Pilulele contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure și mai folosite metode de prevenire a sarcinilor nedorite, iar de-a lungul timpului s-au făcut numeroase cercetări pentru a le îmbunătăți constant. Cu toate acestea, ele au o istorie lungă și au parcurs un drum anevoios pentru a ajunge la varianta actuală, cea pe care o utilizează peste 100 de milioane de femei din întreaga lume.

Istoria Anticoncepționalelor

Încă din perioada Egipului Antic, femeile au realizat că au nevoie de o metodă prin care să controleze momentul apariției unei sarcini. La acea vreme, ele foloseau o combinație de materiale și substanțe care, prin fermentare, căpătau un efect spermicid.

Mult mai târziu, în 1873, s-a interzis în America utilizarea, distribuția sau promovarea tuturor dispozitivelor contraceptive cunoscute și folosite în acea perioadă prin adoptarea „Legii Comstock”. Acest aspect a reprezentat un obstacol major în ceea ce privește progresul medical al metodelor contraceptive.

Legea a rămas necontestată până în 1914, când activista Margaret Sanger a început să distribuie în mod ilegal dispozitive contraceptive și informații despre modalitățile în care poate fi prevenită o sarcină nedorită. Tot ea a fondat Liga Americană pentru Controlul Natalității (devenită ulterior „Planificare Familială”), iar pentru toate aceste inițiative a fost arestată o perioadă. În ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat, Margaret Sanger a rămas dedicată cauzei ei.

Realizând că nu reușește să atragă atenția autorităților asupra acestei probleme, Margaret Sanger a început să se descurce pe cont propriu. În 1951 l-a întâlnit pe Gregory Pincus, medic specializat în reproducerea umană, și pe Katherine McCormick, care a sponsorizat proiectul de cercetare pentru descoperirea unei metode contraceptive care să fie sigură și eficientă.

Testele efectuate au dovedit eficiența pilulelor contraceptive descoperite, iar după 9 ani a fost obținută aprobarea Admistrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii pentru primul contraceptiv oral, care se numea Enovid. În următorii ani au început să îl folosească peste 6 milioane de femei.

Controversele nu au întârziat să apară: Biserica Catolică s-a declarat împotriva pilulelor contraceptive, iar Barbara Seaman, o susținătoare a sănătății femeilor, a publicat o carte în care vorbește despre efectele secundare ale pilulelor contraceptive de la acea vreme.

În răspuns, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii a retras de pe piață pilula originală și a lansat o versiune mai nouă, mult îmbunătățită, care prevenea cancerul ovarian, deficitul de fier sau bolile inflamatorii pelvine. Această variantă este mult mai apropiată de cea pe care o utilizează femeile și în ziua de azi. Mai mult, în ultimii ani medicina a evoluat, iar femeile beneficiază de contraceptive orale șigure și eficiente, care să le ajute să prevină sarcinile nedorite și chiar să trateze anumite afecțiuni, cu condiția unui control medical în prealabil.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.