Cele mai frecvente întrebări despre administrarea anticoncepționalelor

Anticoncepționalele reprezintă una dintre metodele pe termen lung, cele mai avantajoase, având ca rol principal eliminarea riscului unei sarcini nedorite. În condițiile în care sunt administrate corect, acestea au o eficiență aproape maximă, de 99%. Cu toate astea, cazurile de femei care le utilizează și rămân însărcinate se întâlnesc la 8 din 100 de femei din România. Motivul principal? Ei bine, pilulele anticoncepționale nu sunt administrate conform indicațiilor medicului, ceea ce generează, fără de mirare, creșterea numărului de sarcini neprevăzute. Ce e de făcut când se produce o greșeală de administrare sau când nu ai toate informațiile? Vorbim, de data aceasta, despre ce trebuie să știi când administrezi pilulele contraceptive și cum să procedezi astfel încât să îți iei toate măsurile de precauție că nu vei rămâne însărcinată.

  1. Aș dori să încep să iau pilule contraceptive – ce îmi recomandați?

Această întrebare este una dintre cele mai des adresate de către femei. Ei bine, pentru a începe să folosești pilule contraceptive este necesar să mergi mai înainte la medicul ginecolog pentru un consult. Este indicat să nu folosești anumite pilule doar pentru că cineva apropiat din familie sau o prietenă le folosește cu succes pentru că este posibil ca ție să nu ți se potrivească exact acele pilule. În cadrul consultației, se evaluează starea generală de sănătate, se pot depista anumite contraindicații sau precauții în administrarea lor. Se pot recomanda analize de sânge uzuale, examen de secreție, testul Babeș-Papanicolau și analize de urină. Există cazuri în care prezența unor boli în familie poate condiționa administrarea pilulelor, iar specialistul este singurul care poate identifica tipul de contraceptiv potrivit pentru tine.

  1. Cât timp pot să iau/folosesc pilule contraceptive?

Pilulele contraceptive pot fi folosite aproximativ 5 ani, fără să fie nevoie de pauze, în deplină siguranță. Cu o singură condiție: aceea de a merge anual la medicul ginecolog pentru un consult de specialitate. În această perioadă nu există motive pentru a întrerupe administrarea, cu excepția cazului în care îți dorești să rămâi însărcinată (și atunci pilulele nu devin necesare) sau dacă îți recomandă medicul altfel, din motive medicale. După cei 5 ani poate urma o pauză de 6-12 luni.

  1. Iau anticoncepționale de un an jumătate și acum mi-a întârziat menstruația cu o zi/două/cinci – este posibil să fiu însărcinată?

Dacă pilulele contraceptive (anticoncepționalele) au fost administrate corect, la aceeași oră, în fiecare zi de administrare, șansele de apariție a sarcinii sunt extrem de scăzute. Dacă, însă, ai omis anumite pastile sau le-ai administrat adesea la ore diferite, atunci sunt șanse să fi existat „portițe” de instalare a unei sarcini. Cel mai bine este să faci un test de sarcină, pentru a verifica dacă o sarcină este cauza întârzierii. Testele de sarcină pot fi cumpărate din farmacii, fără prescripție de la medic.

  1. Există risc de sarcină dacă iau pastila în fiecare zi, dar la ore diferite?

Administrarea corectă a anticoncepționalelor se face în fiecare zi, la aceeași oră. În caz contrar, dacă se ia la ore diferite scade efectul pilulelor și e nevoie să folosești prezervativ la următorul contact sexual până reglezi tratamentul. Pentru a-ți fi mai ușor, te poți folosi de o alarmă pusă în fiecare zi, la aceeași oră. Le poți lua dimineața când te trezești sau seara înainte de culcare.

  1. Daca iau anticoncepționale și le întrerup, pot rămâne însărcinată?

Dacă renunți la anticoncepționale și nici nu folosești altă metodă de contracepție imediat după ce ai întrerupt adminitrarea, atunci DA, poți rămâne însărcinată. Pilulele au efect numai pe perioada administrării. Odata ce le-ai întrerupt, efectul dispare în numai cateva zile.

  1. De când am început să iau pilule, menstruația nu se oprește sau apare în mod neașteptat. Ce să fac?

Uneori, pe parcursul primelor 2-3 luni de administrarea a pilulelor contraceptive este posibil să apară o sângerare intermenstruală, sub formă de picatură (spotting). Acest efect este unul des întâlnit (fiind prezent până ce organismul se acomodează la pilulele contraceptive) și nu trebuie să te îngrijoreze. Dacă simptomele persistă, indicat e să mergi la un nou consult ginecologic pentru reevaluarea tipului de anticoncepționale recomandat.

  1. Am luat pilule contraceptive 1 an de zile, am făcut pauză de 1 lună, iar acum vreau să reîncep? De când este bine să le reiau?

Pentru a te baza pe efectul contraceptiv cât mai rapid al pilululor, este bine să reîncepi administrarea din prima zi de de menstruație. În cazul în care ciclul tău menstrual este regulat, efectul contraceptiv se instalează din prima zi de administrare. Însă, pentru siguranță, cel mai bine e să folosești o metodă suplimentară de protecție (de exemplu, prezervativul) în primele 7 zile de administrare, dacă îți dorești să te asiguri că previi sarcina.

  1. Ce reacții adverse pot apărea în primele luni de la administrarea pilulelor contraceptive?

Dacă te decizi să folosești pilule (numai după ce ai mers la medic înainte), trebuie să știi că este posibil ca în primele 2-3 luni de utilizare să apară anumite reacții ușoare (durere de cap, tensiune la nivelul sânilor, senzație de greață sau sângerări neașteptate intermenstruale sub formă de picatură – spotting). De regulă, acestea sunt trecatoare și dispar pe măsură ce organismul se adaptează la pilule. După primele câteva luni, ciclul tău menstrual devine regulat. Dacă simptomele de mai sus persistă și după această perioadă de 2-3 luni, este necesară reevaluarea tipului de pilule, printr-o nouă vizită la medic.

Ei bine, dacă te-ai hotărât să începi administrarea pilulelor anticoncepționale, iar dacă și tu te afli într-una dintre situațiile de mai sus , e numai bine să știi cum să eviți riscul de instalare a unei sarcini. Îți lăsăm un alt articol aici care completează întrebările femeilor când vine vorba despre cum se administrează corect anticoncepționale. Totuși, dacă ai nevoie de sfatul medicului pentru a fi sigură că procedezi corect, răpunsul se află la un mail distanță – scrie-i medicului în secțiunea Întreabă medicul pentru orice nelămurire legată de sex sau contracepție.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.