Codul bunelor maniere într-o relație

În adolescență, este mai ușor să te lași dus de val și să faci o joacă din orice relație. Dar cum în orice relație sunt implicate 2 persoane, e bine să ai grijă la cum te comporți astfel încât cealaltă persoană să rămână cu o părere frumoasă despre tine, indiferent de cum evoluează lucrurile între voi.

Fie că ești fată sau băiat, e posibil să-ți prindă tare bine acest articol, mai ales dacă vrei să știi cum să impresionezi și ce să faci ca prima relație să fie o experiență de care să îți aduci aminte cu drag.

  • Punctualitatea

Dacă abia ai cunoscut pe cineva și ați programat o întâlnire, încearcă să fii punctual/ă.  Acest mic gest spune despre tine mai multe decât ai putea să i te descrii prin cuvinte. În cazul în care a apărut ceva neprevăzut, atunci fă bine și scrie-i din timp că nu vei ajunge la ora stabilită. Cu siguranță va aprecia!

  • Sinceritatea

Când simți că ceva nu funcționează, fie sunt lucruri care nu-ți plac sau crezi că ar putea fi îmbunătățite în relația cu partenerul/a, atunci e momentul unei discuții sincere, cu cărțile pe masă. Comunicarea este cheia pentru evitarea anumitor probleme. Totodată, felul în care comunici este la fel de important. Păstrează calmul, pune-te în locul persoanei de lângă tine și alege cuvintele potrivite, astfel încât să nu-l faci pe celălalt să se simtă prost, ci discuția să fie una constructivă. Fiți o echipă! Tot în această discuție intră și abilitatea de ascultare, pe măsură de necesară cum este să-ți exprimi opinia.

  • Discreția

Știm că bârfele circulă repede și reputația unei persoane poate fi afectată foarte ușor. Discreția este în responsabilitatea fiecăruia, este o calitate care face ca un băiat să fie apreciat și o fată să fie respectată. Laudele despre eventualele performanțe sexuale sau bârfele despre eșecurile în pat, poate te fac să te simți bine pe moment, dar pe termen lung vei ajunge sa fii evitat/ă. Evită în felul acesta să-l rănești pe celălalt și păstrează picanteriile legate de sex doar pentru voi!

  • Contracepția e un must

E posibil ca după câteva luni de relație să te decizi că vrei să-ți începi viața sexuală și să crezi că nu există riscuri chiar de prima dată. Aici e necesar să eviți orice posibilitate de sarcină, infecții sau BTS și să iei în calcul contracepția pentru fiecare contact sexual, inclusiv la primul. Bunul simț și grija pentru sănătatea ta și a partenerului tău contează! Dacă nu ești sigură ce metodă contraceptivă ți se potrivește, mergi la medic pentru consiliere în contracepție – este spre binele tău!

  • Naturalețea

Știm că în perioada adolescenței există o luptă de deținere a puterii între băieți și fete. Fiecare dintre părți vrea să dea gata pe celălalt și e un joc de „care pe care”, dar puțini își dau seama că secretul este naturalețea. Așa că, fete dragi, ați face bine să nu exagerați cu parfumul, make-up-ul sau hainele cât mai decoltate. Iar voi, băieți, fiți gentlemen și arătați-le partenerelor că se pot baza pe voi în orice situație!

Sexologii spun că bunele maniere țin primordial de bunul simț al fiecăruia dintre parteneri. Dacă vrei ca prima ta relație să fie cu lapte și miere este foarte important ca regulile de mai sus să nu lipsească. Be safe! Be you! 😉

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.