Modificări ale corpului după dezvirginare

Virginitatea, acest concept social care descrie starea unei persoane care nu a avut niciodată un contact sexual, este un aspect important din viața fiecărei persoane, iar decizia de a face pentru prima dată sex este una foarte plină de însemnătate. Poți considera că viața ta se împarte în 2 părți: cea de dinaintea primului contact sexual și cea de după. Indiferent dacă ești băiat sau fată, dacă intenționezi să faci acest pas sau ți-ai pierdut virginitatea de curând, ei bine – acest articol este pentru tine. Astfel, în continuare vom vorbi despre modificările corpului care pot apărea atât la fete, cât și la băieți după acest moment, așa că să începem!

 

Schimbări care se produc la fete după dezvirginare

O primă modificare după dezvirginare în cazul unei fete este ruperea inelului himeneal. Odată cu acest pas e bine să știi că la primele contacte e posibil ca fetele să simtă dureri de o intensitate mai mică sau mai mare, însoțite, probabil, de o mici sângerări. Acest lucru e normal și este determinat de ruperea himenului, iar dacă treci prin asta nu e cazul să te îngrijorezi, e un aspect normal. În schimb, în cazul unora, himenul este mai elastic și nu se rupe, de aici și lipsa sângerării.

Totuși, în cazul în care sângerarea persistă sau devine abundentă este necesar consult ginecologic. La fel și dacă menstruația întârzie să apară cu mai mult de 10 zile sau dacă are caractere modificate pentru a exclude varianta unei sarcini nedorite sau a unei probleme de sănătate.

De asemenea, odată cu începerea vieții sexuale, vaginul va deveni mai elastic și mai flexibil pentru a face ca următoarele contacte sexuale să fie mai plăcute și deloc dureroase.

Totodată, important de menționat este că după primul contact sexual corpul unei fete nu se transformă vizibil, iar perioada începerii vieții sexuale poate coincide cu cea a dezvoltării organismului – de aici și „miturile” legate de schimbările care pot apărea după dezvirginare. Deci primul contact sexual nu influențează dezvoltarea organismului, ci aceasta din urmă este legată de sistemul endocrin care controlează maturitatea aparatului reproducător și este condiționată de greutate, înălțime, dar și de factori genetici, de mediu sau de nutriție.

Pentru că tot suntem la capitolul – primul contact sexual – amintim despre faptul că nu este o vârstă standard de la care e normal să-ți începi viața sexuală, iar acest lucru este particular fiecărui om. Înainte să iei această decizie ar fi bine să te informezi despre mijloacele de contracepție în așa fel încât să alegi metoda cea mai eficientă pentru nevoile tale, iar dintre toate metodele, prezervativul este singurul care te protejează împotriva bolilor cu transmitere pe cale sexuală. În plus, este bine să ții cont și de următoarele informații: de la vârsta de 15 ani îți poți da consimțământul pentru un contact sexual, iar de la 16 ani poți merge la medic fără a fi însoțită de părinți. Dacă apare necesitatea unei intervenții chirurgicale este nevoie de acordul părinților până la vârsta de 18 ani.

 

Schimbări care se produc la băieți după dezvirginare

Dacă în cazul fetelor are loc ruperea himenului, schimbarea care e posibil să apară odată cu pierderea virginității la băieți este ruperea frenului prepuțial sau cum este denumită popular „ața”. În afara acestui aspect, penisul nu va crește și nu se va micșora. Dezvoltarea organelor genitale este dependentă de sistemul endocrin și este influențată de factori genetici, de mediu, de nutriție, așa cum am precizat și mai sus.

 

Ar mai fi bine să știi că…

  1. Persoana virgină este cea care nu a avut niciodată un contact sexual oral, vaginal sau anal, tocmai de aceea doar medicul legist poate să constate oficial integritatea himenului.
  2. Aspectul exterior nu e un criteriu pentru a-ți da seama dacă o persoană mai e sau nu virgină. În cazul în care vrei să afli acest lucru, o poți întreba dacă tu consideri că e potrivit.
  3. Pentru a evita riscul unei sarcini nedorite sau pe cel al contractării unei boli cu transmitere sexuală, indicat este să folosești protecție inclusiv la primul contact sexual.
  4. Indiferent de problema pe care o întâmpini înainte sau după primul contact sexual, fie că vorbim despre secreții modificate, de sângerări care persistă, de dificultăți ale decalotării penisului sau altele, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medic pentru consult.

 

Nu uita că pentru orice nelămuriri ai avea despre acest subiect, îi poți scrie medicului pe doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar dacă vrei să ne propui o temă de discuție sau pur și simplu vrei să urmărești campania Planifică Neprevăzutul, ne găsești pe Facebook și pe Instagram cât ai zice #safe.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.