9 sfaturi pentru igiena intimă la menstruație

Sănătatea fizică și igienă personală sunt parte din bunăstarea unei fete, în special în perioada menstruației. Deși menstruația este un proces biologic, este important să asiguri igiena în această perioadă. În cazul în care igiena la menstruație lipsește, poate duce la iritații vaginale sau chiar la infecții ale tractului uterin.

În acest articol vei afla cum să te speli corect, cum să utilizezi corect tampoanele, dar și cum să gestionezi scurgerile și mirosurile din această perioadă.

9 sfaturi pentru igiena intimă la menstruație

1.   Spală-te mai des decât de obicei

Sângele poate oferi un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Așadar, dacă ești la menstruație, îți recomandăm să te speli de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara.

2.   Cum să te speli corect?

Când am povestit despre igiena intimă, am văzut că este important să păstrezi flora naturală. Pentru asta, înlocuiește săpunurile și gelurile de duș parfumate cu apă călduță, fără săpun.

De-a lungul timpului, femeile au apelat la spălăturile intime din dorința de a curăța sângele menstrual, pentru igienizarea zonei intime sau pentru a scăpa de senzația de mâncărimi vaginale. Medicii ginecologi atrag însă atenția asupra faptului că femeile nu trebuie să recurgă la acestea decât în situații speciale, atunci când specialistul le recomandă ca adjuvant în tratamentul infecțiilor vaginale.

Atunci când sunt indicate de ginecolog, spălăturile vaginale se realizează cu ajutorul unui unei irigator care se găsește în farmacii. Există numeroase preparate sub formă de pulbere care se dizolvă în apă și care pot fi folosite în spălătura vaginală. Poate fi folosit și bicarbonatul de sodiu alimentar.

Citește mai multe informații despre spălăturile vaginale.

Spălarea organelor genitale se face din față în spate. Astfel, începe prin spălarea labiilor, apoi treci la perineu și anus.

3.   Schimbarea tampoanelor și absorbantelor la timp

Fie că alegi să folosești absorbante sau tampoane interne, îți recomandăm să le schimbi în mod regulat. În cazul absorbantului, este recomandat să-l schimbi o dată la 6 ore, în timp ce tampoanele interne se schimbă o dată la trei-patru ore. Aceste recomandări se modifică în funcție de fluxul menstrual.

Apropo, dacă și tu te confrunți cu tulburări de somn pe perioada menstruației, citește acest articol să vezi ce-i de făcut.

4.   Folosește lenjerie din bumbac

Lenjeria intimă de bumbac este una dintre cele mai sănătoase obiceiuri vestimentare pe care le poți avea. Principalele motive pentru care este recomandat să porți lenjerie din bumbac în perioada menstruației sunt:

  • Previne apariția infecțiilor pentru că este un material respirabil și permite aerului să circule.
  • Te ferește de mirosurile neplăcute deoarece reține excesul de umezeală.
  • Nu cauzează mâncărimi și este confortabilă datorită materialului moale.

5.   Hainele contează

Îți place să porți jeanși mulați? Dacă vrei să eviți transpirația excesivă, îți recomandăm să folosești îmbrăcăminte confortabilă, lejeră. Să eviți blugii sau hainele care sunt strânse pe corp.

6.   Despre șervețelele umede

Pentru un plus de prospețime, poți folosi servețele umede moi și delicate, care nu conțin alcool sau parfum și au pH neutru.

7.   Spală-te pe mâini cu apă și săpun

Pentru evitarea transmiterii bacteriilor către organism prin intermediul mâinilor, spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte și după schimbarea unui produs menstrual, fie că este absorbant sau tampon intern.

8.   Aruncă produsul sanitar uzat în mod corespunzător

Înainte să arunci un absorbant folosit, rulează-l în ambalajul celui nou sau în hârtie igienică. Apoi aruncă-l. Pentru tampoanele interne, este suficient să le împachetezi în hârtie igienică și mai apoi să le arunci. Astfel, te asiguri că produsele sanitare nu răspândesc miros neplăcut și previi răspândirea bacteriilor.

9.   Evită sexul în această perioadă

În timpul menstruației nu sunt tocmai interzise din punct de vedere medical contacte sexuale vaginale. Pe de altă parte, nu e recomandat contactul sexual în timpul menstruației din cauza infecțiilor care pot apărea. În cazul în care alegi varianta să faci sex în această perioadă, indicat este să folosești prezervativul ca metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Există o mulțime de mituri despre ceea ce poți sau nu poți face pe perioada menstruației. Cu toate acestea, un lucru este sigur: igiena intimă la menstruație trebuie să făcută frecvent, cu mai multă atenție decât de obice.

Igiena menstruală trebuie să fie o parte a ciclului tău lunar. În cazul în care observi modificări ale mirosului sau o schimbare a fluxului ori a culorii scurgerii fluxului menstrual, apelează la medicul tău ginecolog.

_____
Sursă poza de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.