Aparatul genital feminin extern

Fiecare fată crește și va deveni femeie. Iar pubertatea aruncă în joc o mulțime de provocări ce țin de emoții, dar și de modificări prin care trece corpul tău și la care, poate, nu te aștepți. Nu e, deci, nimic ciudat dacă ai nenumărate întrebări. Iată aici răspunsuri și explicații despre toate schimbările fizice prin care vei trece.

În acest articol, discutăm despre aparatul genital feminin extern. Mai jos vei afla care sunt componentele, precum și rolul fiecăreia. Urmărește și schema de mai jos.

Părul pubian

Acesta este părul care se regăsește în zona genitală. Îl poți îndepărta, dacă îți dorești, însă trebuie neapărat să-ți iei măsurile de precauție necesare ca să nu te rănești și, de asemenea, ca să eviți efectele adverse ce pot apărea: înroșirea pielii, infectarea mucoasei, apariția iritațiilor sau a firelor de păr crescute pe sub piele. Dacă decizi să îl razi, folosește un aparat de ras care este numai al tău, iar dacă alegi sa-l epilezi, asigură-te că folosești produse de bună-calitate cu care, din nou, numai tu intri în contact.

Labii mici și labiile mari

În cazul multor femei, labiile interioare sunt mai mari decât cele exterioare. Dacă este și cazul tău, atunci trebuie să știi că acest lucru este ceva complet normal și că nu există motive de îngrijorare.

Himenul

Acesta înconjoară deschiderea vaginului și, de regulă, nu acoperă complet deschiderea vaginului. El este o membrană flexibilă care nu se desprinde întotdeauna la primele contacte sexuale. De aceea, pentru unele fete momentul dezvirginării nu este însoțit și de sângerare. Dacă ești virgină și îți dorești să utilizezi tampoane interne când ești la menstruației, este bine să știi că tamponul poate fi intridus fără a afecte în vreun fen himenul. Așadar, poți folosi tampoane interne, fără teama că nu mai ești virgină din cauza lor.

Clitorisul

Conține numeroase terminații nervoase. Cu siguranță ai observat deja că zona este extrem de sensibilă la atingere. Mai mult decât atât, el își modifică volumul ca răspuns la stimularea sexuală.

Perineul

Acesta reprezintă zona dintre vagin și anus. Este important ca după ce folosești toaleta, să cureți întotdeauna zona cu mișcări din față spre spate (adică dinspre vagin, spre anus) ca să eviți ca bacteriile din materile fecale să pătrundă în vagin și, astfel, să apară infecții.

Mai jos este o imagine cu sistemul reproducător feminin extern

Female_genitals_3-ROM-01

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.