Sarcina – în ce condiții poate să apară și care sunt semnele

Dacă ți-ai dat seama că ai folosit greșit metoda ta contraceptivă obișnuită (spre exemplu, dacă s-a rupt prezervativul sau dacă ai uitat să iei două sau mai multe pilule contraceptive consecutive și ai avut contact sexual), poți evita apariția unei sarcini nedorite apelând la pilula de a doua zi în cel mai scurt timp de la contactul sexual neprotejat.

Această metodă te poate ajuta să eviți sarcina numai dacă aceasta nu este deja instalată. De aceea, pilula contraceptivă de urgență trebuie utilizată în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preferabil în primele 24 de ore, atunci când are eficiența cea mai mare.

Dar dacă nu ai apelat la timp la pilula de a doua zi?

Semnele care indică o sarcină

Absența uneia sau a mai multor menstruații consecutive este semnul clasic al unei sarcini. Dar acest indicator este unul dificil de urmărit dacă ești adolescentă, iar ciclul tău menstrual nu este încă regulat. În plus, ciclul menstrual se poate deregla și din cauza unor diete prea drastice sau a sportului în exces, a nivelului scăzut de grăsime în cazul tinerelor sportive sau a anorexiei.

Lista completă de semne ale sarcinii:

  • Absența menstruației
  • Greață și vărsături, indiferent la ce oră din zi apar
  • Aversiune bruscă și intensă față de anumite tipuri de mâncare, mai ales carne sau alimente grase și prăjite
  • Dureri la nivelul sânilor sau al mameloanelor
  • Oboseală neobișnuită
  • Urinare frecventă
  • Schimbări bruște de stare

Cum se stabilește prezența sarcinii?

Dacă bănuiești că ai putea fi însărcinată, nu ezita să îți cumperi un test de sarcină – le găsești destul de ușor în majoritatea farmaciilor și chiar și în supermarketuri. Ele sunt concepute pentru a detecta hormonul specific sarcinii din urină. Dacă sunt folosite la cel puțin o săptămână de la momentul în care ar fi trebuit să apară menstruația, rezultatul indicat este cu atât mai probabil să fie corect. Dacă rezultatul testului este negativ, așteaptă o săptămână și mai fă un test, ca să fii sigură. Dacă, însă, rezultatul este pozitiv, vizitează un medic pentru a confirma sarcina printr-un control de specialitate.

Iată ce trebuie să faci pentru a-ți asigura o sarcină sănătoasă:

  • Mergi la vizitele prenatale. Contactează un medic de îndată ce crezi că ai putea fi însărcinată.
  • Stai departe de alcool, droguri și țigări. Acestea sunt mai dăunătoare pentru un embrion aflat în dezvoltare decât pentru o adolescentă. Dacă nu poți renunță singură la ele, cere ajutorul cuiva în care ai încredere.
  • Folosește vitamine prenatale și cel puțin 0,4 mg de acid folic, până în a 12-a săptămână de sarcină, ca să eviți problemele ce pot apărea la naștere.

Nu în ultimul rând, nu uita să vorbești cu cei din jurul tău și să le ceri ajutorul dacă simți nevoia. Atunci când devii mamă, te confrunți cu o serie de situații noi și de provocări, cu atât mai mult atunci când încă mergi la școală. Apelează cu încredere la familie, prieteni sau la tatăl copilului pentru sprijin.

Întreruperea de sarcină

Avortul este o soluție de la care nu mai ai cale de întors. Ea presupune folosirea unei pastile speciale sau să te supui unei intervenții chirurgicale, de aceea, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Cel mai important este ca, înainte să iei această decizie, să te asiguri că este ceea ce îți dorești cu adevărat. La fel de important este și să consulți un medic, care să te ajute să îți protejezi sănătatea sistemului reproducător. În România, întreruperea de sarcină poate fi realizată numai până în a 14-a săptămână de la data ultimei menstruații. În plus, dacă ai sub 18 ani și vrei să apelezi la o întrerupere de sarcină, este nevoie să fii însoțită de un adult.

Un alt aspect important este recuperarea în urma unui avort. Doctorul îți va oferi toate recomandările necesare, inclusiv prescrierea unor pilule contraceptive, care sunt obligatorii după un avort, atunci când principalul scop este protejarea și refacerea tuturor funcțiilor organismului, necesare pentru o viitoare sarcină sănătoasă.

Protecția contraceptivă pe termen lung

Contracepția este o parte importantă a vieții sexuale, încă de la primul contact sexual. Dacă ai o relație stabilă sau dacă, pur și simplu, îți dorești să te poți bucura în voie de descoperirea partenerului și de momentele de intimitate în doi, atunci pilulele contraceptive pot fi soluția potrivită.

Pilulele contraceptive sau anticoncepționalele reprezintă o metodă contraceptivă modernă, sigură și eficientă pe termen lung. Ele asigură una dintre cele mai mari rate de succes: 99,7% eficiență în evitarea unei sarcini nedorite, cu condiția să fie folosite corect.

Dacă te decizi să folosești pilulele contraceptive, este necesară o vizită la medicul ginecolog sau endocrinolog sau la un specialist în planificarea familială. Numai astfel, vei obține recomandarea potrivită pentru tine!

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.