Sindromul ovarelor polichistice: ce este, care sunt simptomele, cum este diagnosticat și tratat

Ce este sindromul ovarelor polichistice? Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune de care suferă una din 10 femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Aceasta se caracterizează prin dezechilibru hormonal și probleme de metabolism care pot afecta sănătatea în general, fiind de altfel una dintre principalele afecțiuni care poate fi cauza infertilității. Deși cauzele SOP sunt necunoscute, majoritatea specialiștilor sunt de părere că factorul ereditar este în mare parte responsabil.

Dezechilibrul hormonal specific acestei afecțiuni înseamnă că femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal, lucru care afectează dezvoltarea și eliberarea ovulului din ovar în perioada fertilă, ceea ce înseamnă șanse mai mici de instalare a unei sarcini.

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?

Principalul simptom este iregularitatea menstruației: femeile care suferă de SOP au fie mai puține menstruații (mai puțin de 8 într-un an), fie nu au menstruație deloc.

Alte simptome includ:
– hirsutism, care înseamnă creșterea excesivă a părului în zone unde bărbații au de regulă mult păr: față, piept, abdomen, degetele de la mâini sau de la picioare (hirsutismul afectează aproximativ 70% dintre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice);
– acnee pe față, abdomen și spate;
– ten gras;
– apariția unor pete depigmentate în zona gâtului, sânilor, coapselor sau zona inghinală;
– creșterea în greutate.

Cum este diagnosticat sindromul ovarelor polichistice?

Nu există un test specific pentru această afecțiune. Dacă femeia are bănuiala că suferă de POS, primul pas pe care trebuie să îl facă este să meargă la medicul ginecolog sau endocrinolog. Acesta va efectua un consult clinic general, va măsura tensiunea arterială, indicele de masă corporală și mărimea taliei;  va aprecia  dacă există păr în exces pe corp. Apoi urmează un examen ginecologic care apreciază organele genitale interne – uterul si ovarele, pentru că, uneori, ovarele pot fi mărite în volum. Există și testele hormonale de sânge efectuate în anumite zile ale ciclului menstrual, care evaluează nivelul unor hormoni specifici – testosteron, FSH, LH, DHEAS. Acestea pot indica dacă o femeie are SOP. De asemenea, se evaluează și glicemia, colesterolul, trigliceridele și, la recomandarea medicului și hormonii tiroidienei, care pot fi indicatori ai SOP.

Dacă o femeie suferă de sindromul ovarelor polichistice înseamnă că nu poate avea copii?

Nu, sindromul ovarelor polichistice nu echivaleză cu infertilitatea. Deși este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității atunci când nu este tratat, acest lucru nu înseamnă că femeile ce suferă de POS nu pot avea copii. Acestea trebuie să beneficieze de îngrijiri medicale de specialitate din partea medicului atunci când intenționează să rămână însărcinate.

Care este tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice?

Deși această afecțiune nu poate fi vindecată, există tratament care poate ține simptomele sub control, le ameliorează și minimizează apariția complicațiilor de durată, care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentul este unul medicamentos. De exemplu, pentru reglarea ciclului menstrual și reglarea nivelului de hormoni medicul poate recomanda administrarea de pilule anticoncepționale. Pentru cazurile mai complicate, medicul poate recomanda tratament chirurgical (care de multe ori înseamnă intervenții laparoscopice speciale).

Pacientele pot face câteva schimbări care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, precum adoptarea unui stil de viață sănătos, a cărui principal efect să fie pierderea kilogramelor în plus. Pierderea în greutate ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge, dar și la îmbunătățirea felului în care organismul folosește insulina, astfel că hormonii pot atinge un nivel normal. Scăderea în greutate poate să contribuie și la regularizea ciclului menstrual de asemenea.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.