichistic

2.   Dacă suferi de SOP, îți crește păr peste tot

Fals. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale SOP este hirsutismul, creșterea excesivă a părului în zonele în care bărbații au de regulă mult păr: piept, față, abdomen etc.)

Hirutismul afectează aproximativ 70% dintre femeile care suferă de SOP, însă nu toate vor avea acest simptom.

Alte simptome pot fi:

  • ten gras;
  • apariția unor pete pigmentate în zona gâtului, sânilor sau în zona inghinală;
  • creșterea în greutate;
  • acnee;
  • păr subțiat la nivelul scalpului;

De aceea, de multe ori pacientele cu SOP se adreseaza medicului dermatolog pentru aceste probleme.

3.   Dacă ai ciclu menstrual neregulat, ai POS

Fals. Chiar dacă nu e la fel pentru fiecare femeie, în general, ciclul menstrual durează 28 de zile. Sigur, există mai multe cauze ale unui ciclu neregulat, însă SOP este doar una dintre ele. Află care sunt și alte motive pentru care menstruația poate să întârzie.

Dacă ciclul tău menstrual durează mai puțin de 25 de zile sau mai mult de 35 de zile, vorbește cu medicul tău ginecolog despre asta. Printr-un examen clinic și prin efectuarea unor teste suplimentare de laborator la nevoie, ginecologul poate identifica cauza neregularității ciclului tău menstrual.

4.   Nu trebuie să folosești contracepție

Fals! Într-adevăr, SOP netratat este unul dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Dar asta nu îneamnă că femeile care suferă de afecțiune nu pot avea copii.

Așadar, alegerea unei metode de contracepție moderne și sigure este absolut necesară dacă vrei să eviți apariția unei sarcini neprevăzute.

5.   Anticoncepționalele pot ameliora simptomele date de SOP

Adevărat. În anumite cazuri, medicul ginecolog poate recomanda administrarea de anticoncepționale pentru:

– reglarea ciclului menstrual în cazul femeilor care nu-și doresc să aibă o sarcină;

– ameliorarea aspectului estetic la pacientele cu hirsutism (și se pot epila mai ușor), dar și la pacientele cu acnee.

Pentru cazurile mai complicate însă, medicul poate recomanda și un alt tratament, dar și adoptarea unui stil de viață mai sănătos, cu stres redus și dietă antiinflamatoare.

6.   SOP provoacă creștere în greutate

Fals. Unul dintre miturile frecvente despre SOP este legat de faptul că femeile care se confruntă cu această afecțiune cresc în greutate.

Deși femeile cu SOP sunt mai predispuse să ia în greutate decât cele fără afecțiune, între SOP și creșterea în greutate nu există o relație unidirecțională de cauză-efect.

Din contră, exista studii care arata ca un indice de masă corporal (IMC) ridicat este unul dintre cauzele apaiției SOP.

În general, SOP poate fi ținut sub control prin schimbarea stilului de viață, reducerea consumului de zahăr, altor carbohidrați etc.

Netratată, afecțiunea crește șansele de a dezvolta diabet gestațional sau boli cardiovasculare, hipertensiune, apnee în somn, accident vascular, depresii și anxietate.

Dacă ai motive de îngrijorare sau te confrunți cu simptomele descrise mai sus, îți recomandăm să apelezi la asistență medical centrată pe nevoile tale.

 

_____
Sursă poză de copertă: Tonodiaz, Freepik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.