Cele mai comune 8 întrebări ale femeilor însărcinate

Dacă ai rămas însărcinată, probabil că ai o mulțime de întrebări care-ți trec prin minte. Ce modificări vor apărea în viața ta? Care sunt medicamentele pe care ar trebui să le eviți? Cum te asiguri că bebelușul se dezvoltă natural?

Mai jos, te invităm să descoperi care sunt cele mai comune 8 întrebări ale femeilor însărcinate, dar și răspunsul acestora.

1.   Există modificări pe care ar trebui să le faci în dieta ta?

Pe parcursul sarcinii, îți recomandăm să consumi o varietate de alimente, inclusiv carne slabă, cereale integrale, legume și grăsimi nesaturate. Este important să discuți cu medicul tău ginecolog despre recomandările sale cu privire la dieta pe care s-o adopți în timpul sarcinii, dar și despre alimentele interzise în această etapă a vieții tale.

2.    Cât de mult te vei îngrășa în timpul sarcinii?

Multe femei se jenează să vorbească cu medicul ginecolog despre acest aspect. Intervalele sănătoase de creștere în greutate depind de IMC (indicele de masă corporală) avut înainte de sarcină.

3.   Ce se întâmplă cu scurgerile apărute în timpul sarcinii?

În acest articol spuneam că pentru organismul femeiesc, secrețiile vaginale reprezintă o funcție normală a aparatului reproducător, prin care acesta se „curăță” în mod natural.

Ei bine, în sarcină, hormonii unei femei însărcinate o iau razna, așa că vei observa o creștere constantă a scurgerilor pe măsură ce sarcina avansează. Cu toate astea, dacă scurgerile sunt dureroase, ai senzația de arsură, mâncărimi sau miros ciudat, vorbește cu medicul tău despre ele.

4.   Sex pe perioada sarcinii?

Atâta vreme cât sarcina evoluează normal, poți avea contacte sexuale ori de câte ori dorești. Nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la siguranța bebelușului, deoarece acesta este protejat de lichidul amniotic și de mușchiul puternic al uterului. Dacă în urma orgasmului simți cum se mișcă copilul, să știi că el reacționează la bătăile crescute ale inimii tale. Nu o face din cauza vreunui disconfort.

Îți reamintim că expunerea la infecțiile cu transmitere sexuală crește riscul de a contracta și de a transmite aceste infecții fătului. Ca metodă de protecție, îți recomandăm să folosești prezervativul dacă partenerul tău are o infecție cu transmitere sexuală sau ai un nou partener.

5.   Ce medicamente poți administra în timpul sarcinii?

Este important să știi că atât substanțele nutritive din alimente, cât și cele nocive ajung într-un final la făt. Orice medicament vrei să iei, trebuie să fie discutat și aprobat cu medicul tău. Doar acesta știe cel mai bine ce ți se potrivește în funcție de diferitele stadii ale sarcinii tale.

6.   Ce suplimente nutritive ar trebui să iei?

Ideal este să-ți asiguri aportul de suplimente nutrivite din alementele pe care le consumi. Așa că, îți recomandăm să eviți mâncarea de tip fast-food, grăsimile și alimentele bogate în zahăr.

Cu toate acestea, multe femei nu reușeșc să-și ia suplimentele necesare din alimente. Prin urmare, apelează la suplimentele nutritive. Acestea sunt calciu (necesar pentru dezvoltarea oaselor bebelușului) și vitamina C.

La fel ca mai sus, doar medicul tău poate determinat care sunt nevoile tale specifice. Discută cu el.

7.   Semnalele de alarmă la care ar terbui să fii atentă

Semnalele de alarmă la care trebuie să fii atentă sunt: inactivitatea bruscă a bebelușului, sângerarea vaginală și scurgerile care au simptomele descrise la punctul 3.

Dacă te confrunți cu vreo situație de mai sus, discută cu medicul tău cât mai repede posibil.

8.   Analize necesare în timpul sarcinii

Imediat după ce testul de sarcină făcut acasă a ieși pozitiv, îți recomandăm să mergi la medic. Acesta va confirma prezența sarcinii printr-o ecografie și va stabili dacă este vorba despre un singur embrion sau despre o sarcină multiplă.

O altă investigație făcută va fi ecografia. Principalul său scop este de a confirma prezența sarcinii în cavitatea uterină. Ecografii se mai fac și în trimestru I, II și III sau ori de câte ori medicul consideră necesare efactuarea lor.

În concluzie, relația dintre tine și medicul ginecolog ar trebui să se bazeze pe colaborare. Ori de câte ori ai întrebări sau nelămuriri, adresează-te acestuia și evită să cauți răspunsuri pe internet și pe diverse site-uri nespecializate.

Ești însărcinată? Lasă-ne un comentariu cu cele mai frecvente întrebări cu care te confrunți, iar Specialistul Planifică Neprevăzutul îți va răspunde la ele.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.