Gaslighting în relații: semne și soluții

Gaslighting-ul înseamnă manipularea psihologică și emoțională și este un fenomen tot mai des întâlnit în relații. Practic, ne referim la schimbarea percepției realității pe care o are altă persoană, făcând-o să creadă că ceea ce vede, aude sau își amintește este un produs al invenției sale.

Atunci când ai în viața ta un abuzator, acesta este capabil să distorsioneze realitatea până ajungi să te îndoiești de ceea ce gândești sau simți.

Mai jos, îți prezentăm câteva dintre semnalele gaslighting-ului ca să știi cum să îl recunoști. Iar dacă te regăsești în ele, să știi ce ai de făcut mai departe.

Cum identifici un abuzator?

În primul rând, este necesar să identifici modul în care abuzatorul operează. Iată câteva dintre cele mai frecvent întâlnire situații:

1.    Minte despre lucruri evidente

Practic, partenerul minte despre aspectele banale din viața lui. Astfel, el creează un precedent, iar atunci când ajunge să mintă despre lucruri mai grave, tu vei crede minciuna, vei crede ceea ce el te determină să crezi.

2.    Neagă lucrurile pe care le-ai spus, chiar dacă ai dovezi în acest sens

Acesta este un mod de a te face să te întrebi dacă chiar ai spus ce crezi că ai spus, sau nu ai spus. Acțiunea se repetă constant, până ajungi să te îndoiești tot mai mult de tine și să începi să crezi ce spune abuzatorul.

3.    Atacă lucrurile pe care le apreciezi sau îți interzice să faci anumite lucruri

Dacă partenerul îți spune des că fusta pe care o porți e prea scurtă, bluza prea decoltată, te întreabă de ce ai nevoie de machiaj sau de ce trebuie să ieși cu prietenii, ar putea exista o problemă. Cu toate că tu poți percepe acest comportament ca fiind grijuliu, el poate ascunde dorința de control. Acțiunile se pot referi atât la un agresor bărbat cat și femeie.

În cazul în care te regăsești în situațiile de mai sus sau în altele asemănătoare, amintește-ți că ești singura persoană care decide pentru ea. Dacă vrei să ieși cu băieții la fotbal, fă-o. Dacă vrei să te machiezi, fă-o.

4.    Te laudă la alții

Comentariile pozitive despre tine sunt o acțiune pe care a pus-o la cale ca să crezi că nu este atât de rău precum crezi. Vine ca o „îmbrățișare” după multele „palme” oferite.

Cum să recunoști dacă ești într-o situație de gaslighting ?

Medicul Robin Stern, în cartea ei „The Gaslight Effect”, menționează că gaslighting este, în esență, responsabilitatea comună a partenerilor. Ea îl consideră mai degrabă un fel de manipulare consimțită: unul aplică manipularea, celălalt este dispus să se îndoiască de propriile percepții pentru a menține relația. Practic, abuzatul este conștient de ceea ce se întâmplă, dar face compromisuri în numele relației.

O modalitate prin care poți depista dacă ești sau nu într-o relație de gaslighting este să fii atent/ă la ceea ce simți. Comportamentele pe care le poți observa în interiorul tău pentru a afla dacă suferi de acest tip de abuz sunt următoarele:

  1. Ajungi să te îndoiești des de tine însuți;
  2. Te întrebi de câteva ori pe zi dacă nu cumva ești prea sensibil/ă;
  3. Te simți confuz des sau chiar „nebun/ă”;
  4. Ajungi să-ți ceri scuze foarte des;
  5. Te întrebi dacă ești destul de bun cu ceilalți în mod constant;
  6. Îi cauți scuze partenerului/partenerei în fața familiei tale;
  7. Ajungi să-ți minți prietenii cu privire la partener;
  8. Simți că ceva este greșit, dar nu poți numi exact ce este greșit.

Ce ai de făcut în astfel de situații!

Adesea am povestit despre ce înseamnă o relație sănătoasă sau care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să-ți dea un wake up call. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci dacă bănuiești că ar fi vorba de gaslighting în relația ta este să-ți răspunzi la următoarea întrebare:

„Pot să fiu eu însumi în această relație? Mă simt liber și autentic?”

Dacă ajungi să te cenzurezi sau e nevoie să fii mereu vigilent/ă față de partener, cu certitudine ești într-o relație toxică. Așa cum spuneam la început, în gaslighting apar numeroase îndoieli cu privire la realitate. Așadar, este important să nu te îndepărtezi de la prietenii tăi și de la familia ta. Continuă să ai încredere în ei și să mai faci câte un „reality check”, în special vizavi de realitate de care ajungi să te îndoiești.

Depinde de tine dacă decizi să continui relația, propui o schimbare sau decizi să pui capăt relației. Însă, e bine să știi că dacă abuzatorul nu schimbă cu nimic situația, ieșirea din relație este cea mai sănătoasă opțiune pe termen lung.

 

_____
Sursă poză de copertă: Canva.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.