Cum se manifestă bolile venerice la bărbați?

Dacă ți-ai început viața sexuală, contracepția este o condiție necesară, mai ales atunci când nu ai o relație stabilă. Atât femeile, cât și bărbații sunt expuși la contractarea bolilor cu transmitere sexuală și, deși femeile pot resimți mai acut disconfortul și efectele provocate de aceste infecții, acest lucru nu înseamnă că bărbații nu sunt afectați. Iată cum se manifestă simptomele la bărbați, în funcție de tipul de tipul de BTS:

Chlamydia la bărbați este o boală cu transmitere sexuală care se contractează în urma unui contact sexual neprotejat cu o persoană care a fost deja infectată cu acest virus. De cele mai multe ori, simptomele apar la câteva săptămâni de la contactul sexual cu o persoană infestată și se manifestă prin dureri și usturimi resimțite la urinare, secreții anormale sau inflamarea testiculelor.

Gonoreea la bărbați este o infecție bacteriană care se transmite cel mai des prin contact sexual și afectează, de obicei, zona genitală – penisul sau anusul. Cei mai mulți bărbați care au contractat gonoreea nu manifestă niciun simptom, însă, uneori prezența infecție este vizibilă prin secreții verzui – gălbui, dureri la urinare și testicule inflamate.

Herpesul genital la bărbați este un tip de infecție herpetică și se transmite, de asemenea, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată. Totodată, riscul de contractare crește odată cu numărul mare de parteneri sexuali. Simptomele includ febră, dureri de cap, leziuni în zona genitală și o secreție apoasă (care apare, de obicei, la 2-10 zile de la contractare).

Sifilisul la bărbați este o boală infecțioasă și contagioasă, mai ales în timpul stadiilor primare și secundare (boala având patru stadii). Simptomele specifice se manifestă la circa 4 săptămâni de la contractare. În primă fază, apare o ulcerație nedureroasă pe penis. În stadiul următor, la aproximativ 12 săptămâni, apare o erupție cutanată la nivelul pielii, în special pe palme sau tălpi, dureri de cap, apetit scăzut, dureri articulare, inflamație a globului ocular sau icter. Dacă este tratat în cel de-al doilea stadiu, sifilisul intră într-un stadiu latent. În această etapă simptomele dispar, iar în aproximativ doi ani, este posibil ca o persoană să nu mai fie deloc contagioasă, fiind însă purtătoare a bolii în continuare, fără necesitatea unui tratament. Sifilisul terțiar se manifestă de obicei la trei sau mai mulți ani de la contractarea infecției, în cazul în care nu a fost deloc tratat, și se manifestă prin probleme severe ale creierului și măduvei spinării sau probleme cu inima.

HPV (Human Papilloma Virus) la bărbați este un virus ADN care se transmite cel mai adesea pe cale sexuală. Deși mult mai frecvent în cazul femeilor, reprezentând principala cauză a apariției cancerului de col uterin, el poate fi contractat și de bărbați prin contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată. La bărbați, HPV se manifestă prin apariția unor veruci sau condiloame genitale pe penis sau in jurul anusului.

Cum poți preveni contractarea acestor boli? În primul rând, e important să știi că prezervativele reprezintă singura metodă contraceptivă care te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și că numărul mare de parteneri sexuali crește riscul contractării unei infecții genitale. Totodată, pentru că bolile cu transmitere sexuală sunt, adesea, greu de descoperit, e important să mergi la medicul urolog pentru un control periodic sau de-ndată ce ai observat simptomele descrise anterior. Medicul urolog te va îndruma să faci testele necesare de sânge și urină, precum și testele pentru Gonoree, Chlamydia, HPS, Sifilis sau Herpes, va identifica diagnosticul corect și îți va recomanda tratamentul potrivit.

_____
Sursă poză de copertă: Gpointstudio, Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.