Cupa menstruală: între libertate și confort la menstruație

Când vine vorba de menstruație, una dintre cele mai revoluționare și inovatoare opțiuni pe care le ai la îndemână este cupa menstruală.

Trecând de la absorbantele tradiționale la cupa menstruală poate fi o schimbare majoră, dar cu o înțelegere clară a beneficiilor și cu informații practice, vei descoperi că această opțiune oferă mult mai mult decât îți poți imagina. În acest articol, vom explora cum cupa menstruală aduce libertate și confort în timpul menstruației tale. Să începem!

Ce este cupa menstruală și cum funcționează?

Simplu spus, o cupă menstruală este un dispozitiv flexibil fabricat din silicon medical sau termoplastic elastomer. Este concepută pentru a colecta sângele menstrual în timpul menstruației. Aceasta este inserată în vagin, unde se pliază și se adaptează perfect în jurul colului uterin, creând o barieră sigură și sigilată care împiedică scurgerile.

Beneficiile folosirii cupei menstruale sunt multiple, iată doar câteva dintre cele mai relevante:

1.   Economie financiară

În comparație cu absorbantele și tampoanele care trebuie cumpărate lunar. Fiind reutilizabilă între 5-10 ani, cupa menstruală este o investiție unică pe termen lung.Gândește-te cât de bine ar fi să economisești banii pe care îi cheltuiești în fiecare lună pentru alte lucruri importante.

2.   Beneficii ecologice

Dacă ești o adolescentă preocupată de mediu, vei fi încântată să afli că utilizarea cupei menstruale reduce semnificativ impactul negativ asupra mediului. Așa cum spuneam mai sus, ea este reutilizabilă și poate fi folosită ani buni. Astfel, elimini deșeurile generate de absorbantele și tampoanele tradiționale.

3.   Te bucuri de confort și libertate de mișcare

Odată ce te obișnuiești cu utilizarea cupei menstruale, vei descoperi că este mult mai confortabilă decât absorbantele sau tampoanele. Poți purta cupele menstruale timp de până la 8 ore înainte de a o goli și nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu scurgerile sau mirosurile neplăcute. De asemenea, poți participa la orice activitate fizică, inclusiv sporturi, în timpul menstruației, fără să fii incomodată.

Cum alegi cea mai potrivită cupă menstruală pentru tine?

Când vine vorba de alegerea cupei menstruale potrivite, există câteva aspecte de luat în considerare:

  1. Dimensiuni și forme. Cupa menstruală vine în diferite dimensiuni și forme pentru a se potrivi anatomiei tale. Dacă ești adolescentă și încă nu ai avut relații sexuale, este recomandat să alegi o cupă menstruală de dimensiune mai mică. De asemenea, poți alege o cupă cu o formă mai îngustă sau mai scurtă, pentru a se potrivi mai bine corpului tău. Citește care sunt cele mai frecvente mituri despre folosirea tampoanelor interne.
  2. Materiale. Cupa menstruală este fabricată din diferite materiale, cum ar fi silicon medical sau termoplastic elastomer. Ambele opțiuni sunt sigure și igienice. Verifică întotdeauna eticheta pentru a te asigura că materialul este non-alergic și fără substanțe toxice.

Instrucțiuni de utilizare și întreținere

Utilizarea și întreținerea corectă a cupei menstruale sunt esențiale pentru a te bucura de beneficiile sale pe deplin. Iată câteva instrucțiuni de bază:

  1. Înainte de utilizare: Spală-ți întotdeauna mâinile cu apă și săpun înainte de a manipula cupele menstruale. Pentru a ușura inserarea, poți umezi ușor cupa cu apă curată.
  2. Inserare: În funcție de forma și designul cupei tale menstruale, există mai multe tehnici de inserare disponibile. Una dintre cele mai comune este plierea cupei în formă de C sau de U și introducerea ușoară în vagin. Asigură-te că cupa este complet deschisă și că s-a creat etanșeitatea necesară.
  3. Golire și curățare: Cupa menstruală poate fi purtată timp de până la 8 ore înainte de a fi golită. Pentru a o goli, trebuie doar să îndepărtezi cu grijă cupa, să o golești în toaletă și să o clătești cu apă curată. Poți utiliza apă caldă sau rece, în funcție de preferințele tale. Asigură-te că speli cu atenție cupa, îndepărtând orice reziduuri sau cheaguri de sânge. După ce ai curățat-o, o poți reinserta.
  4. Înlocuire și întreținere: Verifică periodic cupa pentru eventuale deteriorări sau zgârieturi și înlocuiește-o dacă este necesar. De asemenea, este important să cureți și să dezinfectezi cupa menstruală în mod regulat, după fiecare ciclu menstrual și înainte de a o utiliza la următoarea menstruație.

În concluzie, cupa menstruală reprezintă o opțiune inteligentă și revoluționară pentru gestionarea menstruației. Oferindu-ți libertate și confort în timpul menstruației, această metodă îți permite să te simți încrezătoare și să te bucuri de toate activitățile tale preferate fără restricții.

Nu-ți fie teamă să încerci ceva nou și să explorezi opțiuni care pot îmbunătăți calitatea vieții tale în timpul menstruației. Cupele menstruale au câștigat popularitate dintr-un motiv – ele aduc libertate și confort în viața ta. Așadar, ia-ți timp pentru a experimenta și a descoperi cea mai potrivită cupă menstruală pentru tine. Meriți să trăiești menstruația într-un mod liber și confortabil!

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.