7 lucruri pe care nu le știai despre sex

Când vine vorba de sex, trebuie să recunoști, sunt multe lucruri pe care nu le știi sau la care nu te-ai fi gândit. Am făcut un top cu cele mai interesante și surprinzătoare lucruri bine de știut despre sex. Tu le știai?

  1. Știai că sexul reduce stresul? Un studiu publicat în revista Biological Perspective le-a cerut participanților să ia parte la o activitate considerată de ei stresantă, de exemplu să țină un discurs sau să rezolve niște exerciții de matematică complicate. Participanții care au făcut sex chiar înainte de sarcina complicată au avut niveluri mai scăzute ale stresului, precum și presiune sanguină mai scăzută decât cei care fie nu au făcut sex, fie au avut contact sexual fără penetrare.
  2. Un alt beneficiu pe care îl aduce sexul este acela că reduce durerea de cap și migrenele. Dacă suferi de migrene în mod regulat sau de dureri de cap cronice, află că orgasmul reduce din intensitatea durerii și ajută corpul să se recupereze mai ușor. Poți obține orgasmul fie prin masturbare, fie prin sex oral sau sex cu penetrare, atât timp cât organismul eliberează substanțele chimice responsabile cu ameliorarea durerii.
  3. Când e cel mai bine să faci sex? După ce termini antrenamentul de la sală, spun unii specialiști. Fluxul de sânge de la nivelul organelor sexuale crește după ce depui efort fizic intens, lucru care face experiența sexuală mult mai plăcută. La bărbați, nivelul de testosteron atinge un nivel maxim în timpul exercițiilor fizice, motiv pentru care sunt în starea necesară inițierii actului sexual. Studiile mai arată că bărbații ard în jur de 200-300 de calorii, în timp ce femeile 69 în timpul unei partide de sex de 20 de minute. Asta e echivalentul încă unui set de exerciții fizice!
  4. Știai că spermatozozii călătoresc la viteză foarte mare? Atunci când ejaculează, spermatozoizii au o viteză de 45 de km pe oră. Asta e aproape echivalent cu recordul mondial stabilit de Usain Bolt la proba de 100 metri.
  5. Clitorisul este mult mai sensibil decât penisul. Singurul rol pe care îl are clitorisul este acela de a-i oferi femeii plăcere, fiind responsabil pentru orgasm. Este mai sensibil decât penisul datorită prezenței a aproximativ 8000 de terminații nervoase, adică dublu față de câte are penisul.
  6. Că tot aminteam de orgasm, un lucru curios e că o parte din creierul feminim se oprește atunci când aceasta atinge punctul culminant. Partea creierului numită amygdala, responsabilă pentru anxietate, depresie și frică se închide complet în timp ce femeia are orgasm. Asta face ca femeia să fie mult mai relaxată decât bărbatul după ce are orgasm. Mișcările corpului din timpul orgasmului sunt involuntare, de asemenea. Unele femei pot experimenta miotonia, care se caracterizează prin spasme musculare datorate activării mușchilor vaginali și care cauzează activarea mușchilor și din alte zone ale corpului, precum cei ai gâtului, abdomenului, picioarelor sau chiar feței. Fenomenul nu este însă atât de comun, deci nu toate femeile îl experimentează.
  7. Care este legătura dintre sex și stima de sine? Un studiu a încercat să definească motivele pentru care oamenii fac sex și au aflat că unul dintre principalii factori este boost-ul de încredere în sine pe care îl obțin după sex. Aceiași oameni au raportat că se simt mult mai încrezători și mai atrăgători după ce fac sex. De asemenea, tot ei au spus că sunt mult mai altruiști și acordă atenție partenerilor, fac totul ca ei să se simtă bine în timpul actului sexual.

Ceea ce este cel mai important de reținut este că sexul este până la urmă o modalitate prin care partenerii se conectează unul cu celălalt, își explorează corpurile și se bucură de momentele intime, adică se bucură de relația lor. Mai mult decât atât, așa cum am văzut, sexul are și multe beneficii, care sunt ca un fel de cireașa de pe tort. Dar nu uita să faci sex protejat de fiecare dată, ca să te bucuri de relaxare totală și să nu mai ai grija unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuală. Iar dacă nu știii care este metoda contraceptivă cea mai potrivită pentru tine, folosește-te de ghidul nostru: https://www.planificaneprevazutul.ro/metoda-ta-contraceptiva/.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.