Ce se întâmplă în corpul nostru când facem sex

Majoritatea dintre noi nu ne-am gândit niciodată ce se întâmplă la nivel fiziologic în corpul nostru atunci când facem sex. Doi terapeuți sexuali, pe nume Masters și Johnson, au inventat un concept numit “ciclu de răspuns sexual”, care se referă la schimbările fizice și emoționale prin care trece o persoană din momentul în care devine excitată sexual, în momentul implicării în activități sexuale (preludiu, penetrare, masturbare etc) și la finalul acestora.

Dacă știm despre modul în care corpul nostru răspunde în fiecare fază din ciclu, acest lucru ne poate îmbunătăți relația și ne poate ajuta să identificăm cauza unor probleme de natură de sexuală cu care ne putem confrunta la un anumit moment în viață.

Ciclul de răspuns sexual este împărțit în 4 etape: dorința, excitația, orgasmul și rezoluția, cu mențiunea că nu există delimitări clare între acestea, nu putem vorbi de un început sau un final distinctiv, toate sunt parte din același proces sexual. Atât bărbații, cât și femeile le experimentează, cu toate că timing-ul diferă; de exemplu este puțin probabil ca ambii parteneri să aibă orgasm în același timp.

Dorința

Așadar, prima fază, dorința, începe în decurs de 10-30 de secunde după stimularea erotică și poate dura de la câteva minute la câteva ore. Prin ce se caracterizează această fază? În primul rând, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, crește ritmul cardiac și respirația se accelerează, iar tensiunea musculară crește. În cazul femeilor, sânii devin mai plini, iar sfârcurile se întăresc, crește fluxul de sânge la nivelul vaginului, acesta începe să se lubrifieze, iar clitorisul și labiile inferioare se umflă. În cazul bărbaților, penisul intră în erecție, testiculele se umflă, scrotul se strânge și începe să secrete un lichid lubrifiant.

După această prima etapă este clar că cei doi parteneri se vor angaja într-un raport sexual, astfel că dacă metoda contraceptivă aleasă este prezervativul, acum este momentul în care acesta trebuie pus. Pentru ca el să fie eficient, important este să fie folosit corect: se rulează spre exterior, se strânge capătul închis pentru a se asigura că nu rămâne aer în interior, având grijă să fie lăsată liberă căciulița, locul unde se va strânge sperma după ejaculare.

Excitația

Faza a doua din proces este cea premergătoare orgasmului, în care schimbările fizice din prima etapă se intensifică. Pereții vaginului își schimbă culoarea spre mov, datorită fluxului sangvin intensificat, clitorisul devine extrem de sensibil, iar testiculele se retrag în scrot. Respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială continuă să crească. Picioarele, mâinile sau chiar fața pot suferi spasme musculare.

Orgasmul

Ce-a de-a treia fază – orgasmul, este punctul culminant al actului sexual, fiind și cea mai scurtă dintre cele patru etape ale ciclului de răspuns sexual. Aceasta se caracterizează prin: eliberare bruscă a tensiunii sexuale, timp în care tensiunea arterială, bătăile inimii și respirația ating cotele cele mai înalte. În cazul bărbaților, sperma este eliminată din penis, iar acesta poate resimți o serie de contracții. În cazul femeilor, orgasmul presupune contracția pereților vaginali la fiecare aproximativ opt zecimi de secundă.

Rezoluția

În ultima fază a ciclului – rezoluția, corpul revine la starea lui obișnuită, mușchii se relaxează, iar organele genitale își capătă forma și culoarea inițială. Penisul revine la forma sa flască și nu mai este capabil să aibă orgasm pentru o anumită perioadă de timp (care variază în funcție de vârsta bărbatului, starea fizică și alți factori), spre deosebire de femei, care răspund la stimulare suplimentară și pot avea orgasme multiple.

Acesta este momentul în care prezervativul poate fi îndepărtat și verificat de eventuale rupturi. Nu uitați, în cazul în care există chiar și o mică gaură, există automat șanse de sarcină, de aceea cel mai bine este să mergeți la farmacie să luați pastila de a doua zi.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.