Ghidul relațiilor adolescentine

Îți place de cineva și ai vrea să-i spui asta? Atunci sigur știi și tu că e super greu să-ți iei inima-n dinți și să-i spui: ”îmi place de tine”!

E înfricoșător pentru că nu ai de unde să știi dacă și el/ ea simte la fel pentru tine, iar teama de respingere te înspăimântă. Totuși, acesta e primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să începi o relație cu cineva. De aceea, suntem alături de tine în acest act de curaj și îți oferim mai jos câteva sfaturi despre cum să faci primul pas, cum să faci față respingerilor, dar și ponturi despre ce ce înseamnă o relație sănătoasă.

Cum știu că persoana pe care o plac mă place și ea la rândul ei?

Să ai un crush pentru cineva este incitant, distractiv, dar și frustrant în același timp. De cele mai multe ori nu te poți gândi la nimic altceva decât la acea persoană. O observi cu atenție, îi analizezi fiecare cuvânt și fiecare gest, poate-poate așa îți dai seama dacă și el/ea simte același lucru pentru tine. Dacă flirtrează cu tine și îți face complimente din când în când, atunci ar putea fi un semn că da, te place înapoi. De asemenea, dacă intră în vorbă cu tine și va face tot posibilul să stea cât mai aproape de tine, e destul de clar că te place. Dar poate vorbim de o persoană mai timidă care nu știe cum să își arate sentimentele, și atunci nu-ți dă semne clare dacă te place sau nu. Astfel, există o singură modalitate de a afla acest lucru: s-o întrebi direct, atât de simplu.

Dar cum îl/o invit în oraș?

E adevărat, majoritatea dintre noi devenim agitați și nesiguri în momentul în care trebuie să lansăm o invitație. Iată câteva tips-uri ca să îți fie mai ușor să faci acest pas:

  • Concentrează-te pe respirație sau pe alte activități, vorbește cu un prieten, ascultă muzică, încearcă să nu te gândești obsesiv la momentul în care vei lansa invitația.
  • Să începi conversația este de regulă partea cea mai dificilă. Așa că poți începe cu ceva simplu, să întrebi persoana de care-ți place despre pasiunile lui, despre seriale, sport sau mâncare. Așa vei afla dacă aveți lucruri în comun și conversația va decurge natural.
  • Amintește-ți că nu este sfârșitul lumii dacă te vei lovi de un refuz; poate că va fi dureros pe moment, dar gândește-te că în câțiva ani te vei amuza când îți vei aduce aminte. Așa că lansează întrebarea și vezi ce se întâmplă.

Ce fac dacă sunt respins/ă? Respingerea e neplăcută, știm. Dar la fel de adevărat este că ni se întâmplă tuturor la un moment dat în viață. Ce e important de reținut este că în timp nu va mai conta atât de mult. În plus, faptul că ai fost respins/ă nu spune nimic despre tine ca persoană, ci doar faptul că cel mai probabil nu vă potriviți, poate el/ea nu este gata pentru o relație sau pur și simplu nu este interesat/ă de aceste aspecte romantice acum. Dar nu trebuie să îți faci griji, sigur vei găsi persoana potrivită la un moment dat. Mai bine felicită-te pentru curajul de care ai dat dovadă când ai pus întrebarea: ”vrei să ieșim la un date?”.

Cum știu că m-am îndrăgostit?

Îndrăgosteala înseamnă mai mult decât simpla atracție fizică și dorința de a fi în preajma acelei persoane tot timpul. Iubirea înseamnă să îți pese cu adevărat de persoana de lângă tine și să vrei să fie fericită indiferent de situație. Oamenii își arată iubirea unul celuilalt prin gesturi mici, prin faptul că sunt acolo când celălalt are nevoie, când se ascultă unul pe celălalt, când sunt o inspirație unul pentru celălalt și cresc împreună, au răbadare unul cu celălalt și nu își cer unul altuia să se schimbe, ci dimpotrivă, se acceptă reciproc așa cum sunt. Dacă experimentezi toate acestea cu persoana de lângă tine, atunci cel mai probabil e vorba de iubire.

Ce înseamnă o relație sănătoasă?

În primul rând, atât tu, cât și prietena/prietenul tău vă simțiți bine unul în preajma celuilalt, acesta fiind poate cel mai important lucru. Apoi, sunt câțiva indicatori care arată că relația voastră este pe drumul cel bun: vă respectați reciproc și ascultați părerile celuilalt, chiar dacă nu sunteți de acord cu ele; aveți încredere unul în celălalt și vă prețuiți timpul petrecut împreună, precum și cel pe care îl petreceți separat, fie singuri, fie cu alte persoane. De asemenea, vorbiți deschis despre sentimentele voastre și luați împreună deciziile care vă afectează pe amândoi, ca de exemplu metoda contraceptivă pe care o veți folosi când faceți sex (tip: puteți consulta aici un ghid cu toate metodele contraceptive existente).

Dar ce fac dacă relația mea nu e tocmai sănătoasă?

Trebuie să știi din start că nu există relația perfectă. Dar dacă simți că nu ești tratat/ă așa cum meriți, cel mai probabil chiar așa e și nu e doar o impresie. Ascultă-ți instinctul, de cele mai multe ori are dreptate. Minciuna, înșelatul și lipsa de respect din partea partenerului sunt semne ale unei relații nesănătoase. Sau dacă el/ea încearcă să te controleze tot timpul (vrea să îți știe parolele de social media, de exemplu), nu îți oferă spațiu și dă semne de gelozie orice ai face, toate astea sunt semne că bazele relației voastre nu sunt sănătoase.

Dacă simți și știi că relația ta este una nesănătoasă, vorbește despre asta cu partenerul/a ta. Printr-o discuție sinceră puteți afla ce vă deranjează la celălalt, făcând astfel primul pas spre o schimbare în bine. Cel mai important e să-ți amintești mereu că meriți o relație sănătoasă și pe cineva care să te trateze cu respect.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.