Cele mai comune întrebări ale tinerilor despre sex

Și tu ești în acel moment al existenței în care te-ai gândit să-ți începi viața sexuală? Atunci cel mai probabil și tu ai multe întrebări și nelămuriri, asta pentru că sigur îți faci griji pentru cum vor decurge lucrurile. Cauți răspunsurile pe Google sau printre prieteni, dar găsești multe informații care se bat cap în cap și mai mult te încurcă decât să te ajute. Pentru această situație, venim noi în ajutorul tău și îți oferim răspunsuri pentru câteva dintre cele mai comune întrebări pe care tinerii le au despre sex și viață sexuală. Sperăm să te ajute.

 

  1. Când știu că sunt pregătit/ă pentru sex?

Răspuns: Nu există un răspuns general valabil pentru toată lumea. Adevărul este că depinde. Cu toții suntem indivizi unici, avem experiențe de viață diferite, oameni diferiți în jurul nostru, astfel că și relațiile pe care le avem sunt diferite. Ar fi grozav dacă am putea spune “miercuri după cea de-a șasea întâlnire este cea mai potrivită zi pentru a-mi începe viața sexuală”, doar că știm cu toții că nu așa funcționează lucrurile.

Atunci când angajamentul pentru o relație frumoasă, respectul reciproc și chimia în cuplu există, toate acestea ar putea fi un indicator că ești gata să îți începi viața sexuală. Cum acestea se dezvoltă în timp, cel mai bine ar fi să aștepți o perioadă înainte de a hotârî să faci acest pas.

Un alt indicator pentru a-ți putea da seama dacă ești gata să îți începi viața sexuală este deschiderea ta pentru o discuție serioasă cu partenerul/a despre contracepție. Ești gata să îți asumi riscurile pe care sexul le presupune? Știi care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive? Poți merge să cumperi prezervative fără să te rușinezi?

Analizează alături de partener tot ce presupune începerea vieții sexuale, vedeți dacă vă simțiți pregătiți, infromați-vă și apoi vedeți dacă vă simțiți gata pentru acest pas.

 

  1. Cât de dureros este primul contact sexual?

Răspuns: Nici la această întrebare nu există un răspuns standard, asta pentru că depinde de fiecare în parte. Unele fete nu simt niciun fel de durere, în timp ce pentru altele primul contact este mai degrabă inconfortabil. Acest disconfort se datorează întinderii sau ruperii himenului, lucru care poate veni la pachet și cu o mică sângerare.

De cele mai multe ori, fata nu este îndeajuns de excitată (sau are prea multe emoții), astfel că vaginul ei nu este îndeajuns de lubrifiat, ceea ce face penetrarea mai dificilă. Dar, vestea bună este că nu toate contactele sexuale vor fi așa, după primele contacte sexul, va fi din ce în ce mai confortabil.

 

  1. Ar trebui să mă protejez când fac sex? Chiar și dacă este prima oară?

Răspuns: Da, ar trebui să faci sex protejat de absolut fiecare dată, chiar și dacă este primul tău contact sexual. Ori de câte ori sperma sau lichidul preejaculator ajunge în vagin, chiar și dacă e cazul unei penetrări de doar câteva secunde, condiția pentru instalarea unei sarcini este îndeplinită, indiferent că e primul sau al o sutelea contact sexual de care ai parte.

Este foarte important să folosești o metodă contraceptivă de încredere pentru a evita o sarcină sau o boală cu transmitere sexuală. Pentru îngrijorările în privința partenerului/ partenerei, nu uita că singura metodă contraceptivă care protejează împotriva boilor cu transmitere sexuală este prezervativul.

 

  1. Cât ar trebui să dureze un contact sexual?

Răspuns: Nu există un răspuns corect la această întrebare, un contact sexual poate ține mai puțin de un minut sau zeci de minute. De asemenea, nu există nici o limită de timp unanim acceptată care să indice că un contact sexual este reușit. Ține minte și că, dacă în orice moment sexul devine inconfortabil pentru tine, este ok să te oprești.

 

  1. Trebuie să îmi epilez părul pubian sau e ok dacă îl las așa cum e?

Răspuns: Cel mai bun lucru pe care îl poți face cu părul din zona intimă este ce te face pe tine să fii cât mai confortabil/confortabilă. Dacă te ingrijorezi despre ce va spune partenerul tău sau partenera ta, află că este mult mai important să te simți bine în propriul tău corp decât felul în care arată părul tău pubian. În plus, lucrul ăsta nu afectează în vreun fel calitatatea actului sexual. Așa că poți să îl tunzi, să îl epilezi sau să îl lași așa cum e, decizia îți aparține.

 

  1. Ce este un orgasm și cum știu că am unul?

Răspuns: Un orgasm este un sentiment fizic extrem de plăcut, care de regulă durează doar câteva secunde, pe care îl experimentezi în urma masturbării sau a contactului sexual. Ca multe alte sentimente, orgasmul este dificil de descris în cuvinte. Orgasmul variază (în intensitate, de exemplu) de la persoană la persoană, la fel cum aceeași persoană poate avea diferite tipuri de orgasme de-a lungul aceluiași contact sexual, precum și de-a lungul vieții. Când se întâmplă, corpul îți dă anumite semnale: inima va bate mai repede, respirația se accelerează, mușchii pelvieni se contractă pentru câteva secunde, apoi imediat se relaxează și simți o senzație de bine care îți invadează tot corpul.

 

  1. Este rău dacă mă masturbez?

Răspuns: Circulă numeroase mituri despre masturbare, majoritatea afirmând că aceasta provoacă probleme de sănătate, dar și emoționale. Cum vorbim de un subiect foarte intim, e normal ca oamenii să fie reticenți în a vorbi despre el, tocmai de aceea vei auzi lucruri nefondate, care nu sunt adevărate. Așadar nu, masturbarea nu dăunează în vreun fel  sănătății fizice sau mentale, atât timp cât o practici în limite normale (adică nu este o manifestare a unei tulburări obsesiv-compulsive) și în intimitate.

Cu toții avem dorința naturală de a învăța despre corpul nostru, iar masturbarea ne ajută să descoperim ce ne place și ce nu ne place, cum și unde ne place să fim atinși, și, cel mai important, masturbarea este calea cea mai obișnuită prin care învățăm cum să ne bucurăm de sex.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.