Ce ar trebui să discute fiicele adolescente cu mamele lor

Când vine vorba despre sex, contracepție, menstruație și alte subiecte intime, adolescenții preferă să caute informații pe site-urile specializate decât să vorbească cu cineva apropiat. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat în anul 2018 din care reiese că 56% dintre tineri nu vorbesc cu părinții despre aceste subiecte, dintre care 28% susțin că motivul principal ar fi rușinea.

Tocmai din acest motiv, în articolul de față vom menționa principalele lucruri pe care orice fată ar trebui să le discute cu mama ei încă din perioada pubertății.

  1. Menstruația

O discuție cu mama ta despre ciclul menstrual ar putea fi cel mai bun început pentru ca tu să fii pregătită atunci când va sosi momentul primei menstruații. Pentru că este un moment cheie din viața ta, ar fi super bine să știi că menarha (cum i se mai spune) apare, în medie, la vârsta de 12 ani și jumătate, iar aceasta durează între 3 și 7 zile pe lună, perioadă în care se va produce sângerarea. Timpul scurs între menstruații se numește ciclul menstrual.

Menstruația se desfășoară în mai multe etape, așa cum poți regăsi aici! Pe scurt – dacă ovulul nu este fecundat, atunci uterul nu mai are de ce să țină mucoasa nutritivă pe care a creat-o, așa că începe să o elimine la menstruație.  În primele zile e normal să doară și să ai senzații de: balonare, sâni sensibili, oboseală, indispoziție, dar se pot ameliora prin diverse metode.

De ce trebuie să ții cont? În această perioadă, ar trebui să ai mereu pregătit un kit care să conțină câteva tampoane (pe care e bine să le schimbi o dată la maxim 6 ore), pastile în caz de urgență, calciu și întotdeauna șervețele sau lenjerie intimă de schimb. 🤩

  1. Igiena intimă

Acest aspect este extrem de important, mai ales pentru că poți evita diverse probleme de sănătate. Și cum cea mai sigură cale este prevenția, tips&tricks-urile de mai jos s-ar putea să-ți fie utile. Indicat este ca zona intimă să fie curățată cel puțin o dată pe zi, fiind suficient să folosești apă călduță și să eviți folosirea în exces a săpunurilor și a gelurilor obișnuite pentru că pot dezechilibra flora vaginală. Ca să te asiguri că elimini orice pericol, folosește un prosop moale care să fie doar al tău și poartă lenjerie din bumbac. 😉

  1. Începutul vieții sexuale și pericolul Bolilor cu Transmitere Sexuală

Începerea vieții sexuale este un pas important în viața oricărui om, dar la fel de important este să-l faci atunci când te simți pregătită, și nu la presiunea celor din jur. Mai multe informații despre „prima dată” găsești în acest articol! O astfel de decizie implică și o responsabilitate mare întrucât sexul are și consecințe pe care e bine să le eviți. Acestea pot fi: riscul unei sarcini nedorite, infecții, contractarea bolilor cu transmitere sexuală, etc. Toate acestea pot fi evitate dacă folosești o metodă de protecție modernă și eficientă, care se potrivește nevoilor tale.

  1. Metode de contracepție

În primul rând, ca să elimini riscul unei sarcini nedorite, atunci e nevoie de protecție la fiecare contact sexual, chiar dacă e prima dată. Contracepția de lungă durată (anticoncepționalele) reprezintă una dintre metodele care are o eficiență de aproape 99,9% în condițiile în care sunt recomandate de medic și administrate corect.

Iar în cazul în care ai parte de un accident: prezervativul se rupe, alunecă sau orice altă metodă eșuează, atunci poți apela la pilula de a doua zi. De preferabil să o iei în primele 24 de ore pentru eficiență maximă, dar nu mai târziu de 72 de ore.

În cazul în care nu știi ce metodă ți se potrivește, încă de la 16 ani poți merge la un consult ginecolog pentru consiliere, fără a fi însoțită de un adult. Între timp, le poți regăsi pe toate aici!

În ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală sau infecțiile, doar prezervativul te protejează împotriva acestora. De menționat este că BTS nu au simptome observabile, ci pot fi depistate doar prin teste și analize specifice.

  1. Vizite regulate la medicul ginecolog

Indiferent cât de prieten îți poate părea internetul, atunci când ai nevoie de ajutor, cea mai #safe cale este să mergi la medicul ginecolog pentru consult. Medicii recomandă ca prima vizită să fie făcută în jurul vârstelor de 13-15 ani pentru a putea întâmpina eventuale probleme. Totodată, când vei decide să faci pasul cel mare, medicul îți poate fi de ajutor pentru a alege metoda contraceptivă potrivită nevoilor tale. După acel moment, indicat este să mergi regulat la medic, măcar o dată pe an.

Cunoaștem emoțiile și gândurile de dinaintea primei vizite, însă nu ai de ce să-ți faci griji! Consultul constă, în mare parte, într-o discuție în care îi poți spune problemele/ întrebările tale, apoi medicul îți oferă recomandări. Apoi, gândește-te că specialistul se confruntă zilnic cu astfel de situații, deci nu este nimic nou. Încearcă să fii relaxată, să-ți pregătești întrebările pentru care vrei să afli răspunsurile și nu te îngrijora!

 

Dacă nu ai apucat încă să vorbești cu mama ta, niciodată nu e prea târziu. Inițiază tu discuția și pune-i întrebările care te fac curioasă! 😊

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.