Sindromul premenstrual sub control!

Simptomele premenstruale reunesc toate acele simptome pe care le resimți atât la nivel emoțional, cât și fizic, în preajma datei la care apare menstruația. De cele mai multe ori, acesta se manifestă prin stări de oboseală, nervozitate, probleme cu somnul, sensibilitate accentuată la nivelul sânilor, balonare, dureri abdominale și multe altele. De aceea, îți prezentăm câteva soluții care să te ajute să treci cât mai ușor peste aceste simptome..

Simptome înainte de menstruație

Balonarea

În această perioadă, corpul tău reține mai multă apă decât de obicei, așadar, dieta devine foarte importantă. Încearcă, pe cât posibil, să eviți mâncărurile grase și foarte sărate, cofeina și alcoolul. De asemenea, nu uita să mănânci cât mai multe fructe și legume și să te hidratezi corect (minim 8 pahare de apă pe zi). În plus, pentru că în timpul menstruației corpul tău pierde multe vitamine și minerale esențiale, poți apela și la suplimente alimentare.

Acneea

Coșurile apar foarte des în perioada premestruală din cauza schimbărilor hormonale din corpul tău, care duce la producerea în exces a sebumului. Nu uita că este doar un efect temporar, iar pentru a-l atenua îți recomandăm să consumi alimente cât mai sărace în zahăr și grăsimi. De asemenea, încearcă să-ți faci un obicei din a-ți curăța tenul zilnic, clătindu-l cu apă călduță (nu fierbinte) și folosind prosoape bine dezinfectate pentru a evita transmiterea bacteriilor.

Durerile abdominale

Ciclul menstrual al fiecărei femei este diferit, prin urmare și intensitatea durerilor abdominale poate varia de la caz la caz. Băile calde pot fi o soluție pentru a diminua aceste crampe supărătoare întrucât pot ajuta corpul să se relaxeze. De asemenea, poți așeza comprese calde pe zona pelviană sau perne calde speciale. În același timp, mișcarea fizică regulată te va ajuta să previi crampele menstruale lunare. Poți alege între plimbările lungi, alergatul, înotul sau orice alt tip de mișcare preferat de tine.

Problemele cu somnul

În perioada premenstruală pot apărea stări de agitație, nervozitate sau anxietate, care îți pot îngreuna somnul. Bea ceaiuri calde calmante (de exemplu, de mușețel) sau un pahar de lapte cald cu miere. Pe lângă efectul de calmare, vei fi și mai bine hidratată.

Nelipsitele pofte alimentare

Creșterea apetitului și poftele de alimente foarte dulci sau sărate nu sunt deloc o coincidență în perioada premenstruală și a menstruației. La începutul menstruației, corpul tău va pierde și foarte multă apă, iar acest fapt poate duce la apariția poftei de alimente sărate. În plus, pierderile de vitamine și minerale te vor duce cu gândul la ciocolată sau orice alt desert preferat de tine. Pentru a evita schimbările bruște în alimentația ta, încearcă să mănânci de cinci ori pe zi, luând trei mese principale (în porții mici) și două gustări. O dietă sănătoasă, care include fructe și legume, te va ajuta să-ți menții un nivel optim de zahăr în organismul tău, astfel încât nu va mai trebui să faci față invaziei tuturor acestor pofte.

Încearcă să-ți cunoști cât mai bine propriul corp pentru a putea răspunde nevoilor lui. Menstruația și eventualele simptome ușoare care pot apărea pe durata ciclului menstrual sunt procese normale care se întâmplă lunar în organismul tău. Însă, dacă durerile menstruale sau alte simptome sunt de mare intensitate, chiar insuportabile, îți recomandam sa mergi cât mai repede la medicul ginecolog, pentru un control de specialitate. În plus, îi poți scrie oricând medicului specialist dacă ai întrebări legate de contracepție și viață sexuală, pentru un răspuns rapid și personalizat.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.