Reguli de bază pentru igiena ta intimă

Cu siguranță, și tu discuți cu prietenele tale despre tot felul de lucruri, de la trucuri de make-up sau pentru îngrijirea pielii la discuții despre relații și băieți. Chiar dacă igiena intimă este extrem de importantă, nu numai pentru sentimentul plăcut de prospețime pe care ți-l oferă, dar, mai ales, pentru a preveni problemele de sănătate neplăcute și adesea periculoase care pot apărea, ea este încă un subiect tabu. Fii curajoasă și pune-l pe masă cu prietenele tale – fără îndoială veți fi toate mai liniștite și mai bine informate împărtășindu-vă experiențele și cunoștințele! Incepe cu aceste 8 reguli:

Săpunurile și gelurile de duș obișnuite nu sunt potrivite pentru curățarea zonei intime
Din cauza ingredientelor chimice sau a celor tolerate mai greu de corpul tău, săpunul obișnuit poate determina un dezechilibru al florei vaginale naturale, ceea ce poate duce la efecte neplăcute precum iritații, mâncărimi, secreții vaginale modificate sau infecții. Este suficient să folosești numai apă călduță sau produse speciale create pentru igiena intimă.

Curăță numai exteriorul zonei intime
Vaginul are capacitatea de a de curăța singur, așadar, spălăturile vaginale nu sunt necesare. Nu numai că nu sunt necesare, însă și aceastea pot da peste cap flora vaginală. Așa că cel mai bine e să stai departe de ele, cu excepția cazurilor în care își sunt recomandate de medicul ginecolog (ele se recomandă, uneori, în cazul în care medicul identifică prezența unei infecții vaginale. Pentru o igienă intimă corectă, este suficient să cureți numai exteriorul zonei intime: vulva, labiile și zona din jurul clitorisului.

Curăță zona intimă cel puțin o dată pe zi
Este indicat să cureți vulva de fiecare dată când ai scaun, ca să eviți contactul bacteriilor cu vaginul. Pentru confortul tău, atunci când ești la menstruație, poți curăță zona de două ori pe zi, folosind apă călduță.

Atenție la bureți sau manuși
Bureții și mănușile de baie pot provoca leziuni minore la nivelul pielii delicate a vaginului. Pentru igiena intimă este de ajuns să folosești doar mâna.

Folosește mereu un prosop moale
Prosopul pe care îl folosești pentru ștergerea zonei intime trebuie să fie moale și complet uscat. Schimbă prosopul de corp o dată la 2-3 zile și asigură-te că îl folosești numai tu.

Șterge din față către spate
După ce ai folosit toaleta șterge-te din față către spate (dinspre vagin spre anus). Astfel, vei evita contactul vaginului cu bacteriile de la nivelul anusului, care pot provoca infecții serioase.

Poartă lenjerie de bumbac
Lenjeria de bumbac îi permite pielii să respire. Materialele sintetice cresc umiditatea în zona intimă și creează, astfel, un mediu propice bacteriilor dăunătoare. Poartă în fiecare zi lenjerie de bumbac și păstrează lenjeria de dantelă pentru ocaziile speciale.

Curăță zona intimă înainte și după sex
Dacă ți-ai început viața sexuală, acest obicei este important pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. În plus, este important ca și partenerul tău să aibă o igienă intimă corectă!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.