Tot ce trebuie să știi despre infecțiile vaginale

Este esențial pentru orice femeie să aibă un vagin sănătos, atât pentru confortul fizic, cât și pentru o viață sexuală satisfăcătoare. Echilibrul PH-ului este o componentă fundamentală a sănătății vaginale, un vagin sănătos fiind ușor acid, cu un PH între 3,8 și 4,5.

Aciditatea vaginului controlează și oferă o protecție naturală împotriva bacteriilor, astfel că modificările care afectează PH-ul acid duc la scăderea numărului de lactobacili vaginali (bacteriile ”bune”, care constituie baza florei vaginale) și astfel la creșterea riscului de contactare a unei infecții vaginale.

Printre factorii care favorizează apariția infecțiilor vaginale se numără:

– tratamentul cu antibiotice cu spectru larg, care pot distruge flora vaginală normală, care are rol de barieră împotriva infecțiilor:
– dușurile vaginale, care de asemenea pot contribui la dezechilibrul florei vaginale, modificând PH-ul normal:
– promiscuitatea sexuală, adică numeroși parteneri sexuali, și lipsa unei metode de protecție

Alte cauze ale infecțiilor pot fi: utilizarea anticoncepționalelor nepotrivite, lenjeria sintetică, (folosind acest material, corpul respiră mai greu favorizând apariția germenilor), produsele de igienă utilizate în exces sau necorespunzătoare, precum și tampoanele sau obiectele străine introduse în vagin.

Infecțiile vaginale sunt de altfel principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog, invocând usturimi la urinare, mâncărimi, miros ofensiv, secreții anormale sau arsuri.   Principalele afecțiuni ale zonei genitale feminine sunt: infecțiile urinare, candidoza, vaginoza bacteriană și tricomoniaza. Înainte de a afla cum putem preveni aceste infecții, să vă spunem câte ceva despre aceste afecțiuni:

Infecțiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestinul gros care pătrund în uretră și ajung la vezică și rinichi, modificând funcționarea normală a acestora. Simptomele infecției urinare joase (care implica uretra, vezica urinară) sunt: durere sau arsuri în timpul urinării, nevoia de a urina foarte des, urina tulbure și cu miros neplăcut. În cazul în care sunt afectați rinichii, pot apărea pe lângă aceste simptome și dureri în partea de jos a spatelui, frisoane, febră, greață și vărsături.

Candidoza înseamnă infecția cu Candida albicans, care trăiește în mod normal în flora vaginală, însă, atunci când imunitatea florei vaginale scade, se produc dezechilibre, iar Candida albicans se înmulțește în exces, astfel apărând candidoza. Printre factorii care favorizează apariția candidozei se numără dezechilibrele hormonale, sarcina, disfuncție tiroidiana, regim alimentar nesănătos, precum și imunitatea scăzută. Cea mai frecventă infecție cu Candida albicans este vaginală și, de cele mai multe ori, este asimptomatică, tocmai de aceea se recomandă o atenție sporită oricărei modificări care apare în zona genitală. Aceste modificări pot fi secreții vaginale anormale, de cele mai multe ori albicioase, de consistență brânzoasă, mâncărimi sau usturimi vaginale, inflamarea vulvei, fie a labiilor mici, fie a clitorisului și durere în timpul contactului sexual.

Vaginoza  bacteriană este o infecție comună persoanelor mature, cu o viață sexuală activă, aceasta apărând când flora vaginală “bună” (lactobacilli) este înlocuită cu o o serie de bacterii ”rele”, printre care se numără și Gardnerella vaginalis, o bacterie care face parte din flora normală, dar odată ce se înmulțește în exces, provoacă infecția. Printre factorii care declanșează vaginoza se numără începerea precoce a vieții sexuale sau numărul mare de parteneri sexuali; alți factori declanșatori pot fi folosirea tampoanelor intravaginale, sau igiena excesivă, sauna , piscina. Deși nu există o clasificare clară a simptomelor, acestea se modifică în funcție de stilul de viață și de regimul alimentar, cele mai comune fiind: secrețiile vaginale anormale, de culoare alb-gri sau gălbui, cu miros neplăcut (de cele mai multe ori de pește) care se accentueaza în timpul contactului sexual și la menstruație, senzații de mâncărimi sau durere în timpul actului sexual. Femeile însărcinate se pot confrunta cu probleme mult mai grave dacă suferă de vaginoza bacteriană: avort spontan, naștere prematură sau infecție pelvină după naștere.

Trichomoniaza este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de un parazit – Trichomonas vaginalis, care trăiește în interiorul uretrei masculine, cât și feminine și care poate deveni activ din momentul începerii vieții sexuale. Acesta se transmite doar prin contact sexual, în alte medii în afara organismului uman, putând supraviețui doar câteva ore. În cazul femeilor, parazitul afectează nu numai vaginul, dar și cervixul uterin, uretra și vezica urinară. Printre cele mai comune simptome ale trichomoniazei se numără: secreții vaginale anormale, de culoare verde-cenușiu sau gălbui, alături de miros neplăcut, mâncărime și disconfort, urinări frecvente, adeseori însoțite de durere, precum și durere în timpul actului sexual.

Cum prevenim contactarea unei infecții vaginale?

Un aspect foarte important când vorbim despre prevenția infecțiilor vaginale este atenția sporită la igiena intimă. Toaleta publică este unul dintre locurile unde există o posibilitate mare de a contacta o infecție, așa că recomandăm să folosiți cu grijă aceste medii. De asemenea, recomandăm și folosirea unei lenjerii intime de bumbac, care să permită corpului să respire, nu din materiale sintetice.

Dușurile vaginale pot contribui serios la dereglarea florei vaginale, de aceea nu sunt recomandate, întrucât vaginul are propriul mecanism de curățare și capacitatea să elimine bacteriile nefolositoare de unul singur. Folosiți doar apă caldă și produse adecvate, evitați-le pe cele care conțin parfum.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.