Prima vizită la medicul ginecolog? Nimic de temut: iată ce-i de făcut!

Ți s-a întâmplat sau cunoști pe cineva căreia îi este rușine sau teamă să meargă la ginecolog? De unde vine reținerea, cum poți să treci peste ea și cum să discuți deschis cu ginecologul și, mai ales, ce crede ginecologul despre aceste temeri cu care se confruntă adolescentele? Să luăm în discuție cele mai frecvente scenarii!

1Amâni să mergi la medic pentru că nu știi la ce să te aștepți.

Este posibil să ai acest sentiment înainte de prima vizită la ginecolog, însă nu trebui să-l lași să te împiedice să-ți faci o programare. Cere recomandări prietenelor care au mai fost, unor membri din familie sau interesează-te de un cabinet medical care-ți inspiră siguranță și încredere. Ca să treci puțin peste emoțiile primei vizite la medicul ginecolog, îi poți mărturisi specialistului că este prima ta experiență de acest tip – cu siguranță te va înțelege și îți va explica tot ce e de făcut, cu răbdare.

2Aștepți primul contact sexual pentru a face prima vizită la ginecolog.

Chiar dacă nu ai avut niciodată un contact sexual și nici nu plănuiești să faci asta foarte curând, vizita la un medic ginecolog se află în continuare pe lista lucrurilor pe care ar trebui să le faci pentru sănătatea ta. Medicii recomandă să faci prima vizită la ginecolog la vârsta de 13-15 ani, pentru a stabili istoricul tău medical și pentru a te ajuta în cazul în care se întâmplă să întâmpini anumite probleme în ceea ce privește ciclul tău menstrual. În plus, atunci când vei decide să-ți începi viața sexuală vei avea deja în minte o persoană de încredere la care-ți va fi mai ușor să apelezi pentru a afla toate informațiile legate de metoda de contracepție potrivită ție.

3Ți se pare normal să ai dureri accentuate înainte sau pe durata menstruației.

Ei bine, este important să știi că, deși este normal ca simptomele menstruației să difere în funcție de organismul fiecărei femei, există soluții pentru crampele severe sau un flux menstrual prea abundent. În aceste cazuri, în baza unor investigații medicale (de exemplu, o ecografie), medicul îți poate recomanda să folosești pilule contraceptive. Folosirea acestora ameliorează o serie de aspecte cu care se confruntă numeroase femei, printre care și acneea, seboreea, căderea temporară a părului, tulburările ciclului menstrual, durerea resimțită pe parcursul ovulației, excesul de păr de pe faţă sau corp, precum și simptomele sindromului de ovar polichistic.

4Preferi să-ți „investighezi” simptomele pe Google pentru a afla ce este de făcut.

Este la îndemână să intri pe internet și să încerci să afli ce înseamnă o durere într-un anumit loc sau orice alt simptom. Însă, ca să eviți situațiile în care ești aproape convinsă, în mod eronat, că suferi de o boală rară și eventual, fără leac, îți recomandăm să apelezi direct la sfatul unui medic ginecolog. Într-adevăr, internetul este o resursa buna atunci când vrei sa afli lucruri generale. Însă, pentru sănătatea ta, în mod particular, pentru a afla diagnosticul și tratamentul corect, este nevoie de un sfat avizat, oferit față în față de specialist.

5Nu știi exact cum să deschizi subiectul despre viața ta sexuală.

Dacă plănuiești să-ți începi viața sexuală sau deja ai făcut acest lucru, însă ți se pare ușor jenant să discuți acest subiect cu medicul ginecolog, află că nu este deloc cazul. Trebuie să ai întotdeauna în minte faptul că medicul ginecolog vorbește zilnic cu pacienții săi despre aceste lucruri, astfel încât pentru specialist acestea sunt niște conversații normale. În plus, vorbind deschis despre viața sexuală, el te poate ajuta să găsești metoda de contracepție potrivită pentru tine, astfel încât să te poți proteja eficient de o sarcină nedorită și de bolile cu transmitere sexuală.

De asemenea, nu uita că specialistul Planifică Neprevăzutul este aici să-ți răspundă la orice întrebări legate de contracepție și viață sexuală. Scrie-i pe platforma: http://www.planificaneprevazutul.ro/intreaba-medicul/ sau la adresa de e-mail doctor@planificaneprevazutul.ro și vei primi răspuns personalizat și confidențial în cel mai scurt timp.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.