Planifică neprevăzutul

Steriletul vs. pilulele contraceptive

Steriletul vs. pilulele contraceptive

Steriletul vs. pilulele contraceptive

Când vine vorba de alegerea metodelor contraceptive, în special în cadrul relațiilor de lungă durată, întrebarea cea mai frecventă pe care o primim este: Ce să aleg: steriletul sau pilulele contraceptive?

Pe lângă faptul că cele două metode funcționează diferit, este complet diferită și administrarea/montarea lor.

Care este cea mai eficientă metodă contraceptivă?

Pentru a vorbi despre eficiență, trebuie mai întâi să vorbim despre Indicele Pearl. Acesta apreciază eficiența metodei de contracepție dată pe o scară de la 0 la 100, unde scorul cel mai mic este cel mai bun. Indicele Pearl măsoară numărul de sarcini care apar la un număr cunoscut de femei în timpul unui an de utilizare a unei metode contraceptive.

De exemplu, timp de un an (12 luni), 100 de femei utilizează aceeași metodă de protecție în timpul fiecărui contact. La sfârșitul acestei perioade, se stabilește numărul de sarcini (7 sarcini în cazul nostru). Mai departe, Indicele Pearl se calculează după formula: număr de sarcini ori 100 împărțit la numărul lunilor de expunere. Concret, 7*100:1200=0.58.

Având aceste informații în minte, trecem la comparația efectivă dintre cele două metode contraceptive, astfel încât tu s-o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Pilulele contraceptive

Printre cele mai folosite metode de contracepție se numără pilulele contraceptive (anticoncepționalele orale). Acestea sunt un mijloc de contracepție de lungă durată și au Indicele Pearl mai mic de 1, ceea ce le face să fie printre cele mai sigure contraceptive.

Cum funcționează anticoncepționalele

Contraceptivele orale conțin fie o combinație de doze mici din doi hormoni (estrogen și progesteron) sau pot conține doar progesteron si împiedică apariția unei sarcini. Prin eliberarea zilnică a acestora în organism, cei doi hormoni împiedică ovulația, influențează implantarea uterină și îngreunează deplasarea spermatozoizilor.

Utilizată corect, pilula contraceptivă asigură o protecție de peste 99,7% împotriva unei sarcini nedorite. Pentru mai multe informații despre pilulă, te invităm să citești acest articol, un ghid de la A la Z despre anticoncepționale.

Beneficiile și dezavantajele anticoncepționalelor

Steriletul

Dispozitivul intrauterin (DIU), numit și sterilet, reprezintă o metodă contraceptivă foarte eficientă (Indice Pearl 1-3) cu acțiune pe termen lung, cuprinsă între 3 ṣi 12 ani, în funcție de tipul de sterilet folosit.

Steriletul poate fi realizat din cupru, fir de aur sau argint, sau există și sterilete hormonale ce eliberează progestativ, un hormon asemănător progesteronului natural din corpul femeii.

Steriletul poate fi introdus și extras doar de către medicul specialist ginecolog, chiar dacă procedura este rapidă și nu necesită anestezie. Acest dispozitiv împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter și în trompele uterine și modifică mucusul cervical, creând o barieră „naturală” în calea spermatozoizilor, împiedicând astfel fixarea ovulului.

Concluzii

Cum ziceam și la început, pilulele contraceptive și steriletul sunt metode contraceptive care se administrează și funcționează diferit, însă pot avea și asemănări.

Anticoncepționale împiedica ovulația femeilor, steriletul practic împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter (cel cu progesteron) și instalarea unei sarcini în cavitatea uterină. Din păcate, niciuna dintre cele două metode de contracepție nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. La acest capitol, câștigător este prezervativul. De aceea, nu este exagerat să combini prezervativul cu una dintre cele două metode contraceptive atunci când consideri că este necesar pentru protecția ta.

Dacă ți se pare exagerat, gândește-te că este mult mai ieftin un prezervativ decât un set de analize ce include consultul plus tratamentul pentru o eventuală BTS.

Așadar, în alegerea metodei potrivite pentru a #planificaneprevăzutul, ține cont de nevoile tale și discută întotdeauna sincer cu medicul tău ginecolog pentru a primi cele mai corecte sfaturi.

 

 

Exit mobile version