Diagnostic și tratament pentru endometrioză

Dacă durerile menstruale sunt insuportabile, e posibil să te confrunți cu endometrioza, boala care afectează 1 din 10 femei. Despre cauzele de apariție, simptomele sale, dar și prevenția bolii am discutat pe larg în acest articol.

Înainte de a discuta despre tratamentul bolii, facem o paranteză și subliniem faptul că, din păcate, nu există un remediu 100% pentru endometrioză. Însă, există câteva modalități care te pot ajuta să treci mai ușor peste durerile pe care le provoacă această boală.

Cum este diagnosticată endometrioza?

Pentru ca simptomele asociate endmetriozei nu sunt specifice acestei boli, putând fi experimentate de femei și în alte situații, diagnosticul acestei afecțiuni este de multe ori pus cu întârziere – după mai mulți ani.

De cele mai multe ori, simptomele ușoare ale endometriozei sunt ignorate de către femei până în momentul în care acestea se confruntă cu dificultăți în a obține o sarcină.

Anamneză

Pentru început, medicul specialist se va documenta în legătură cu istoricul medical al pacientei și poate recomanda investigații de laborator și instrumentale. În cazul anamnezei, medicul adresează diferite întrebări, însă prezenta constantă a durerilor menstruale este cel mai important semn. Deși pare foarte simplu, de multe ori trec ani de zile în care pacienta nu are un diagnostic clar. În plus, analiza atentă a istoricului de boală cu accent pe calitatea vieții și a eventualei infertilități ale pacientei sunt elemente de ajutor.

Consult

Presupune examinarea clinică a pacientei. Consultul se face de către un medic cu pregătire specifică.

Ecografie transvaginală

Consultul se completează cu o ecografie transvaginală. Ecografia stabilește prezența unor modificări tipice endometriozei, atunci când acestea sunt prezente, dar există și situații în care ecografia nu este concludentă.

RMN

În unele cazuri, medicul poate recomanda o metodă neinvazivă și nedureroasă: efectuarea unui RMN pelvis cu protocol de endometrioză.

Analize de laborator

Nu există un marker tipic pentru endometrioză, însă frecvent valorile crescute ale CA125 sunt de ajutor în monitorizarea evoluției bolii și a eficienței tratamentului.

Există, totuși, tratament pentru endometrioză?

Regimul alimentar

Cel mai simplu tratament, de multe ori neglijat, este regimul alimentar.

Excluderea dulciurilor sau a alimentelor aparent sănătoase, dar care au un aport crescut de zahăr (de exemplu sucurile de fructe), a alimentelor procesate sau aditivilor alimentari.

Sarcina și perioada de alăptare sunt perioade benefice pentru pacientele cu endometrioză.

Tratament pentru endometrioză medicamentos

Dacă medicul are motive să creadă că te confrunți cu endometrioza, un pas important pe care-l va face este să-ți recomande medicație pentru tratarea durerilor până la stabilirea unui diagnostic precis. Acestea pot fi antialgice sau antiinflamatoare.

După stabilirea unui diagnostic prezumtiv (probabil) de endometrioză, se decide conduita pacientei.

Tratamentul pacientelor diagnosticate cu endometrioză implică nu doar tratarea leziunilor depistate la un moment dat, ci in același timp și concentrarea atenției asupra planificării familiale și prevenirea reapariției bolii.

Infertilitatea este o complicație majoră în endometrioză și deseori, nu poate fi tratată doar prin terapie medicamentoasă, deoarece aceast tip de tratament poate influența negativ ovulația.

Preparate hormonale: anticonceptionale, progestative

Principalul efect al folosirii preparatelor hormonale este că scad sângerarea și, ca urmare, durerea se ameliorează.

Montarea unui DIU

Uneori, medicul poate recomanda montarea unui dispozitiv intrauterin (DIU) care poate elibera hormoni. În acest fel se amelioreaza sângerarea și durerile la menstruație.

Intervenția chirurgicală

Dacă simptomele sunt severe sau nu se ameliorează peste 3-6 luni de tratament medical, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Aceasta este singura care poate confirma diagnosticul de endometrioză.

Intervenția poate fi facuta prin laparoscopie, metoda minim invaziva sau prin operație clasică.

În laparoscopie, chirurgul introduce printr-o mică incizie în abdomen o cameră video. Chirurgul caută modificarile apărute și poate lua o probă (biopsie) pentru a confirma diagnosticul. Aceasta este laparoscopia efectuata cu scop diagnostic.

Laparoscopia este, de asemenea, o modalitate de a trata endometrioza, deoarece chirurgul poate rezolva modificarile date de endometrioza din abdomen și pelvis. După operație, majoritatea persoanelor simt mai puțină durere.

Endometrioza este o boală cronică care necesită management pe termen lung, cu scopul de a maximiza utilizarea tratamentului medical și evitarea intervențiilor chirurgicale repetate. Chiar și după o intervenție chirurgicală reușită, reapariția simptomelor asociate endometriozei sunt frecvent observate și recomandarea tratamentului medicamentos este binevenită în vederea prevenirii recurențelor pe termen lung.

Ce altceva poți face

Pentru a ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, poți încerca și următoarele:

  • Căldură. Pune-ți un plasture termic pe burta inferioară sau fă o baie caldă.
  • Exercițiile fizice în timpul menstruației pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.
  • Masarea abdomenului și a spatelui inferior poate reduce durerea.
  • Kinetoterapie, fizioterapie, terapie TECAR
  • Dormi mai mult. Somnul suplimentar în săptămâna în care aștepți menstruația ajută la schimbările de dispoziție.
  • Păstrează o dietă echilibrată. O dietă echilibrată, cu aport minim de carbohidrați (dulciuri în special) și aport la fiecare masă de legume, proteină (vegetală sau animală), un fruct, readuc la normal flora intestinală și scad balonărea și durerea.
  • Bea apă. Apa te poate ajuta la reducerea balonării menstruale.
  • Meditația și mișcarea atentă, cum ar fi yoga te poate ajuta să te relaxezi.

În concluzie, diagnosticul de endometrioză primit în adolescență poate fi înfricoșător atât pentru părinte cât și pentru adolescent. Însă, e important să-ți amintești că e benefic să depistezi boala în fază incipientă deoarece aceasta este una progresivă.

În cazul unor persoane, durerea cronică a endometriozei le afectează viața de zi cu zi. Și, mai mult decât atât, poate duce la emoții precum stres, furie, frustrare sau chiar depresie.

Cel mai important lucru rămâne să te gândești dacă crezi ca e posibil să ai o asemenea problemă și să ceri ajutor specializat pentru ca sunt foarte multe posibiltăți de tratament pentru endometrioză care te pot ajuta să ai o viață bună indiferent de problema cu care te confrunți.

_____
Sursă poză de copertă: Dragana_Gordic, Freepik.com

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.