Sportul și menstruația – împreună sau la distanță?

Așa cum bine o știe orice femeie, zilele „acelea” din lună pot fi uneori extrem de dificile. De la dureri și starea fizică generală mai puțin bună la putere scăzută de concentrare sau stări accentuate de iritare, totul pare dat peste cap și tot ce ne dorim este să se termine cât mai repede. Majoritatea femeilor se confruntă cu crampe care le îngreunează activitățile zilnice și care le fac să se simtă incredibil de obosite. În plus, preferăm să evităm situațiile în care trebuie să grăbim prea mult pasul sau să ne solicităm corpul peste măsură.

În aceste condiții, de cele mai multe ori, nu reușim să găsim în noi voința de a face mișcare, indiferent de cât de active suntem în mod obișnuit. Parcă nu ne dorim decât să fim lăsate în pace, să stăm în pat și să așteptăm să treacă. Însă, deși poate părea surprinzător, sportul reprezintă un real ajutor inclusiv pe durata menstruației. Nu trebuie decât să fim atente ca mișcarea să fie moderată și să nu pună și mai multă presiune asupra organismului nostru, aflat deja în toiul unui proces care consumă energie. Câteva minute de alergare, o vizită la bazin sau chiar 20 de minute de mers pe jos vor ameliora durerile abdominale, intensificând fluxul sangvin și alungând astfel senzația de disconfort.

Și specialiștii din cadrul Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie ne recomandă să avem un program regulat de exerciții fizice deoarece acestea ajută la calmarea simptomelor care își fac simțită prezența cu câteva zile înainte de menstruație. Explicația este simplă: activitatea sangvină este mai accelerată, iar tonusul muscular este mai bun. Sportul ne ajută inclusiv să dormim mai bine și să ne simțim mai odihnite dimineața. Mai mult decât atât, în timpul mișcării, corpul secretă hormoni care ne îmbunătățesc starea de spirit și alungă fără drept de apel încordarea. Alaturi de un regim alimentar potrivit si suficienta apa nimic nu iti va sta in cale!

Iată de ce, dacă reușim să scăpăm de concepția greșită potrivit căreia sportul este o idee neinspirată în perioada de menstruație, putem descoperi un truc valoros pentru a trece mai ușor peste aceste zile.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.