Este nevoie de contracepție chiar dacă este „prima dată”?

Răspunsul este DA. Începutul vieții sexuale vine la pachet cu fluturași în stomac, multă curiozitate și o mulțime de dileme și emoții pe care le experimentezi pentru prima dată. Ca lucrurile să meargă așa cum îți dorești, iar experiența să fie una plăcută, ai nevoie de o metodă de protecție ce te ferește de griji și consecințe nedorite și îți permite să te bucuri în voie de moment!

Te întrebi cumva care este vârsta ideală pentru începutul vieții sexuale? Trebuie să știi că nu există o regulă în acest sens. Tot ceea ce contează este să te simți pregătit/ă pentru acest pas și să fii cu persoana pe care tu o consideri potrivită. Unii tineri își încep viața sexuală mai devreme, iar alții mai târziu. În România, legea spune că tinerii sunt considerați ca având suficientă maturitate pentru a-și exprima consimțământul pentru actul sexual după vârsta de 15 ani. Iar studiile arată că majoritatea tinerilor își încep viața sexuală după 17-18 ani. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să o faci și tu la această vârstă. Așadar, momentul ideal este atunci când ai luat decizia pentru că așa îți dorești, și nu în urma insistențelor sau a presiunilor celor din jurul tău.

Ai auzit vreodată cum că nu este posibil ca sarcina să apară după primul contact sexual? Adevărul este exact invers! Orice contact sexual neprotejat, inclusiv primul, reprezintă o ocazie pentru o posibilă sarcină dacă nu folosești o metodă contraceptivă modernă, sigură și eficientă. Mai mult decât atât, atunci când nu te protejezi, ești și în pericol de a contracta o boală cu transmitere sexuală (BTS).

Așadar, de ce să riști? Mai bine îți faci temele și ții riscurile la distanță! Iată 3 pași pe care să îi urmezi la începutul vieții sexuală sa să fii safe:

1. Prezervativul este nelipsit la fiecare contact sexual, mai ales prima dată și ori de câte ori ai un partener/o parteneră nou/ă.

2. Dacă ești fată, ai peste 16 ani și ai contacte sexuale frecvente, poți lua în considerare utilizarea unei metode contraceptive care te protejează pe termen lung. Anticoncepționalele constituie una dintre cele mai eficiente și sigure opțiuni în acest sens. Dacă te decizi să le folosești, trebuie să treci înainte pe la medicul ginecolog sau pe la un specialist în planificare familială, pentru a-ți fi recomandat acel tip de pilule contraceptive potrivit pentru tine!

3. Fii pregătit/ă pentru situații de urgență! Dacă ai avut un contact sexual neprotejat, dacă prezervativul s-a rupt sau a alunecat sau dacă (fată fiind) nu ai folosit corect anticoncepționalele, atunci pilula de a doua zi este soluția rapidă pentru a evita o sarcină nedorită. Ea este disponibilă în farmacie, fără rețetă de la medic, și se folosește de către femeie în cel mai scurt timp posibil (preferabil în maximum 24 de ore).

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.